Szacuny
10
Napisanych postów
2603
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
31404
"Kyokushin to jeden ze stylów karate.
Na polski tłumaczone najczęściej jako ekstremum prawdy, dążenie do poznania prawdy, zaś pełna nazwa (kyoku-shin-kai) oznacza stowarzyszenie na rzecz poznania ostatecznej (najwyższej) prawdy (wg The Way of Kyokushin, 1976).Na polski tłumaczone najczęściej jako ekstremum prawdy, dążenie do poznania prawdy, zaś pełna nazwa (kyoku-shin-kai) oznacza stowarzyszenie na rzecz poznania ostatecznej (najwyższej) prawdy (wg The Way of Kyokushin, 1976)."
Szacuny
0
Napisanych postów
4
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
55
No to mu wytłumaczyłeś:)
kyokushinkai - IFK - INTERNATIONAL FEDERATATION OF KARATE - czyli miedzynarodow organizacja gdzie szefuje STEVE ARNILE (nie wiem czy dobrze pisze) podobno uczeń somego OYAMY. Zaś Kyokushin to Polska organizacja karate i tyle. W zasadzie wszystko to samo, wiesz jak to jest pewnie ktoś sie kiedyś z kims pokłucił i powstała osobna organizacja. Z tego co wiem wszystkie techniki, kata są identyczne lub prawie.
A co jest lepsze?? Wszystko zależy kto cię ćwiczy. POZDR
Szacuny
12
Napisanych postów
4405
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
46052
Kyokushinkan to po prostu inna organizacja, podlega Royamie. Co lepsze, to już od trenera zależy, aczkolwiek kyokushinkan ma opinię bardziej otwartego stylu.
"The wise win before the fight, while the ignorant fight to win."
Szacuny
123
Napisanych postów
34575
Na forum
23 lat
Przeczytanych tematów
195972
W zasadzie to roznic prawie juz nie ma...
W sensie - jesli w obu organizacjach walczy sie w knockdown i do tej formuly zawodnicy sa trenowani... to jesli trafisz na dobrych trenerow to i tak beda podpatrywac dobre rzeczy do knockdown... niewazne juz skad
OLIMP ENG-PL TRANSLATOR:
2 capsules 3 times daily = 4 kapsułki 3-4 razy dziennie
Szacuny
10
Napisanych postów
2603
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
31404
Moment, to chyba ja źle zrozumiełem, jeszcze raz:
a) w znaczeniu językowym:
- kyokushin - ekstremum prawdy
- kyokushinkai - stowarzyszenie dążące do poznania ostatecznej prawdy (?) (kai/kan = organizacja, stowarzyszenie)
b) w znaczeniu organizacji
Nazwy Kyokushinkai używać może tylko IKO1, jeśli mnie pamięć nie myli reszta organizacji przegrała proces, ale nie będę dalej gmatwał, może ktoś inny się wypowie....
A tak w ogóle, to czy autor tematu jeszcze to czyta???