Szacuny
1
Napisanych postów
2
Na forum
6 lat
Przeczytanych tematów
29
Byłem na treningach Muay thai i na treningach karate Kyokushin i obecnie trenuje juz 4 rok kyokushin , z tego co widzę jak wygląda sportowe muay thai to niczym nie rózni się od Kyokushin , jedna i drugi styl walki mają ten sam system szkolenia, aby nauczyć się prawdziwego Muay thai to trzeba pojechać do Tajlandi , widziałem na Youtube wiele filmiki w którym Karate kyokushin pokonuje zawodnika MMA za pomocą kata , albo zawodnika Muay thai a nawet boksera
Szacuny
6313
Napisanych postów
78036
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
767015
Od lat pojawiają się różnego rodzaju pytania i wątpliwości odnośnie do tego jak sztuka walki jest najlepsza i najefektywniejsza w przypadku konfrontacji przedstawicieli tych najpopularniejszych. Wyróżnić tutaj możemy, chociażby:
Jedne z nich cechują się przygotowaniem typowo stójkowym, inne parterowym lub nawet mieszanym. Niestety bardzo ciężko jest odpowiedzieć na pytanie, który styl jest najlepszy, tak samo, jak nie da się przewidzieć wyniku konfrontacji dwóch styli, np. karate z boksem tajskim. Wynika to z tego, że nie wiemy, ile lat dana osoba trenuje, ile razy w tygodniu, jak bardzo przykłada się do treningów, czy jak bardzo jest utalentowany. Zakładając jednak czysto teoretycznie, że są to dwie identyczne osoby lub po prostu badanie konfrontacji 1000 walk osób z tych dwóch styli, to większe szanse mają osoby z boksu tajskiego. Wynika to z tego, że karate jest stylem typowo obronnym, a boks tajski ofensywnym, co daje mu sporą przewagę. Poza tym w trenowaniu karate istnieją spore ograniczenia w wyprowadzaniu ataków. Formuły takie jak brak uderzeń na głowę, łokci, klinczu, czy kolan. Powoduje to mniejsze możliwości co do zadania przeciwnikowi obrażeń i wygrania pojedynku. Jest to również styl bardziej agresywny, a samą obroną walki niestety nie wygramy.
Szacuny
11182
Napisanych postów
51935
Na forum
25 lat
Przeczytanych tematów
57816
Nie przeszkadza Ci, że kyokushin sportowe zabrania uderzeń rękoma na głowę i szyję (strefa jodan)? Przy tak drastycznej różnicy nie można mówić o jakichkolwiek podobieństwach w rywalizacji sportowej. W karate nie ma ochraniaczy i rękawic to też duża różnica. W karate w odróżnieniu od większości styli nie bronimy korpusu, ale go utwardzamy. Dynamika walki nawet nie bardzo pozwala na skuteczną obronę. W boksie możesz się bronić kontrując na głowę i stosując skomplikowane techniki defensywno-ofensywne. W karate walisz ile wlezie i po zawodach zastanawiasz się czy żebro jest złamane, czy "tylko" stłuczone (może jedno, a może trzy). Dla mnie KK i MT to dwa różne podejścia do walki.
Główne założenie karate było takie, że walkę kończymy silnym i doskonałym technicznie uderzeniem. Rywalizacja sportowa to taka trochę fanaberia i ciężko zrozumieć ten styl, bo zawody nijak się mają do jego głównej idei. W tradycyjnym karate punktacja na zawodach jest inna i bliższa korzeniom karate.
Zmieniony przez - Ernesto_Mendoza w dniu 2018-09-12 10:20:47
Szacuny
248
Napisanych postów
803
Na forum
7 lat
Przeczytanych tematów
11236
vTigerVV
Byłem na treningach Muay thai i na treningach karate Kyokushin i obecnie trenuje juz 4 rok kyokushin , z tego co widzę jak wygląda sportowe muay thai to niczym nie rózni się od Kyokushin , jedna i drugi styl walki mają ten sam system szkolenia...
A czego się spodziewałeś, że jedni będą skakać na trampolinie, a drudzy jeździć na nartach?
vTigerVV
...aby nauczyć się prawdziwego Muay thai to trzeba pojechać do Tajlandi...
A po co komu uczyć się prawdziwego Muay thai? U nas ludziska się nie przekomarzają, czyja SW jest prawdziwa, a czyja nie... To co widzisz w TV, czy klubach to jedna z formuł Kickboxingu (thai boxing: złagodzona wersja tradycyjnego muay thai).
vTigerVV
...widziałem na Youtube wiele filmiki w którym Karate kyokushin pokonuje zawodnika MMA za pomocą kata , albo zawodnika Muay thai a nawet boksera
Interpretacja Kata nazywa się Bunkai. A co do filmików w necie to ja widziałem "Dragonball", "Avengers" i ludzi wywalających przeciwników siłą woli. I czego ma to dowodzić?
A tak na marginesie, to jak rzuciłeś temat, to teraz kontynuuj...
Szacuny
409
Napisanych postów
2089
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
111617
Hmmm, za pomocą kata? Słyszałem kiedyś o takim gościu, ale to chyba w filmie dokumentalnym. Never Back Down czy coś w tym stylu, było tam nagranie z autentycznej walki.