To wspaniała sałatka. Prosta, szybka, efektowna i - co najważniejsze - przepyszna!
Łączy w sobie tyle wspaniałych smaków. Słodycz pomarańczy i miodowego dressingu, ze słonymi, wędzonymi rybami i lekko gorzkawą cykorią. Do tego chrupiący i orzechowy słonecznik i świeże listki mięty. Uwielbiam takie smaki :)
Na 2x porcje potrzebujesz:
Sałatka:
- 1x żółtą cykorię, całe listki
- 1x czerwoną cykorię, całe listki
- 2x średnie pomarańcze, obrane i pokrojone w cienkie plasterki
- 1x dobrego, wędzonego pstrąga
- 150g dobrego, wędzonego łososia
- sporą garść nasion słonecznika
- kilka listków świeżej mięty ( do ozdoby )
Dressing:
- 9x łyżek oliwy z oliwek
- 3x łyżki czerwonego octu winnego
- 1x łyżkę płynnego miodu
- 1x łyżkę musztardy sarepskiej
- sól morską
- świeżo mielony, czarny pieprz
A robisz tak:
Cykorię dzielisz na osobne listki i układasz ozdobnie na dużym talerzu lub drewnianej desce do krojenia. Na wszystko rozdzielasz pyszne mięso z wędzonego pstrąga i łososia oraz kładziesz plastry soczystej pomarańczy.
Słonecznika prażysz powoli na suchej patelni - uważaj tylko, aby go nie przypalić! :) - i posypujesz nim całość z góry. Teraz w małym słoiczku mieszasz składniki dressingu. Zakręcasz go i potrząsasz, jak shakerem. Tak przygotowanym, pysznie słodkim i miodowym vinaigrette' m polewasz całą sałatkę i na końcu ozdabiasz całymi, małymi listkami mięty. Gotowe. Coś pysznego - słodkie, gorzkawe, słone, chrupiące, soczyste... I te kolory! To uwielbiam!
SMACZNEGO! :)
WARTOŚCI BTW DLA TAKIEJ SAŁATKI ( + dressing dla 1x osoby, więc mniej oliwy ):
1006kcal, 83g (33%) białko, 57g (51%) tłuszcze, 43g (17%) węglowodany

Łączy w sobie tyle wspaniałych smaków. Słodycz pomarańczy i miodowego dressingu, ze słonymi, wędzonymi rybami i lekko gorzkawą cykorią. Do tego chrupiący i orzechowy słonecznik i świeże listki mięty. Uwielbiam takie smaki :)
Na 2x porcje potrzebujesz:
Sałatka:
- 1x żółtą cykorię, całe listki
- 1x czerwoną cykorię, całe listki
- 2x średnie pomarańcze, obrane i pokrojone w cienkie plasterki
- 1x dobrego, wędzonego pstrąga
- 150g dobrego, wędzonego łososia
- sporą garść nasion słonecznika
- kilka listków świeżej mięty ( do ozdoby )
Dressing:
- 9x łyżek oliwy z oliwek
- 3x łyżki czerwonego octu winnego
- 1x łyżkę płynnego miodu
- 1x łyżkę musztardy sarepskiej
- sól morską
- świeżo mielony, czarny pieprz
A robisz tak:
Cykorię dzielisz na osobne listki i układasz ozdobnie na dużym talerzu lub drewnianej desce do krojenia. Na wszystko rozdzielasz pyszne mięso z wędzonego pstrąga i łososia oraz kładziesz plastry soczystej pomarańczy.
Słonecznika prażysz powoli na suchej patelni - uważaj tylko, aby go nie przypalić! :) - i posypujesz nim całość z góry. Teraz w małym słoiczku mieszasz składniki dressingu. Zakręcasz go i potrząsasz, jak shakerem. Tak przygotowanym, pysznie słodkim i miodowym vinaigrette' m polewasz całą sałatkę i na końcu ozdabiasz całymi, małymi listkami mięty. Gotowe. Coś pysznego - słodkie, gorzkawe, słone, chrupiące, soczyste... I te kolory! To uwielbiam!
SMACZNEGO! :)
WARTOŚCI BTW DLA TAKIEJ SAŁATKI ( + dressing dla 1x osoby, więc mniej oliwy ):
1006kcal, 83g (33%) białko, 57g (51%) tłuszcze, 43g (17%) węglowodany
