Co to jest L-karnityna?
L-karnityna jest substancją, witaminopodobną, ważną substancją odżywczą i składnikiem codziennego pożywienia. L-karnityna odgrywa ważną rolę w metabolizmie ( przemianie ) kwasów tłuszczowych. Jest często nazywana witaminą BT lub witaminą energii.
Historia L-karnityny
L-karnityna została odkryta w 1905 roku jako składnik mięśni. Nazwa 'karnityna' pochodzi od łacińskiego słowa 'carnis' oznaczającego 'mięso'.
W 1955 roku zidentyfikowano rolę L-karnityny - jako czynnika biorącego udział w transporcie kwasów tłuszczowych. W 1973 roku odkryto pierwszy przypadek wrodzonego niedoboru L-karnityny.
Pod koniec lat siedemdziesiątych opracowano pierwszą przemysłową syntezę L-karnityny. Umożliwiło to wprowadzenie L-karnityny jako odżywki, zarówno dla ludzi, jak i zwierząt. Od momentu odkrycia L-karnityny ukazało się ponad 10 000 prac naukowych. Każdego roku publikowanych jest na świecie od 300-600 nowych publikacji dotyczących L-karnityny.
L-karnityna w odżywianiu
L-karnityna znajduje się przede wszystkim w mięsie i produktach mlecznych. Produkty roślinne zawierają jedynie niewielkie ilości L-karnityny. W przypadku diety o dużej zawartości mięsa do organizmu człowieka dostaje się nawet do 2 g L-karnityny dziennie.
Dieta wegetariańska prowadzi do obniżenia zawartości L-karnityny w organizmie. Niedobór taki może być zneutralizowany przez dodatkową suplementację ( dostarczanie) L-karnityny w preparatach lub odżywkach. W przypadku długotrwałej diety ubogiej w L-karnitynę, a także u osób poddanych dializom, poziom jej we krwi i osoczu ulega znacznemu obniżeniu. Efektem tego są objawy niedoboru L-karnityny.
L-karnityna w żywności
RODZAJ / ZAWARTOŚĆ [mg/kg]
Dziczyzna, baranina - 100-2200;
Wołowina - 400-800;
Wieprzowina - 200-300;
Drób - 60-300;
Ryby - 60-200;
Wędliny - 10-200;
Mleko, ser, nabiał - 10-100;
Grzyby - 10-50;
Warzywa, owoce, orzechy, pieczywo - 0-10;
L-karnityna w organizmie człowieka
Organizm człowieka zawiera około 20-25 gramów L-karnityny. Najwięcej L-karnityny zawiera serce, wątroba oraz komórki układu odpornościowego. Te organy wykazują zatem największą wrażliwość na wahania ilości L-karnityny w pożywieniu. Mleko karmiących matek zawiera bardzo dużo L-karnityny, która jest dostarczana noworodkom nie posiadającym zdolności samodzielnego jej wytwarzania.
Rola L-karnityny w metabolizmie
L-karnityna jest niezbędna każdemu organizmowi w transporcie kwasów tłuszczowych do mitochondrii komórek. Zostają one tam przekształcone w energię niezbędną każdemu organizmowi do realizacji swoich funkcji życiowych. Jako niezbędny czynnik wyzwolenia energii przez organizm, L-karnityna jest szczególnie potrzebna sportowcom, osobom pracującym fizycznie i znajdującym się w stanie wysokiego obciążenia fizycznego, umysłowego i psychicznego. Również karmiące matki, osoby starsze, a także chore lub będące w procesie rehabilitacji powinny korzystać z dodatkowej suplementacji L-karnityną.
Zapotrzebowanie i synteza L-karnityny w organizmie
Organizm człowieka potrafi samodzielnie wytwarzać L-karnitynę. W procesie syntezy własnej organizm wykorzystuje aminokwasy lizynę i metioninę, witaminy C, B3, B6 i B12, a także kwas foliowy i żelazo. Niedobór choćby jednego z wymienionych składników powoduje zmniejszenie wytwarzania L-karnityny w organizmie.
Własna synteza zaspokaja zapotrzebowanie organizmu jedynie w niewielkim stopniu. Organizm człowieka zaspokaja swoje zapotrzebowanie na L-karnitynę głównie poprzez pożywienie. W przypadku zwiększonego zapotrzebowania na L-karnitynę własna synteza nie jest w stanie zaspokoić potrzeb organizmu, co przy jednoczesnej niedostatecznej ilości L-karnityny w pożywieniu, prowadzić może do niedoborów L-karnityny. Przypadki obniżenia sprawności wytwarzania L-karnityny przez organizmy występują u kobiet, wegetarian, sportowców, cukrzyków, osób poddanych dializom a także odchudzających się, dla których szczególnie ważne jest stosowanie diety bogatej w L-karnitynę a także suplementacja preparatami zawierającymi L-karnitynę syntetyczną.
Niedobór L-karnityny i jego oznaki
Pierwsze oznaki niedoboru L-karnityny są często niezauważane. Są to najczęściej obniżenie sprawności fizycznej i intelektualnej organizmu, szybkie męczenie się, oznaki wyczerpania przy niewielkim wysiłku, obniżona sprawność metabolizmu tłuszczów i podwyższona zawartość tłuszczów ( lipidów ) we krwi. Suplementacja preparatami zawierającymi L-karnitynę powoduje szybki zanik powyższych objawów.
Bezpieczeństwo stosowania
L-karnityna nie jest lekarstwem, lecz naturalnym składnikiem organizmu oraz pożywienia. Od kilkudziesięciu lat stosowana jest wraz z innymi witaminami, jako suplement przyczyniając się do poprawy stanu zdrowia.
Ciąża i okres karmienia
Zapotrzebowanie na L-karnitynę w okresie ciąży i karmienia znacznie wzrasta. Znaczny spadek stężenia L-karnityny w organizmie jest obserwowany od 12 tygodnia ciąży.
Podczas karmienia piersią znaczne ilości L-karnityny są przekazywane dziecku w mleku matki. Kobiety karmiące powinny uzupełniać powstałe niedobory przy pomocy diety bogatej w L-karnitynę.
Noworodki
L-karnityna obecna jest w mleku matki wysokim stężeniu. Noworodki są całkowicie zależne od L-karnityny dostarczanej w mleku, ponieważ ich organizm nie jest zdolny do jej samodzielnej produkcji. L-karnityna dodawana jest do wszystkich preparatów mlekozastępczych opartych na soji ( np. Humana 0 ).
Dzieci
Synteza własna L-karnityny jest w pełni ukształtowana dopiero w wieku 15 lat. W przypadku, gdy dziecko jest wegetarianinem, dieta powinna być bezwzględnie uzupełniania L-karnityną w celu zapewnienia odpowiedniego jej poziomu w organizmie.
Odchudzanie
L-karnityna odgrywa ważną rolę w procesie odchudzania, usprawnia i przyspiesza procesy metabolizmu tłuszczów w organizmie. Poprzez lepsze wykorzystanie energii zawartej w pożywieniu pomaga osobom odchudzającym się zredukować ilość kalorii. L-karnityna zwiększa witalność i zdolności energetyczne organizmu co pozwala lepiej dostosowywać się do zmiany diety i zmniejszenia ilości kalorii w pożywieniu.
Sport
L-karnityna odgrywa ważną rolę w sporcie, zarówno amatorskim, jak i wyczynowym, działając jako czynnik 'treningopodobny'. L-karnityna odgrywa ważną rolę zwłaszcza przy długotrwałym wysiłku, podczas którego organizm jest zależny od wykorzystania energii pochodzącej z wysokoenergetycznych substancji tłuszczowych. Sportowcy wyczynowi mają zwiększone zapotrzebowanie na L-karnitynę, która optymalizuje procesy energetyczne i przyspiesza okres regeneracji powysiłkowej.
L-karnityna a zdrowie
L-karnityna jest kluczową substancją dla organizmu i powinna znajdować się w dostatecznej ilości w pożywieniu. W przypadku, gdy organizm narażony jest na stres, np. w chorobie, w okresie rekonwalescencji, w okresie obciążenia fizycznego i umysłowego, preparaty zawierające L-karnitynę powinny być systematycznie stosowane jako uzupełnienie diety. Stężenie L-karnityny obniża się z wiekiem, tak więc osoby powyżej 40 roku życia powinny regularnie stosować suplementację L-karnityną w celu utrzymania witalności organizmu i spowolnienia procesu starzenia.
Produkcja L-karnityny
Znak L-Carnipure obecny na produktach oznacza gwarancję obecności L-karnityny w produkcie w ilościach podanych przez producenta oraz całkowitą nieobecność toksycznej D-karnityny. L-Carnipure produkowana jest wyłącznie w procesie chemiczno - biologicznym bez użycia środków pochodzenia zwierzęcego a także bez stosowania procesów inżynierii genetycznej. Dzięki unikalnemu procesowi L-Carnipure jest identyczna z naturalną L-karnityną i całkowicie wolna od D-karnityny, która jest toksyczna dla organizmów ludzkich. L-Carnipure produkowana jest przez szwajcarską firmę Lonza AG.
Źródło:
www.carnitine.com
L-karnityna jest substancją, witaminopodobną, ważną substancją odżywczą i składnikiem codziennego pożywienia. L-karnityna odgrywa ważną rolę w metabolizmie ( przemianie ) kwasów tłuszczowych. Jest często nazywana witaminą BT lub witaminą energii.
Historia L-karnityny
L-karnityna została odkryta w 1905 roku jako składnik mięśni. Nazwa 'karnityna' pochodzi od łacińskiego słowa 'carnis' oznaczającego 'mięso'.
W 1955 roku zidentyfikowano rolę L-karnityny - jako czynnika biorącego udział w transporcie kwasów tłuszczowych. W 1973 roku odkryto pierwszy przypadek wrodzonego niedoboru L-karnityny.
Pod koniec lat siedemdziesiątych opracowano pierwszą przemysłową syntezę L-karnityny. Umożliwiło to wprowadzenie L-karnityny jako odżywki, zarówno dla ludzi, jak i zwierząt. Od momentu odkrycia L-karnityny ukazało się ponad 10 000 prac naukowych. Każdego roku publikowanych jest na świecie od 300-600 nowych publikacji dotyczących L-karnityny.
L-karnityna w odżywianiu
L-karnityna znajduje się przede wszystkim w mięsie i produktach mlecznych. Produkty roślinne zawierają jedynie niewielkie ilości L-karnityny. W przypadku diety o dużej zawartości mięsa do organizmu człowieka dostaje się nawet do 2 g L-karnityny dziennie.
Dieta wegetariańska prowadzi do obniżenia zawartości L-karnityny w organizmie. Niedobór taki może być zneutralizowany przez dodatkową suplementację ( dostarczanie) L-karnityny w preparatach lub odżywkach. W przypadku długotrwałej diety ubogiej w L-karnitynę, a także u osób poddanych dializom, poziom jej we krwi i osoczu ulega znacznemu obniżeniu. Efektem tego są objawy niedoboru L-karnityny.
L-karnityna w żywności
RODZAJ / ZAWARTOŚĆ [mg/kg]
Dziczyzna, baranina - 100-2200;
Wołowina - 400-800;
Wieprzowina - 200-300;
Drób - 60-300;
Ryby - 60-200;
Wędliny - 10-200;
Mleko, ser, nabiał - 10-100;
Grzyby - 10-50;
Warzywa, owoce, orzechy, pieczywo - 0-10;
L-karnityna w organizmie człowieka
Organizm człowieka zawiera około 20-25 gramów L-karnityny. Najwięcej L-karnityny zawiera serce, wątroba oraz komórki układu odpornościowego. Te organy wykazują zatem największą wrażliwość na wahania ilości L-karnityny w pożywieniu. Mleko karmiących matek zawiera bardzo dużo L-karnityny, która jest dostarczana noworodkom nie posiadającym zdolności samodzielnego jej wytwarzania.
Rola L-karnityny w metabolizmie
L-karnityna jest niezbędna każdemu organizmowi w transporcie kwasów tłuszczowych do mitochondrii komórek. Zostają one tam przekształcone w energię niezbędną każdemu organizmowi do realizacji swoich funkcji życiowych. Jako niezbędny czynnik wyzwolenia energii przez organizm, L-karnityna jest szczególnie potrzebna sportowcom, osobom pracującym fizycznie i znajdującym się w stanie wysokiego obciążenia fizycznego, umysłowego i psychicznego. Również karmiące matki, osoby starsze, a także chore lub będące w procesie rehabilitacji powinny korzystać z dodatkowej suplementacji L-karnityną.
Zapotrzebowanie i synteza L-karnityny w organizmie
Organizm człowieka potrafi samodzielnie wytwarzać L-karnitynę. W procesie syntezy własnej organizm wykorzystuje aminokwasy lizynę i metioninę, witaminy C, B3, B6 i B12, a także kwas foliowy i żelazo. Niedobór choćby jednego z wymienionych składników powoduje zmniejszenie wytwarzania L-karnityny w organizmie.
Własna synteza zaspokaja zapotrzebowanie organizmu jedynie w niewielkim stopniu. Organizm człowieka zaspokaja swoje zapotrzebowanie na L-karnitynę głównie poprzez pożywienie. W przypadku zwiększonego zapotrzebowania na L-karnitynę własna synteza nie jest w stanie zaspokoić potrzeb organizmu, co przy jednoczesnej niedostatecznej ilości L-karnityny w pożywieniu, prowadzić może do niedoborów L-karnityny. Przypadki obniżenia sprawności wytwarzania L-karnityny przez organizmy występują u kobiet, wegetarian, sportowców, cukrzyków, osób poddanych dializom a także odchudzających się, dla których szczególnie ważne jest stosowanie diety bogatej w L-karnitynę a także suplementacja preparatami zawierającymi L-karnitynę syntetyczną.
Niedobór L-karnityny i jego oznaki
Pierwsze oznaki niedoboru L-karnityny są często niezauważane. Są to najczęściej obniżenie sprawności fizycznej i intelektualnej organizmu, szybkie męczenie się, oznaki wyczerpania przy niewielkim wysiłku, obniżona sprawność metabolizmu tłuszczów i podwyższona zawartość tłuszczów ( lipidów ) we krwi. Suplementacja preparatami zawierającymi L-karnitynę powoduje szybki zanik powyższych objawów.
Bezpieczeństwo stosowania
L-karnityna nie jest lekarstwem, lecz naturalnym składnikiem organizmu oraz pożywienia. Od kilkudziesięciu lat stosowana jest wraz z innymi witaminami, jako suplement przyczyniając się do poprawy stanu zdrowia.
Ciąża i okres karmienia
Zapotrzebowanie na L-karnitynę w okresie ciąży i karmienia znacznie wzrasta. Znaczny spadek stężenia L-karnityny w organizmie jest obserwowany od 12 tygodnia ciąży.
Podczas karmienia piersią znaczne ilości L-karnityny są przekazywane dziecku w mleku matki. Kobiety karmiące powinny uzupełniać powstałe niedobory przy pomocy diety bogatej w L-karnitynę.
Noworodki
L-karnityna obecna jest w mleku matki wysokim stężeniu. Noworodki są całkowicie zależne od L-karnityny dostarczanej w mleku, ponieważ ich organizm nie jest zdolny do jej samodzielnej produkcji. L-karnityna dodawana jest do wszystkich preparatów mlekozastępczych opartych na soji ( np. Humana 0 ).
Dzieci
Synteza własna L-karnityny jest w pełni ukształtowana dopiero w wieku 15 lat. W przypadku, gdy dziecko jest wegetarianinem, dieta powinna być bezwzględnie uzupełniania L-karnityną w celu zapewnienia odpowiedniego jej poziomu w organizmie.
Odchudzanie
L-karnityna odgrywa ważną rolę w procesie odchudzania, usprawnia i przyspiesza procesy metabolizmu tłuszczów w organizmie. Poprzez lepsze wykorzystanie energii zawartej w pożywieniu pomaga osobom odchudzającym się zredukować ilość kalorii. L-karnityna zwiększa witalność i zdolności energetyczne organizmu co pozwala lepiej dostosowywać się do zmiany diety i zmniejszenia ilości kalorii w pożywieniu.
Sport
L-karnityna odgrywa ważną rolę w sporcie, zarówno amatorskim, jak i wyczynowym, działając jako czynnik 'treningopodobny'. L-karnityna odgrywa ważną rolę zwłaszcza przy długotrwałym wysiłku, podczas którego organizm jest zależny od wykorzystania energii pochodzącej z wysokoenergetycznych substancji tłuszczowych. Sportowcy wyczynowi mają zwiększone zapotrzebowanie na L-karnitynę, która optymalizuje procesy energetyczne i przyspiesza okres regeneracji powysiłkowej.
L-karnityna a zdrowie
L-karnityna jest kluczową substancją dla organizmu i powinna znajdować się w dostatecznej ilości w pożywieniu. W przypadku, gdy organizm narażony jest na stres, np. w chorobie, w okresie rekonwalescencji, w okresie obciążenia fizycznego i umysłowego, preparaty zawierające L-karnitynę powinny być systematycznie stosowane jako uzupełnienie diety. Stężenie L-karnityny obniża się z wiekiem, tak więc osoby powyżej 40 roku życia powinny regularnie stosować suplementację L-karnityną w celu utrzymania witalności organizmu i spowolnienia procesu starzenia.
Produkcja L-karnityny
Znak L-Carnipure obecny na produktach oznacza gwarancję obecności L-karnityny w produkcie w ilościach podanych przez producenta oraz całkowitą nieobecność toksycznej D-karnityny. L-Carnipure produkowana jest wyłącznie w procesie chemiczno - biologicznym bez użycia środków pochodzenia zwierzęcego a także bez stosowania procesów inżynierii genetycznej. Dzięki unikalnemu procesowi L-Carnipure jest identyczna z naturalną L-karnityną i całkowicie wolna od D-karnityny, która jest toksyczna dla organizmów ludzkich. L-Carnipure produkowana jest przez szwajcarską firmę Lonza AG.
Źródło:
www.carnitine.com
jeżeli pomogłem , Ty pomósz mi wejdz w link i się zarejestruj http://www.AWSurveys.com/HomeMain.cfm?RefID=krzakzak