Embrionalna, czy w przeproscie? Co do pierwszej - mnie mowili, zeby jej unikac, choc niweluje bol - podobno wynika to z tego, ze krazki, ktore w przeproscie sa 'wpychane' na swoje miejsce, przegieciu do przodu maja wiecej luzu, nie sa uciskane, nie bola, ale tez nie znajduja gdzie powinny (podkreslam - moj przypadek, nie generalizuje, bo za malo chleba jeszcze zjadlem, zeby snuc jakies domysly :) zdrowi nie maja sie co nadmiernie przejmowac, choc kilka przeprostow co rano - dobrze robi)
Co do negatywnego wplywu przeprostu na postawe - byc moze, nie wiem. Dlugo czytasz? Ja robile/robie cwiczenia w przeproscie po jakies pol godziny dziennie, pozniej bezwladny zwis, ostatecznie - normalnie trzymam sie prosto :) i jest ok.
Moze ktos wie jaka pozycja jest najlepsza dla kregoslupa aby sie nie meczyl i nie krzywil?
Nie wiem jaka masz wade, ale ja kiedy bardzo bolalo spalem na brzuchu ze stopami zwieszonymi poza łóżko i niewielka poduszka pod klatka. Spiac na plecach - z walkiem w okolicy
lordozy ledzwiowej, mozna tez (ktos tez tak robil) - wziac stare rajstopy - wypchać czyms i zawiazac w okolicy lędźwi - co to daje? Kregosup trzyma sie prosto (mniej wiecej) rowniez kiedy przewrocisz sie na bok.
Zmieniony przez - nokian_86 w dniu 2010-08-06 22:19:03