Szacuny
697
Napisanych postów
6810
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
68283
E tam Marek takie gadanie to samo słyszałem od babci jak na misje jechałem.
Legia ma bardzo szeroki teatr działań i mógłby trafić na Polinezje lub Gujane gdzie stosunkowo można się nie narobic a zarobić.
95% ludzi idących do LC kieruje się kasą z pozostałą 5% nie chcialbym być w plutonie
Też ciekawią mnie zarobki podczas służby liniowej i na misjach
..."Gdy wzywa Thor bym poszedł z nim w bój moim honorem zwycięstwo jest
więc nie liczy się nic prócz przelanej krwi i dumy mych braci walczących by żyć..."
Szacuny
77
Napisanych postów
11983
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
79498
No moze przesadziłem z tekstm trochę,ale chciałbym przeczytać opinię tych co zwiedzali tamte rejony i musieli rozdzielać zwaśnione plemiona.Słyszałem,że lekko nie jest.
Raczej ustapić niż zranić,raczej zranić niz okaleczyć,raczej okaleczyć niż zabić,prędzej zabić samemu,niż dać się zabić.
Szacuny
697
Napisanych postów
6810
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
68283
No lekko nie jest Afryka to ciężki kawalek chleba kumpel był w Czadzie ale nie ma co porównywać mandatu Polskiego PKW do tego co robi Legia
..."Gdy wzywa Thor bym poszedł z nim w bój moim honorem zwycięstwo jest
więc nie liczy się nic prócz przelanej krwi i dumy mych braci walczących by żyć..."
Szacuny
0
Napisanych postów
29
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
81
MadMan047 nie można jednoznacznie powiedzieć ile można zarobić, zależy to od przydziału do regimentu, wyjazdów zamorskich itd. Na początku kokosów nie ma, możesz w ciągu 5 lat zarobić około 500-600tys. złotych, pozdrawiam serdecznie.
Szacuny
69
Napisanych postów
1977
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
9455
Chyba się machnąłeś o jedno zero z tą kasą. Bo takich kokosów tam nie ma co łatwo obliczyć bo pensja przeciętnego trepa z legii to około 1000-1200 euro na miesiąc. Te pensje w mogą by atrakcyjne tylko dla mieszkańca WNP albo Rosji, no chyba że masz w Polsce wizje długotrwałego bezrobocia i zasiłek. Wtedy jak to mawiają lepszy rydz niż nic. Choć do legii można iść w celach czysto poglądowych aby przekonać się jak wygląda wojsko w normalnym cywilizowanym kraju.
Szacuny
0
Napisanych postów
29
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
81
Freed85
Zarobki miesięczne wliczając służby to około 1450euro/miesiąc.
Więc 5 lat to:
60 miesięcy po 1450euro = 87000euro.
Do tego pensje "trzynastki" czyli 1450euro *5 = 7250euro, mamy już około 95000euro.
Każdy legionista musi w czasie pierwszego kontraktu wyjechać na misję zamorską przynajmniej 2 razy, na okres minimum 6 miesięcy. Na misji zamorskiej zarobki mnoży się przez współczynnik 2.1-2.4, więc zarobki wynoszą około 3200euro/12 miesięcy (minimum). dodamy więc do wyniku (mniej więcej) 2000euro*12 co daje 24000euro.
Wynik to 120tys. euro.
Do tego należy dodać wynagrodzenie w postaci manewrów poligonowych (zależy od rodzaju manewrów), dodatki mundurowe (1500euro/rok, po pięciu latach 7500euro), do tego także awanse i zwiększanie wynagrodzenia (legionista 1 klasy, kapral, starszy kapral/sierżant).
127500 euro po kursie 4,0 daje wynik: 510 000 złotych, i nie uwzględnia awansów, manewrów, skoków spadochronowych i innych dodatków do służby.
Więc nie pisz mi, że pomyliłem się pisząc 500-600tys. złotych.
Szacuny
12
Napisanych postów
1300
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
38422
Witam
mam kilka pytań, najlepiej osoby która była o ile taka się pojawi, albo kogoś kto jest pewny:
-jak wygląda zerwanie kontraktu przed zakończeniem 5-cio letniej służby, z pominięciem dezercji,
- od podpisania 1 kontraktu jakie są ( o ile takowe będą) możliwości kontaktu z rodziną
-jak wygląda możliwość wykorzystania urlopu. kiedy przysługuje i czy można na ten czas wrócić do PL.
Z góry dzięki za udzielenie odpowiedzi