kotle
Składniki na 4 porcję:
1 duża wędzona makrela ok 300 g
1 mała cukinia
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
6-8 suszonych pomidorów ze słoiczka
1 jajko
3-4 łyżki mąki owsianej
pęczek koperku
ziarna kminu rzymskiego
duża szczypta suszonej szałwii
2-3 łyżki oleju
sól, pieprz
Sos:
100 ml jogurtu naturalnego
kilka kaparów
kilka małych korniszonów
ząbek czosnku
sól, pieprz
Sałatka z ogórka(opcjonalnie):
1,5 dużego ogórka
2-3 łyżki jogurtu
sok z cytryny lub ocet winny
szczypta cukru
sól, pieprz
Przygotowanie:
Makrelę dokładnie obrać z mięsa, tak aby pozbyć się ości. Cukinie, cebule oraz czosnek bardzo drobno posiekać, przesmażyć na złoty kolor na łyżce oleju i dodać do makreli. Suszone pomidory oraz koperek również drobno posiekać i dodać do reszty składników. Ziarna kminu utrzeć w moździerzu wraz z szałwią i połączyć z resztą. Dodać jajko, doprawić sola, pieprzem i wyrobić masę, powinna być dosyć gęsta, tak aby łatwo formowało nam się kotleciki. W razie potrzeby dosypać mąki. Uformować kotleciki obtaczając je w mące(można je schłodzić w lodówce przez 10-15 minut żeby się lepiej związały.. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony.
Sos: Kapary oraz korniszony drobno posiekać, ząbek czosnku przecisnąć przez praskę i połączyć z całą resztą składników sosu, doprawić do smaku i gotowe. Uwaga z ilością kaparów, ponieważ ich smak nie każdemu odpowiada. Dla miłośników majonezu :P , tak można go dodać pół na pół z jogurtem jak ktoś musi :D.
Sałatka: ogórki dokładnie umyć i wyszorować, przekroić na pół, wydrążyć z nich środki i pokroić w półplasterki, wymieszać z jogurtem i sokiem z cytryny doprawić do smaku, gotowe.
Wartości odżywcze w 1 porcji:
Białko: 21 g
Węglowodany: 16 g
Tłuszcze: 27 g
Kcal: 403
Znudziły się wam już mielone z ziemniakami i mizerią? Mam dla was ciekawy zamiennik tego popularnego polskiego obiadku :). Kotleciki z wędzonej makreli z dodatkiem wytrawnego sosu prawie tatarskiego ;) i chrupiącą sałatką z ogórka. Bardzo proste i pyszne danie, które możemy zrobić zarówno na obiad jak i posiłek po lub przed treningowy., dodając odpowiednią dawkę łatwo przyswajalnych węglowodanów.

Składniki na 4 porcję:
1 duża wędzona makrela ok 300 g
1 mała cukinia
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
6-8 suszonych pomidorów ze słoiczka
1 jajko
3-4 łyżki mąki owsianej
pęczek koperku
ziarna kminu rzymskiego
duża szczypta suszonej szałwii
2-3 łyżki oleju
sól, pieprz
Sos:
100 ml jogurtu naturalnego
kilka kaparów
kilka małych korniszonów
ząbek czosnku
sól, pieprz
Sałatka z ogórka(opcjonalnie):
1,5 dużego ogórka
2-3 łyżki jogurtu
sok z cytryny lub ocet winny
szczypta cukru
sól, pieprz
Przygotowanie:
Makrelę dokładnie obrać z mięsa, tak aby pozbyć się ości. Cukinie, cebule oraz czosnek bardzo drobno posiekać, przesmażyć na złoty kolor na łyżce oleju i dodać do makreli. Suszone pomidory oraz koperek również drobno posiekać i dodać do reszty składników. Ziarna kminu utrzeć w moździerzu wraz z szałwią i połączyć z resztą. Dodać jajko, doprawić sola, pieprzem i wyrobić masę, powinna być dosyć gęsta, tak aby łatwo formowało nam się kotleciki. W razie potrzeby dosypać mąki. Uformować kotleciki obtaczając je w mące(można je schłodzić w lodówce przez 10-15 minut żeby się lepiej związały.. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony.
Sos: Kapary oraz korniszony drobno posiekać, ząbek czosnku przecisnąć przez praskę i połączyć z całą resztą składników sosu, doprawić do smaku i gotowe. Uwaga z ilością kaparów, ponieważ ich smak nie każdemu odpowiada. Dla miłośników majonezu :P , tak można go dodać pół na pół z jogurtem jak ktoś musi :D.
Sałatka: ogórki dokładnie umyć i wyszorować, przekroić na pół, wydrążyć z nich środki i pokroić w półplasterki, wymieszać z jogurtem i sokiem z cytryny doprawić do smaku, gotowe.
Wartości odżywcze w 1 porcji:
Białko: 21 g
Węglowodany: 16 g
Tłuszcze: 27 g
Kcal: 403
Znudziły się wam już mielone z ziemniakami i mizerią? Mam dla was ciekawy zamiennik tego popularnego polskiego obiadku :). Kotleciki z wędzonej makreli z dodatkiem wytrawnego sosu prawie tatarskiego ;) i chrupiącą sałatką z ogórka. Bardzo proste i pyszne danie, które możemy zrobić zarówno na obiad jak i posiłek po lub przed treningowy., dodając odpowiednią dawkę łatwo przyswajalnych węglowodanów.

1