Witam. Mam pytanie odnośnie mąki z typu 720. Czy jest ona zdrowa jeśli jem z niej chleb? Normalnie bym się tym nie przejmowała ale u mnie wlatuje 400g takiego chlebka (bochenek) 2 razy w tygodniu w ciągu jednego dnia (tak cały bochenek w jeden dzień aczkolwiek kanapki są małe więc szybko schodzą a ja jestem chlebożercą). Może dla niektórych to dużo dla mnie w sam raz w razie pytań moja waga jest na utrzymaniu a reszta diety jest bogata w inne źródła zdrowych węglowodanów.
...
Napisał(a)
Cześć!
Sam typ mąki mówi nam tylko o grubości zmielenia. Aby wiedzieć czy maka jest dobra wypadałoby wiedzieć gdzie rosło żyto, jak było składowane i w jakich warunkach było składowane aby móc określić, czy ta mąka jest dobra. Kolejnym aspektem, który warto byłoby rozważyć jest fakt jak produkowany jest chleb. Czy chleb jest z drożdżami, czy na zakwasie. Jeżeli jest na zakwasie, to ten zakwas wstępnie trawi mąkę i tworzy bardziej "bio dostępną". Jeżeli natomiast jest na drożdżach, to część składników mąki może hamować wchłanianie innych mikroskładników. Kwestia zdrowia jest również umowna, ze względu na fakt, że "dawka czyni truciznę". Także temat jest naprawdę złożony. Jednak jeżeli 20% z Twoich węglowodanów pochodzi stricte z tej mąki, to jednak jest to dużo, zwłaszcza że gdy mąka jest bogata w mykotoksyny może być szkodliwa.
Sam typ mąki mówi nam tylko o grubości zmielenia. Aby wiedzieć czy maka jest dobra wypadałoby wiedzieć gdzie rosło żyto, jak było składowane i w jakich warunkach było składowane aby móc określić, czy ta mąka jest dobra. Kolejnym aspektem, który warto byłoby rozważyć jest fakt jak produkowany jest chleb. Czy chleb jest z drożdżami, czy na zakwasie. Jeżeli jest na zakwasie, to ten zakwas wstępnie trawi mąkę i tworzy bardziej "bio dostępną". Jeżeli natomiast jest na drożdżach, to część składników mąki może hamować wchłanianie innych mikroskładników. Kwestia zdrowia jest również umowna, ze względu na fakt, że "dawka czyni truciznę". Także temat jest naprawdę złożony. Jednak jeżeli 20% z Twoich węglowodanów pochodzi stricte z tej mąki, to jednak jest to dużo, zwłaszcza że gdy mąka jest bogata w mykotoksyny może być szkodliwa.
Polecamy również: Dlaczego chleb pełnoziarnisty jest lepszy od białego pieczywa?
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź
...
Napisał(a)
ja bym nie zwracał aż takiej uwagi, przecież sama robisz chlebek, on zawsze będzie lepszy niż mega jakieś chleby ze sklepu o podejrzanym skąłdzie
Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!