Szacuny
1
Napisanych postów
66
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
1550
Cześć!
W mojej diecie staram się jeść jak najbardziej zróżnicowanie i zdrowo, więc często pojawiają się tam wypieki. Ciągle używałem mąki pełnoziarnistej pszennej i żytniej 2000, jednak wg mnie są one zbyt 'ciężkie' i ciasta lub podobne dania wychodzą w nieodpowiedniej formie.
Jakie wy używacie i gdzie można je dostać ? (na wypieki oprócz chleba, bułek itp.)
Pozdrawiam
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6313
Napisanych postów
78025
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
766950
Mąka jest produktem powstałym w wyniku rozdrobnienia ziaren różnego rodzaju zbóż, jak również orzechów, migdałów czy ryżu. Cechuje się ona drobną granulacją i sypkością.
Powszechnie w przemyśle spożywczym stosuję się ją w celu produkcji:
Szacuny
369
Napisanych postów
8676
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
130653
mąka typ 2000 może być. są takze inne odmiany, np. gryczana. generalnie mąka nie jest najlepszym pomysłem jako zrodlo ww w diecie. dla urozmaicenia- ok, jako codzienny składnik- pomysl np. o mieleniu platkow owsianych, które są zdecydowanie lepszym zamiennikiem
Szacuny
0
Napisanych postów
24
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
691
Mąka żytnia typ 2000, orkiszowa, gryczana, owsiana . Bardzo dobre mąki używam codziennie w swojej diecie, unikałbym pszennej. Myśle ze te mąki jako składnik codziennej diety mogą być.
Szacuny
11182
Napisanych postów
51930
Na forum
25 lat
Przeczytanych tematów
57816
apropos żytniej ja do pizzy używam mąki żytniej razowej typu 2000 z semoliną do podsypania. ciasto wychodzi genialne. odrobinę ciemniejsze ale w smaku rewelacja :)
a co do mąk żytnich pytlowych typu 720
też zdarza mi się używać. pszennej unikaj.
Zmieniony przez - paulinakro w dniu 2015-03-30 21:44:30