Przepis nie jest mojego autorstwa i bazuje na: link w stopce tematu. Ja zmodyfikowałem nieznacznie składniki.
Normalnie majonez robimy z oleju rzepakowego, ale przez to, że nie mogłem dostać takiego oleju w wersji eko i tłoczonej na zimno (tłoczony na zimno żeby... nie jeść trucizny* i eko... żeby nie jeść trucizny*) kupiłem olej lniany budwigowy (apteczny).
* 1. rafinacja powoduje w olejach zdominowanych przez tłuszcze wielonienasycone ich utlenienie i dalej powstanie tłuszczów trans
2. rzepak traktowany jest najczęściej olbrzymimi ilościami środka chwastobójczego glifostau, tu w celu suszenia
Majonez jest prosty w przygotowaniu i o niebo smaczniejszy od sklepowego.
Składniki
2 żółtka
sok z cytryny
olej lniany 120 ml
łyżka musztardy
sól, pieprz
Przygotowanie bajecznie proste
1. żółtka miksujemy ubijaczką lub mieszadłami razem z musztardą i wyciśniętym sokiem z cytryny
2. miksujemy dalej powoli wlewając olej do uzyskania odpowiedniej gęstości
3. wsypujemy sól i pieprz i jeszcze blendujemy blenderem ręcznym
Zmieniony przez - 4mass w dniu 2019-06-03 20:18:14

Normalnie majonez robimy z oleju rzepakowego, ale przez to, że nie mogłem dostać takiego oleju w wersji eko i tłoczonej na zimno (tłoczony na zimno żeby... nie jeść trucizny* i eko... żeby nie jeść trucizny*) kupiłem olej lniany budwigowy (apteczny).
* 1. rafinacja powoduje w olejach zdominowanych przez tłuszcze wielonienasycone ich utlenienie i dalej powstanie tłuszczów trans
2. rzepak traktowany jest najczęściej olbrzymimi ilościami środka chwastobójczego glifostau, tu w celu suszenia
Majonez jest prosty w przygotowaniu i o niebo smaczniejszy od sklepowego.
Składniki
2 żółtka
sok z cytryny
olej lniany 120 ml
łyżka musztardy
sól, pieprz
Przygotowanie bajecznie proste
1. żółtka miksujemy ubijaczką lub mieszadłami razem z musztardą i wyciśniętym sokiem z cytryny
2. miksujemy dalej powoli wlewając olej do uzyskania odpowiedniej gęstości
3. wsypujemy sól i pieprz i jeszcze blendujemy blenderem ręcznym

Zmieniony przez - 4mass w dniu 2019-06-03 20:18:14
2