Ostatnio zadobyłem parowar Zelmera no co tu ukrywać, strzał w dziesiątkę, w moim domu nadszedł szał parowania. Próbował ktoś parzyć makaron? Byłoby mi to na rękę, bo mógłbym wrzucić to na jeden wkład i poszłoby wszystko za jednym zamachem.
...
Napisał(a)
Węglowodany w diecie zbilansowanej są podstawowym źródłem energii. Ilość ich uzależniona jest od ogólnej ilości kalorii, jaką wyliczyliśmy w swoim zapotrzebowaniu. Wiele osób zapomina o tym, jak istotne jest urozmaicenie źródeł składników odżywczych, ograniczając się do ryżu, płatków i pieczywa pełnoziarnistego. Warto jednak pamiętać o tym, że do wyboru mamy wiele innych cennych źródeł tego składnika odżywczego, np.:
- kasza (gryczana, jęczmienna, jaglana, orkiszowa, kuskus, bulgur),
- ryż (parboiled, brązowy, dziki, czarny, czerwony, basmati, jaśminowy),
- ziemniaki,
- bataty,
- amarantus,
- makaron (durum, żytni, razowy),
- płatki zbożowe (owsiane, jęczmienne, pszenne, jaglane, gryczane, ryżowe, orkiszowe),
- pieczywo (pełnoziarniste, pumpernikiel, żytnie, razowe),
- topinambur.
Jak widać, wybór jest duży i zdecydowanie warto urozmaicać. Więcej na ten temat poczytać można tutaj: http://potreningu.pl/articles/914/dlaczego-dieta-powinna-byc-urozmaicona.
Jednym z wymienionych źródeł węglowodanów są makarony. Jest to produkt bardziej przetworzony niż kasze, ryże, czy ziemniaki, ale jak najbardziej może być elementem zdrowej diety. Gotowanie makaronu uzależnione jest od jego kształtu oraz tego, z jakiej mąki jest wytworzony. Makaron razowy, żytni, czy pełnoziarnisty wymaga więcej czasu na ugotowanie. Z kolei durum trochę mniej. W przypadku makaronu spaghetti, łazanek, czy małych rurek czas ten zdecydowanie się skraca. Jak najbardziej można ugotować makaron w parowarze. Prawdopodobnie jednak będzie to wymagało więcej czasu. Niezbędne również będzie odpowiednie zwilżenie makaronu. Niestety suchego nie ugotujemy. Warto spróbować samemu. Człowiek uczy się na błędach i z nich zawsze wyciągamy najwięcej.

- kasza (gryczana, jęczmienna, jaglana, orkiszowa, kuskus, bulgur),
- ryż (parboiled, brązowy, dziki, czarny, czerwony, basmati, jaśminowy),
- ziemniaki,
- bataty,
- amarantus,
- makaron (durum, żytni, razowy),
- płatki zbożowe (owsiane, jęczmienne, pszenne, jaglane, gryczane, ryżowe, orkiszowe),
- pieczywo (pełnoziarniste, pumpernikiel, żytnie, razowe),
- topinambur.
Jak widać, wybór jest duży i zdecydowanie warto urozmaicać. Więcej na ten temat poczytać można tutaj: http://potreningu.pl/articles/914/dlaczego-dieta-powinna-byc-urozmaicona.
Jednym z wymienionych źródeł węglowodanów są makarony. Jest to produkt bardziej przetworzony niż kasze, ryże, czy ziemniaki, ale jak najbardziej może być elementem zdrowej diety. Gotowanie makaronu uzależnione jest od jego kształtu oraz tego, z jakiej mąki jest wytworzony. Makaron razowy, żytni, czy pełnoziarnisty wymaga więcej czasu na ugotowanie. Z kolei durum trochę mniej. W przypadku makaronu spaghetti, łazanek, czy małych rurek czas ten zdecydowanie się skraca. Jak najbardziej można ugotować makaron w parowarze. Prawdopodobnie jednak będzie to wymagało więcej czasu. Niezbędne również będzie odpowiednie zwilżenie makaronu. Niestety suchego nie ugotujemy. Warto spróbować samemu. Człowiek uczy się na błędach i z nich zawsze wyciągamy najwięcej.

Moderator działu Odżywianie
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź
...
Napisał(a)
Sproboj nic sie nie stanie o.O
1
Szaleństwem jest robienie w kółko tej samej rzeczy i oczekiwanie różnych rezultatów.
...
Napisał(a)
ale jak nie wyjdzie 1-2zł w dupę...



TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE.
KONTAKT: [email protected]
...
Napisał(a)
Hehe, nie o to chodzi panowie, po prostu na razie nie mam makaronu na stanie, potem zajadę kupie
Spróbowałem, parowałem skurczybyka prawie 35 min i nic z tego nie wyszło. Mission failed.
Zmieniony przez - Heroz w dniu 2012-08-09 15:40:15

Spróbowałem, parowałem skurczybyka prawie 35 min i nic z tego nie wyszło. Mission failed.
Zmieniony przez - Heroz w dniu 2012-08-09 15:40:15
...
Napisał(a)
HerozHehe, nie o to chodzi panowie, po prostu na razie nie mam makaronu na stanie, potem zajadę kupie![]()
Spróbowałem, parowałem skurczybyka prawie 35 min i nic z tego nie wyszło. Mission failed.
Zmieniony przez - Heroz w dniu 2012-08-09 15:40:15
W ogóle nie zmiękł?

3
...
Napisał(a)
Jak gotowałem ryż w parowarze, to miał taką specjalną miskę i trzeba go było zalać wodą i tak, a gotował się z 40 minut, więc równie dobrze można go by ugotować normalnie.
Zmieniony przez - TomekZ88 w dniu 2012-08-10 10:59:20

Zmieniony przez - TomekZ88 w dniu 2012-08-10 10:59:20
...
Napisał(a)
Mam tą miskę do ryżu, jednak chyba oleję to, bo tak czy siak 40 min w plecy, na wodzie zrobię to o wiele szybciej. Takie coś będzie miało sens, gdybym wstawiał jakieś inne produkty na tą parę, co wymagają takiego samego (długiego) czasu gotowania.
Makaron wczoraj wsypałem normalnie, na sucho, bez wody.
Makaron wczoraj wsypałem normalnie, na sucho, bez wody.
...
Napisał(a)
Ja robię makaron w parowarze w tym pojemniku - 25min i mam gotowe.
Tak na sucho to opcji nie ma raczej. Co do czasu to makaron się szybciej robi niż ryż tam, zależy jeszcze jaki, niektórym i 20min starczy, więc niekoniecznie szybciej w wodzie.
Zmieniony przez - davidnth w dniu 2012-08-10 16:55:49
Tak na sucho to opcji nie ma raczej. Co do czasu to makaron się szybciej robi niż ryż tam, zależy jeszcze jaki, niektórym i 20min starczy, więc niekoniecznie szybciej w wodzie.
Zmieniony przez - davidnth w dniu 2012-08-10 16:55:49
' Nie jesteśmy aniołami '
...
Napisał(a)
Jak gotuję w małym garnku to 5 min potrzebuję na zagotowanie wody i 8-9 minut gotuję makaron (z biedry, Pastini durum). Jutro stestuję z tym pojemnikiem i zdam relację.
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!