Stosując się do zaleceń zbilansowanej diety, pamiętać powinniśmy o tym, że źródła składników odżywczych dobierane były jak najlepszej jakości. Istotne również jest to, żeby odpowiednio urozmaicać naszą dietę. Warto stosować nie tylko ryż, czy kaszę, ale również płatki zbożowe, ziemniaki, bataty, dobrej jakości pieczywo, czy makarony.
Makaron jest wartościowym elementem diety, jednak należy pamiętać, o tym, że produkt ten – jest w pewnym stopniu przetworzony. Bardziej niż kasza,
ryż, czy ziemniaki. Makaron zazwyczaj robi się z żytna, pszenicy, gryki, czy ostatnimi czasy spotkać można nawet z ryżu lub kukurydzy. Jakościowo najlepsze będą makarony żytnie, pełnoziarniste, czy durum. Warto je wprowadzić do diety. Szczególnie w sytuacji, gdy je lubimy.
Makaron zawiera w 100 g podobne ilości kcal i makroskładników, co ryż i kasza. Około 350 kcal, 12 g białka, 71 g węglowodanów i 1,5 g tłuszczów.
Nie ma większej różnicy, który z wymienionych przez Ciebie makaronów wybierzesz. Stosuj różne. Urozmaicenie diety jest jej podstawą:
http://potreningu.pl/articles/914/dlaczego-dieta-powinna-byc-urozmaicona
