Witam, jako iż często korzystam z waszych przepisów, postanowiłem również podzielić się swoim pomysłem jest to makaron w sosie śmietanowo-serowym. Co nam będzie potrzebne ? Lista poniżej
Pierś z kurczaka 1-2 piersi
Makaron świderki 100g
Pieczarki 500g
Ser pleśniowy 100g (ja polecam blue lazur)
Koper (suszony lub świeży)
Śmietana 12% (w kartoniku)
Okej przechodzimy do działania.
Najpierw gotujemy Makaron i odstawiamy go "na później".
1. Kroimy pierś w kostkę, następnie dusimy na patelni, oraz przyprawiamy ją (wg uznania, ja osobiście dodaję pieprz,sól oraz paprykę chilii). Gdy wiemy, że pierś jest już gotowa, przekładamy ją do drugiego garnka.
2. Po umyciu i pokrojeniu pieczarek dusimy je na patelni na której robiliśmy wcześniej pierś, gdy pieczarki będą juz gotowe odkładamy je do garnka z piersią.
3. Kroimy na drobno nasz ser pleśniowy, tak aby podczas smażenia się równo topił, gdy ser juz roztopi się nam na patelni (coś w kształcie placka) dolewamy cały kartonik śmietany oraz dosypujemy koper (cała saszetka suszonego kopru) i mieszamy tak aby uzyskać jedną konsystencję sera ze śmietaną gdy już ją uzyskamy dodajemy pierś oraz pieczarki które leżą sobie w osobnym garnku, gotujemy to na wolnym ogniu około 3-4 minut.
Ja zawsze robię to w większych porcjach i po przygotowaniu całości odlewam większość sosu do innego garnka i dodaję makaron i wszystko dokładnie mieszając gotuje kilka minut. I GOTOWE.
(Do smaku polecam dolać troszkę oliwy z oliwek).
1 Porcja
802 kcal
48g białka
106g węglowodanów
20g tłuszczu

Pierś z kurczaka 1-2 piersi
Makaron świderki 100g
Pieczarki 500g
Ser pleśniowy 100g (ja polecam blue lazur)
Koper (suszony lub świeży)
Śmietana 12% (w kartoniku)
Okej przechodzimy do działania.
Najpierw gotujemy Makaron i odstawiamy go "na później".
1. Kroimy pierś w kostkę, następnie dusimy na patelni, oraz przyprawiamy ją (wg uznania, ja osobiście dodaję pieprz,sól oraz paprykę chilii). Gdy wiemy, że pierś jest już gotowa, przekładamy ją do drugiego garnka.
2. Po umyciu i pokrojeniu pieczarek dusimy je na patelni na której robiliśmy wcześniej pierś, gdy pieczarki będą juz gotowe odkładamy je do garnka z piersią.
3. Kroimy na drobno nasz ser pleśniowy, tak aby podczas smażenia się równo topił, gdy ser juz roztopi się nam na patelni (coś w kształcie placka) dolewamy cały kartonik śmietany oraz dosypujemy koper (cała saszetka suszonego kopru) i mieszamy tak aby uzyskać jedną konsystencję sera ze śmietaną gdy już ją uzyskamy dodajemy pierś oraz pieczarki które leżą sobie w osobnym garnku, gotujemy to na wolnym ogniu około 3-4 minut.
Ja zawsze robię to w większych porcjach i po przygotowaniu całości odlewam większość sosu do innego garnka i dodaję makaron i wszystko dokładnie mieszając gotuje kilka minut. I GOTOWE.
(Do smaku polecam dolać troszkę oliwy z oliwek).
1 Porcja
802 kcal
48g białka
106g węglowodanów
20g tłuszczu
