Witam
Od dobrych 2 miesiecy częścią mojej diety redukcjyjnej jest makrela wędzona. Wyczytalem niedawno, że ryb wędzonych nie powinno się jeść na redkucji ze względu na zawartość soli która powoduje retencje wody.
Chcialem zapytać specjalistów jak to jest naprawde z tymi rybami wędzonymi? unikać? Jeżeli rzeczywiscie nie jeść wędzonych ryb to na co zamienic?
Moja propozycja byla by taka (wypowiedzcie sie co sadzie o niej:):
Makreli jadlem 150g i wygladalo to tak:
Makrela wędzona 150g:
30g bialka
23g tluszczu (na 100g makreli: nasycone - 4g, jednonienasycone - 6g i wielonienasycone - 4g)
0 ww
330 kal
PRzyszlo mi do głowy, że jeżeli makrela jest rzeczywiście złem wcielonym to wymienił bym na:
50g zółtka i 120 białka i 20 g orzechów włoskich
25g bialka
25g tluszczu (w żółtku przewaga jednonienasyconych zas orzechy to wielonienasycone głównie)
3g ww
350 kal
Co myślicie o takiej wymianie?
Aha czytalem również, że sery podpuszczkowe dojrzewające sa niemal równie złe co makrela co mnie bardzo martwi bo serka żółtego nie wyobrażam się pozbyć ze swojej diety, raz że pyszny a dwa, że ponoc zdrowy. Tak czy tak nie zamienie go na nic na swiecie:) ale wole wiedzieć czy tez powoduje retencje?
Pozdrawiam
Od dobrych 2 miesiecy częścią mojej diety redukcjyjnej jest makrela wędzona. Wyczytalem niedawno, że ryb wędzonych nie powinno się jeść na redkucji ze względu na zawartość soli która powoduje retencje wody.
Chcialem zapytać specjalistów jak to jest naprawde z tymi rybami wędzonymi? unikać? Jeżeli rzeczywiscie nie jeść wędzonych ryb to na co zamienic?
Moja propozycja byla by taka (wypowiedzcie sie co sadzie o niej:):
Makreli jadlem 150g i wygladalo to tak:
Makrela wędzona 150g:
30g bialka
23g tluszczu (na 100g makreli: nasycone - 4g, jednonienasycone - 6g i wielonienasycone - 4g)
0 ww
330 kal
PRzyszlo mi do głowy, że jeżeli makrela jest rzeczywiście złem wcielonym to wymienił bym na:
50g zółtka i 120 białka i 20 g orzechów włoskich
25g bialka
25g tluszczu (w żółtku przewaga jednonienasyconych zas orzechy to wielonienasycone głównie)
3g ww
350 kal
Co myślicie o takiej wymianie?
Aha czytalem również, że sery podpuszczkowe dojrzewające sa niemal równie złe co makrela co mnie bardzo martwi bo serka żółtego nie wyobrażam się pozbyć ze swojej diety, raz że pyszny a dwa, że ponoc zdrowy. Tak czy tak nie zamienie go na nic na swiecie:) ale wole wiedzieć czy tez powoduje retencje?
Pozdrawiam
1