Wiosna na pełnej... Kusimy RABATAMI! SPRAWDŹ!
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

Mam pytanie do Boruty, ale nie tylko.

temat działu:

Scena MMA i K-1

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 3718

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11182 Napisanych postów 51930 Wiek 31 lat Na forum 25 lat Przeczytanych tematów 57816
Chciałbym się zapytac o Twoje zdanie na temat "polskiego" ju-jitsu. Jakie są różnice miedzy nim, a Bjj ? Z czym połączyć ju-jitsu ? Czy boks będzie dobrym pomysłem ? Chodzi mi głównie o przydatność tych technik "na ulicy".

Nicker
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11182 Napisanych postów 51930 Wiek 31 lat Na forum 25 lat Przeczytanych tematów 57816
Jedna z idei Bjj jest rozwijanie jak najlepszej techniki.Im krotszy czas walki tym bardziej liczy sie sila i szybkosc,im dluzszy czas walki tym wazniejsza technika.Proste.

Marek
"Be like water"
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Pewno sie dziwisz czemu Ci nikt nie odpowiada.Kazdy sie zastanawia co to jest "polskie" jiu jitsu bo ja nie wiem o co Ci chodzi.Ale wiem na czym polega Brazylijskie Jiu Jitsu.Jego zalozeniem w walce na ulicy jest jak najszybsze sprowadzenie do parteru gdzie bez podstawowej wiedzy o tym dystansie nikt nie ma prawa przezyc.Bjj to walka w parterze choc w wiekszosci(nie wszystkich) szkol tej sztuki uzupelnia sie treningi elementami boksu,kick boxingu i zapasow.Jest to sztuka walki nr 1 na swiecie i zwyciesko wyszla z "klatki"(z walk bez regul).Wiekszosc walk adepci Bjj koncza dzwigniami i duszeniami.
Jezli "polskie" jiu jitsu to ma byc japonskie to polega ono glownie na rzutach,uderzeniach,dzwigniach ale o to sie zapytaj fachowca bo ja sie na tym nie znam.

Marek
"Be like water"
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Dzięki. Chodziło mi właśnie o więcej informacji na ten temat(Bjj). Po prostu słyszałem, że Jiu-jitsu tradycyjne tzn.japońskie różni się w pewnym stopniu(bardzo małym) od "polskiego" ju-jitsu. Mam jeszcze jedno pytanie, mianowicie, chciałbym dowiedzieć się czegoś o Tajskim boksie. Możesz mi coś o nim powiedzieć ?

Nicker
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 310 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 13521
hmm nie tak do konca wyszla z klatki tam royce udowodnil wszystkim przydatnosc i wyzszosc bjj nad innym sztukami ale juz udowodnili (np. sakuraba), ze samy bjj sie teraz nie wygra ...

co do jj sa polske "odmiany" na przyklad modern jujitsu jest z tego co sie orientuje "udoskonalone" (zeby nie powiedziec wymyslone) przez polaka ... tak samo klan gracie nie wymyslil bjj (oni tylko "udoskonalili" go tak aby maly mogl pokonac o wiele wiekszego) =
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Nicker Tajski boks to prawdopodobnie najskuteczniejszy system uderzany na swiecie.Skladaja sie nan techniki bokserskie,techniki nozne,kolana,lokcie ,sa nawet jakies rzuty.Sport w ktorym jest najwiecej ofiar smiertelnych na swiecie(najczesciej lokciem w skron).Posiada wartosciowe techniki walki w zwarciu(kolana).Najgrozniejsza bronia tajskiego boksu ktora mozna spotkac w walkach bez regol sa low kicki.
Napewno ktos Ci jeszcze cos napisze bo to nie moja dzdzina ale mam nadzieje ze zadnego kwasu nie wstawilem.

turkish Tylko ze Royce wyszedl z klatki zwyciesko w 1993 a Sakuraba pokonal go w 2000 roku.Gdyby nie pierwsze UFC i Royce Sakuraba by nigdy nie stal sie tym kim sie stal.Poza tym sam byl trenowany Bjj przez jedynego czlowieka ktory prawie pokonal Ricksona-Sergio Penhe(5dan).Racja ze teraz samo Bjj nie wystarcza, ze trzeba cwiczyc przekrojowo, ze sztuka walki ewoluowala ale to nie zmienia faktu ze Royce wyszedl z klatki zwyciesko i udowodnil ze jego system jest najskuteczniejszy na swiecie.

Marek
"Be like water"
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jeszcze raz dzieki. Jeżeli znasz(-cie) jakieś miejsca gdzie odbywają sie treningi Tajskiego Boksu na południu kraju (tzn.Bielsko, Katowice, Gliwice, może Bytom) to prosze o namiary.

Nicker
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
W sumie to nawet nie Sakuraba udowodnil o skutecznosci treningu przekrojowego.Jak juz wczesniej powiedzialem Sakuraba to wysmienity parterowiec i w parterze konczy swoje walki.Wystarczy obejrzec film z sherdoga.
Na odwrot powiem zas jacy zawodnicy udawadnijaja ze Bjj jest caly czas gora.Zaczne moze od najwazniejszego teraz zawodnika-mistrza wagi ciezkiej w Pride-Rodrigo"Minotauro"Nogueira,czlonek Brazilian Top Team,szkolony przez samego Carlsona Gracie,czysty zawodnik Bjj,pokonal Marka Colmana zwyciezce Pride Grand Prix.
Mario Ze Sperry,rowniez czlonek Brazilian Top Team,pieciokrotny mistrz swiata Bjj,ostatnio w Pride pokonal samego Igora Vovchanchyna moim zdaniem najtwardszego zawodnika na swiecie ktory dwukrotnie pokonal Marka Kerra.Czysty zawodnik Bjj.
Murilo Bustamante,czlonek Brazilian Top Team,mowia ze to najlepszy zawodnik Vale Tudo poza rodzina Gracie,ostatnio w UFC znow kroluje.Pokonal dotychczas niepokonanego Matta Lindlanda w UFC37.
Wszyscy Ci trzej zawodnicy szkoleni przez Carlsona Gracie,czysci bjjowcy.Dalej:
Carlos Newton-bardzo dobry zawodnik Bjj
Matt Serra-zawodnik z akademii Renza Gracie,wystarczy obejrzec jego walki-powtorka UFC1,2,4-sprowadzenie do parteru,dosiad,...
Vitor "Shaolin" Ribeiro-czolowka sportowego Bjj,jeden z najlepszych technikow na swiecie wlasnie podnosi skrzydla w Vale Tudo
Tych paru mi przyszlo do glowy.To odpowiedz dla tych ktorzy mowia ze Bjj juz jako takie (czyste) nie zwycieza.Ano zwycieza.

Marek
"Be like water"
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Gochan ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 144 Napisanych postów 4627 Na forum 23 lat Przeczytanych tematów 30336
Ja jeszcze dodam, że Vovchanchina pokonał też Coleman(zapasy
- jednocześnie była to finałowa walka pride grand prix 2000)
i to sprawnie i szybko. A Kerr Na początku (przynajmniej tej walki co ja widziałem) miał raczej pewną przewagę, niestety kompletnie siadła mu kodycja.
Oczywiście Bjj króluje, nie ma co. Ale zapasy niewątpliwie są zaraz po bjj.

Son Gochan Moderator działu doping

"Czyń Swoją Wolę niech będzie całym prawem"
Aleister Crowley

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
No pewnie.Zapasy sa na drugim miejscu i wedlug mnie nie tylko w NHB ale jako styl chwytany co udowodnili zapasnicy startujacy w najbardziej prestizowym turnieju chwytaczy w Abu Dhabi.
Chcialem wspomniec przy wygranej Minotauro nad Colmanem ze pokonal on Igora ale chcialem uniknac smiesznych sytuacji typu:Randy Couture pokonal Belforta-Belfort pokonal Silve-Silva pokonal Sakurabe-Sakuraba pokonal Graciech a Gracie pokonali......W ten sposob smieszne rzeczy wychodza.
Apropo Marka Kerra to faktycznie on z ta kondycja to cos kiepsciutko czasami.Jego walk z Vovchanchinem nie widzialem ale mial rowniez powazne klopoty wydolnosciowe w walce z Kazuyuki Fujita na Pride Grand Prix i przez to przegral a tak to bysmy mieli pewno walke Kerr vs. Colman.To by dopiero bylo.Na kogo byscie obstawiali?

Marek
"Be like water"
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Gochan ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 144 Napisanych postów 4627 Na forum 23 lat Przeczytanych tematów 30336
Tzn. Ker jest lepszym uderzaczem od Colemana ale sporo gorszym zapaśnikiem według mnie. Raczej na Colemana(choć lubię Kera )

Son Gochan Moderator działu doping

"Czyń Swoją Wolę niech będzie całym prawem"
Aleister Crowley

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
jakie sa ich osiagniecia w zapasach?Kerr to chyba olimpijczyk ,nie?

Marek
"Be like water"
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Co tu sie dzieje?

Następny temat

zycie ..ehh.. kyokushin ****...

Spalanie
Polecane artykuły