Pod pojęciem masła orzechowego mam na myśli nie tylko najbardziej popularne produkty z orzechów arachidowych, ale także masła migdałowe, z nerkowców czy z orzechów laskowych lub pistacji.
Masła orzechowe mają pewne walory, ze względu na które można rozważyć ich włączenie do diety. Mowa tu o obecności nienasyconych kwasów tłuszczowych (jednak głównie Omega6), witaminy E, witamin z grupy B, magnezu oraz białka.
Warto jednak pamiętać, że masła z orzechów arachidowych mogą być produktem alergizującym. Decydując się na włączenie masła orzechowego do diety zadbajmy o jego jakość. Na rynku obecne są, z coraz większą dostępnością, masła składające się w 100% z orzechów, bez dodatku tłuszczy utwardzanych oraz cukru.
Do wyboru mamy nie tylko masła z orzechów ziemnych, ale także z migdałów, nerkowców oraz pistacji. Jeśli mamy możliwość wbierajmy masła z orzechów nieprażonych. Podgrzewanie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych doprowadza do zamian degeneracyjnych w ich strukturze i w efekcie mogą stać się dla nas toksyczne.
Pamiętajmy również, że masła orzechowe są produktem smakowitym i łatwo stracić umiar przy ich konsumpcji. Ich wysoka kaloryczność może być zarówno plusem jak i minusem. Z jednej strony łatwo stracić kontrolę i przekroczyć bardzo mocno bilans kaloryczny, z drugiej strony mogą stanowić pomoc dla osób, którym trudno przejeść wymaganą kaloryczność pożywienia.
Jak możemy wykorzystać masła orzechowe w praktyce?
Poza podjadaniem masła orzechowego prosto ze słoiczka, co jest chyba najbardziej zgubnym wyborem, możemy użyć go do przygotowania wielu ciekawych potraw.
Klasyka gatunku to tosty, wafle ryżowe lub omlety/naleśniki smarowane masłem orzechowym i obkładanie plasterkami banana.
Masła orzechowe mogą stanowić również idealny dodatek do jaglanki lub owsianki.
Masło orzechowe świetnie sprawdzi się jako dodatek do ciast (najlepiej takich, które nie wymagają pieczenia) oraz lodów, a także wszelkiego rodzaju kremów.
Gdy przygotowujemy domowe lody z mrożonych bananów, możemy dodać łyżkę masła orzechowego. Wzbogacimy je w ten sposób w zawartość tłuszczy, a także podniesiemy walory smakowe.
Masła orzechowe mogą być bazą do spodów ciast lub kremów, którymi przekładamy warstwy. Najprostszym z pomysłów jest zmiksowanie namoczonych, suszonych daktyli razem z masłem orzechowym. Otrzymamy idealny krem do posmarowania ciasta lub omleta. Uwaga, krem jest bardzo słodki i uzależniający.
Masło orzechowe sprawdzi się także jako baza do wypieku ciasteczek. Pamiętajmy jednak, podczas pieczenia kwasy tłuszczowe zawarte w orzechach utleniają się. Przepisy, w których pieczemy ziarna, orzechy, masła na ich bazie, nie powinny stanowić stałego elementu diety.
Więcej do poczytania:
https://www.sfd.pl/Olej_MCT__opis,_zastosowanie.-t275533.html
https://www.sfd.pl/Masło_orzechowe__za_/przeciw-t616960.html
https://www.sfd.pl/Oliwa_z_oliwek,_kiedy_pić_i_z_czym__-t710682.html

Zmieniony przez - lubiekaszke w dniu 2016-11-09 10:18:16
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź
http://potreningu.pl/articles/4336/maslo-orzechowe
http://potreningu.pl/articles/1506/smieciowy-produkt-ktorym-zajadaja-sie-sportowcy-wierzac-ze-jest-zdrowy
TRENINGI KATOWICE
KONTAKT-KONSULTACJE
https://www.instagram.com/bestbodysebastianszmit/
TRENINGI KATOWICE
KONTAKT-KONSULTACJE
https://www.instagram.com/bestbodysebastianszmit/
ZAPRASZAM NA MOJEGO BLOGA: http://www.sfd.pl/[BLOG]_K_PS_w_kuchni-t1081825.html
"WE FIGHT. THAT IS HOW WE WIN, THAT IS HOW WE DIE."
Moderator działu Odżywianie
domerW sklepie sfd masz dobrej jakości masła z migdałów i nerkowców.
Dzięki wielkie, właśnie się przymierzam do kupna ;)
domerW sklepie sfd masz dobrej jakości masła z migdałów i nerkowców.
a do tego jakie smaczne


ZAPRASZAM NA MOJEGO BLOGA: http://www.sfd.pl/[BLOG]_K_PS_w_kuchni-t1081825.html
"WE FIGHT. THAT IS HOW WE WIN, THAT IS HOW WE DIE."
Moderator działu Odżywianie