Hejka. Przychodzę z takim szybkim pytaniem. Dotychczas używałam miodu jako słodzidła (często dodawałam trochę wody dzięki czemu bardziej się rozpuszczał i wlewałam do np. Jakiejś masy więc była słodka). Ale przechodząc w sklepie zauważyłam erytrytol i przyszła mi myśl czy mogłabym zamienić miód na erytrytol bo wiadomo z miodu cukru pudru nie będzie
Ale jak to jest z tym erytrytolem? Zdrowy niezdrowy ? Czy to produkt wysoko przetworzony? Skoro zrezygnowałam ze zwykłego cukru to nie chciałabym dodawać do diety czegoś szkodliwego bez czego mogę się obejść… Czytałam też o innych słodzidłach jak ksylitol czy stawia ale to właśnie erytrytol podobno nie jest przyswajalny(?) przez organizm więc pomyślałam że to tak jakbym go nie zjadła więc nie wyrządzę szkód w organizmie. Myślicie że trochę przesadzam ? :/ Po prostu zależy mi na jak najzdrowszym odżywianiu dlatego inspiruję się dietą śródziemnomorską (ale to tylko inspiracja bo w przypadku chociażby ryb jem ich zdecydowanie za dużo niż zalecają
).
Mam nadzieję że ktoś przeczyta i z góry dziękuję za pomoc !

Mam nadzieję że ktoś przeczyta i z góry dziękuję za pomoc !