Miód to wszystkim świetnie znany słodki produkt spożywczy wytwarzany przez pszczoły. Miód posiada bardzo wiele zalet przez co jaknajbardziej powinny go spożywać wszystkie osoby które nie mająproblemu z trawieniem fruktozy.
Zalety miodu
Miód wzmacnia serce, usprawnia pracę przewodu pokarmowego, koi nerwy, wpływa na pracę mózgu i przyspiesza gojenie się ran oraz wykazuje silne właściwości antybakteryjne - niektóre bakterie zwalcza lepiej niż antybiotyki.
Co więcej miód jest bardzo dobrym przeciwutleniaczem, zawiera też duże ilości mikroelementów: potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, molibden, mangan i kobalt oraz witamin: A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy, pantotenowy i biotynę.
Poza miodem warto również wspomnieć o innych produktach jemu pokrewnymi, takimi jak propolis, mleczko pszczele czy pyłek kwiatowy, które mają również dobroczynny wpływ na nasze zdrowie i wygląd, m.in. w profilaktyce alergii, detoksykacji czy leczeniu chorób wywołanych przez bakterie, grzyby i drobnoustroje. Dodatkowo miód i jego krewni są bardzo wszechstronni i praktyczni, znajdują zastosowanie w deserach, napojach, daniach głównych, zupach, kosmetykach czy lekach.
Jeżeli chodzi o miód podczas redukcji, oczywiście mozemy go wdrożyć do naszej diety jednak najlepiej zrobić to dodając go do posiku po treningowego z udziałem innych źródeł węglowodanów jak również ewentualnie spożywać w ostatnim posiłku który spożywamy wieczorem w połączeniu z białkiem, tłuszczem i innymi źródłami węglowodanów. Nie należy jednak przesadzać z miodem ponieważ może on w dużych ilościach powodować problemy z trawieniem,
