Miód od dawna jest znanym środkiem leczniczym-wzmacniającym, brzeciwbakteryjnym..itd. Wrzucam Wam artykuł oparty na podstawie informacji od bartnika-opracowanej wg literatury pszczelarskiej i medycznej. Myślę, że się przyda do poczytania
MIÓD LIPOWY - w stanie płynnym kolor żółty lub zielonkawożółty. Po skrystalizowaniu ma kolor żółtopomarańczowy lub brunatny. Miód o wyraźnym zapachu lipy, ostry w smaku z lekka goryczką
ZASTOSOWANIE LECZNICZE - działa antyseptycznie i uspokajająco, przeciwgorączkowo i przeciwkaszlowo. Stosowany w przeziębieniach, w stanach niepokoju, bezsenności.
MIÓD GRYCZANY - w stanie płynnym, kolor ciemnoherbaciany do brunatnego. Po skrystalizowaniu-brązowy. Miód o silnym zapachu kwiatu gryki, smak ostry, lekko piekący.
ZASTOSOWANIE LECZNICZE - nieżyt górnych dróg oddechowych, schorzenia układu krążenia na tle miażdżycowym i nadciśnieniu. Zawiera magnez, zalecany w stanach wyczerpania nerwowego. Pomocny w zapaleniu opłucnej i leczeniu jaskry.
MIÓD RZEPAKOWY - w stanie płynnym kolor słomkowy, po skrystalizowaniu biały lub kremowy. W smaku bardzo słodki, zapach kwitnącego rzepaku. Miód o najwyższej ilości glukozy i aminokwasów.
ZASTOSOWANIE LECZNICZE - w chorobach serca, stanach zapalnych górnych dróg oddechowych, wątroby.
MIÓD SPADZIOWY - w stanie płynnym szary, zielonkawy. Smak lekko żywiczny. Po skrystalizowaniu tworzą się grudki.
ZASTOSOWANIE LECZNICZE - jest najbardziej zasobny w biopierwiastki, dekstryny oraz dużo białka. Stosowany przy anemii, zaburzeniach przemiany materii. Leczy z powodzeniem nieżyt górnych dróg oddechowych. Posiada właściwości przeciwnowotworowe, pomocny przy astmie i kamicy nerkowej.
MIÓD WIELOKWIATOWY - w stanie płynnym kolor żółty, po skrystalizowaniu - jasnobrązowy. Łagodny o woskowym zapachu. Może też posiadać różne barwy i smak uzależnione od „oblatywanego" kwiatu.
ZASTOSOWANIE LECZNICZE - przewlekłe stany zapalne gardła, przeziębienia i stany gorączkowe, choroby serca, regulacja ciśnienia mięśnia sercowego, alergie, katar sienny, ogólnoleczniczy.
MIÓD WRZOSOWY - w stanie płynnym kolor ciemnobrunatny. Po skrystalizowaniu pomarańczowy. Smak lekko gorzkawy, galaretowaty, zapach kwiatów wrzosu.
ZASTOSOWANIE LECZNICZE - choroby przewodu moczowego, kamica nerkowa, prostata, zapalenia jelit, biegunki.
LECZNICZE SPOŻYWANIE MIODU - 1 łyżkę miodu rozpuścić w ½ szklanki wody i pozostawić na 10-12 godzin - zwiększa przyswajalność.
(Napój z miodu przygotowuje się wieczorem, a spożywa rano przed posiłkiem)
PPRZECIWSKAZANIA- nadwrażliwość i nietolerancja ze strony przewodu pokarmowego, cukrzyca.

MIÓD LIPOWY - w stanie płynnym kolor żółty lub zielonkawożółty. Po skrystalizowaniu ma kolor żółtopomarańczowy lub brunatny. Miód o wyraźnym zapachu lipy, ostry w smaku z lekka goryczką
ZASTOSOWANIE LECZNICZE - działa antyseptycznie i uspokajająco, przeciwgorączkowo i przeciwkaszlowo. Stosowany w przeziębieniach, w stanach niepokoju, bezsenności.
MIÓD GRYCZANY - w stanie płynnym, kolor ciemnoherbaciany do brunatnego. Po skrystalizowaniu-brązowy. Miód o silnym zapachu kwiatu gryki, smak ostry, lekko piekący.
ZASTOSOWANIE LECZNICZE - nieżyt górnych dróg oddechowych, schorzenia układu krążenia na tle miażdżycowym i nadciśnieniu. Zawiera magnez, zalecany w stanach wyczerpania nerwowego. Pomocny w zapaleniu opłucnej i leczeniu jaskry.
MIÓD RZEPAKOWY - w stanie płynnym kolor słomkowy, po skrystalizowaniu biały lub kremowy. W smaku bardzo słodki, zapach kwitnącego rzepaku. Miód o najwyższej ilości glukozy i aminokwasów.
ZASTOSOWANIE LECZNICZE - w chorobach serca, stanach zapalnych górnych dróg oddechowych, wątroby.
MIÓD SPADZIOWY - w stanie płynnym szary, zielonkawy. Smak lekko żywiczny. Po skrystalizowaniu tworzą się grudki.
ZASTOSOWANIE LECZNICZE - jest najbardziej zasobny w biopierwiastki, dekstryny oraz dużo białka. Stosowany przy anemii, zaburzeniach przemiany materii. Leczy z powodzeniem nieżyt górnych dróg oddechowych. Posiada właściwości przeciwnowotworowe, pomocny przy astmie i kamicy nerkowej.
MIÓD WIELOKWIATOWY - w stanie płynnym kolor żółty, po skrystalizowaniu - jasnobrązowy. Łagodny o woskowym zapachu. Może też posiadać różne barwy i smak uzależnione od „oblatywanego" kwiatu.
ZASTOSOWANIE LECZNICZE - przewlekłe stany zapalne gardła, przeziębienia i stany gorączkowe, choroby serca, regulacja ciśnienia mięśnia sercowego, alergie, katar sienny, ogólnoleczniczy.
MIÓD WRZOSOWY - w stanie płynnym kolor ciemnobrunatny. Po skrystalizowaniu pomarańczowy. Smak lekko gorzkawy, galaretowaty, zapach kwiatów wrzosu.
ZASTOSOWANIE LECZNICZE - choroby przewodu moczowego, kamica nerkowa, prostata, zapalenia jelit, biegunki.
LECZNICZE SPOŻYWANIE MIODU - 1 łyżkę miodu rozpuścić w ½ szklanki wody i pozostawić na 10-12 godzin - zwiększa przyswajalność.
(Napój z miodu przygotowuje się wieczorem, a spożywa rano przed posiłkiem)
PPRZECIWSKAZANIA- nadwrażliwość i nietolerancja ze strony przewodu pokarmowego, cukrzyca.
5
Szpinak żrę - chudnąć chcę :D