Wiosna na pełnej... Kusimy RABATAMI! SPRAWDŹ!
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

Mini Cut - szybki spadek masy ciała

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 816

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 11 Wiek 19 lat Na forum 122 dni Przeczytanych tematów 66
Cześć, mam 19 lat z czego 4 lata stażu na siłce. Jestem na mini cucie od 4 dni, przed rozpoczęciem mini redukcji ważyłem 85,5 kg na czczo. Na dzień dzisiejszy waga pokazała 83,2 kg. Jak wskazuje nick, jestem ektomorfikiem i sam wiem że mam mocarną przemianę materii ale zrzucenie ponad 2 kilogramów w 4 dni to chyba przesada.
Czytałem też że na początku redukcji bardzo szybko schodzi zalegająca treść jelitowa, woda i glikogen ale że aż tyle?!
Dodam że na masie jadłem 3500k a teraz spożywam 2450k (uciąłem 30% tak jak czytałem) trzymając 2g białka na kg masy ciała i 1g tluszczu, reszta węgle.
Trenuje 6 razy w tygodniu siłowo I dorzucam jakieś pomniejsze cardio.
Czuję się dużo lepiej niż na masie, spadkow siły nie odnotowałem.
Piszę więc z pytaniem czy taki spadek wagi jest normalny i czy powinienem coś zmienić?

Z góry dzięki za odpowiedź
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
flex1976 Trener Personalny Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 9160 Napisanych postów 83466 Wiek 49 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 705710
Szybki spadek wagi na początku redukcji 2,3 kg w 4 dni jest normalny i wynika z utraty wody, glikogenu i treści jelitowej. Cięcie 1 tys kcal przyspieszyło ten proces, ale tempo wkrótce zwolni.

TRENINGI KATOWICE

KONTAKT-KONSULTACJE
https://www.instagram.com/bestbodysebastianszmit/ 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 11 Wiek 19 lat Na forum 122 dni Przeczytanych tematów 66
Czyli tak jak myślałem, dzięki
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
TomQ-MAG Fizjoterapeuta Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12448 Napisanych postów 161900 Wiek 36 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 1240296
Siemka, pytanie czy faktycznie jestes ekto, i czy takie rozwiazanie jak mini cut w Twoim przypadku ma sens.
Oczywiscie to moze byc tylko utrata wody, tresci, gliko etc jednak wykonywanie mini cuta nie zawsze jest dobrym rozwiazaniem w przypadku osob, ktorych metabolizm jest dosc mocno podanty na redukcje masy ciala, czy tez tluszczu. Tutaj zbyt drastyczne ciecia kalorii niekoniecznie beda sluzyly sylwetce i trzeba miec to ewentualnie na uwadze w przyszlosci jak bedziesz ponownie planowal taka opcje

Prowadzenie on-line, trening, dieta, suplementacja dla zaawansowanych kontakt
https://www.instagram.com/tomq.bb/ 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 13 Napisanych postów 135 Wiek 32 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 4868
po 2 dniach waga powróciła +2 ?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Maksikal
Nie, chyba nie ma powodu by wracała skoro ciągle jestem na mini cucie. Ale spada duzo wolniej, na dzień dzisiejszy rowne 83kg.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
TomQ-MAG
Cześć, ektomorfikiem jestem na 99%, mam wszystkie fizyczne cechy tej budowy, od zawsze byłem szczupły, ciężko nabiera mi się tłuszcz, mam lekką budowę kostną i prawie 190cm wzrostu :). Napisałeś że zbyt drastyczne cięcia mogą nie służyć, obecnie tak jak i wcześniej, zmian w siłe nie odnotowałem i czuję się dobrze. Co proponujesz w takim razie?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6313 Napisanych postów 78036 Wiek 40 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 767015
Jak sam zauważyłeś, jesteś na mini cut, więc deficyt energetyczny jest bardzo duży. Oczywistym jest więc to, że spadki również powinny być w stosunku do tego proporcjonalne. Szczególnie wśród osób o przewadze ektomorficznych cech budowy sylwetki.

Poza tym, jak słusznie zauważyłeś początek redukcji to w dużej mierze spadki nadmiaru wody w organizmie, co przekłada się na masę ciała.

Warto jest zwrócić uwagę na to, że masa ciała nie jest wyznacznikiem efektów kształtowania sylwetki. Polecam skupić się na obwodach ciała, a w dłuższej perspektywie zdjęcia sylwetki.

Moderator działu Odżywianie

Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Proporcje kwasów tłuszczowych - pytanie?

Następny temat

Dieta redukcyjna a efektywny trening

Spalanie
Polecane artykuły