Szacuny
1
Napisanych postów
29
Wiek
33 lat
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
233
Moje pytanie jest dość trywialne, żeby nie nazwać głupim. Chodzi mi o to gdzie (jeśli można) mogę kupić mleko. Chodzi mi o najzwyklejsze mleko odtłuszczone. Nie UHT! Nie pasteryzowane! Nie homogenizowane! Najlepiej z niską zawartością lub brakiem tłuszczu 0% lub 0.5% Szukałem w wielu sklepach i nigdzie nie mogę tego dostać. Chociaż nie patrzyłem w sklepach ze zdrową żywnością, bo nie wiem gdzie takowe się znajdują.
ps. jestem z Ols. :)
Szacuny
11
Napisanych postów
524
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
6187
Tak trochę offtopowo, powie mi ktoś co jest ogólnie złego w pasteryzacji produktów spożywczych?
Przecież, to nie chemiczne konserwanty tylko "podgrzanie".
Kiedy zadasz pierwszy cios wiedz ,że o życie grasz...
Gdy zobaczysz pierwszą krew, mocno uderz jeszcze raz...
Szacuny
11182
Napisanych postów
51930
Wiek
31 lat
Na forum
25 lat
Przeczytanych tematów
57816
no pasteryzowane jest spoko. wiadomo ze ucieka czesc wartosci odzywczych czy tez niszczone sa niektore enzymy. ja jednak nawet wolalbym mleko pasteryzowane niz termizowane bo termizowane musisz praktycznie jednego dnia wypic ze wzg iz bakterie chorobotworcze sa tylko 'uspione'
Szacuny
11182
Napisanych postów
51930
Wiek
31 lat
Na forum
25 lat
Przeczytanych tematów
57816
pasteryzacja ma na celu zabic bakterie chorobotworcze (a technologicznie przez to zwiekszyc termin przydatnosci do spozycia), stad przy okazji zabija i inne.
Szacuny
48
Napisanych postów
3393
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
15438
Utrwalanie termiczne mleka ma na celu wyeliminowanie chorobotwórczej flory bakteryjnej oraz zwiększenie trwałości mleka w warunkach przechowywania. Wykorzystuje się zasadniczo dwie metody: pasteryzację ( tutaj różne temperatury od 70 do 100C) oraz sterylizację (pow. 130C). Mleko sterylizowane (UHT) ma wyższą trwałość, gdyż wysoka temperatura utrwalania zapewnia zniszczenie najbardziej ciepłoopornych bakterii. Mleko pasteryzowane jest bardziej zbliżone do naturalnego, ale ma mniejszą trwałość ( nie należy przechowywać w temp. wyższej niż 10C) . No i tutaj pojawia się pytanie czy temperatura utrwalania ma wpływ na jakość mleka. W procesie sterylizacji stosowany jest proces homogenizacji, który powoduje że cząsteczki tłuszczu zostają rozbite i rozdrobnione pod wpływem wysokiego ciśnienia. Między innymi dlatego, podczas przechowywania takiego mleka nie gromadzi się śmietanka. Tłuszcz z mleka UHT jest przez to też nieco szybciej przyswajalny, niż z mleka pasteryzowanego. Nie stwierdza się natomiast różnic w zawartości tłuszczu pomiędzy tymi dwoma rodzajami mleka, podobnie jak w zawartości białka, laktozy i składników mineralnych. Jedynie w mleku UHT jest delikatnie obniżona zawartość aminokwasu lizyny (ok. 5%). Trochę więcej jest różnic jeżeli chodzi o witaminy, gdyż wiele z nich jest mało odpornych na wysoką temperaturę. Proces sterylizacji powoduje większe straty głównie w zakresie witaminy B1, B12, C, kwasu foliowego. Na ogół straty sięgają kilkunastu do kilkudziesięciu procent. Podsumowując, sterylizacja powoduje większe bezpieczeństwo mikrobiologiczne, pasteryzacja zapewnia większe walory odżywcze (tylko w zakresie witamin). Jeżeli pijemy mleko zimne, surowe (np. zalewając płatki) - bardziej zalecane będzie UHT. Pomimo, że ma nieco mniej witamin, to na pewno jest nieco wygodniejsze w zastosowaniu.