
Już od dawien dawna wiadomo, że wiele dolegliwości leczono ziołami.
Teraz wraca się do tradycji. Jest wiele znanych i tych mniej znanych ziół, które mają cenne właściwości, a możemy je zaparzać u siebie w domu i korzystać z ich dobrodziejstwa

Jedne koją nerwy, drugie łagodzą wzdęcia, zaparcia. Ale też pomagają w odchudzaniu.
Każde z ziół ma inne działanie i przynosi inne efekty.
Trzeba też zaznaczyć, że powstało przysłowie "we wszystkim bez wyjątku, potrzebny jest umiar" i tak też jest z ziołami. W nadmiarze nawet lek możesz szkodzić.
Warto mieć to na uwadze.
Zioła należy zaparzać krócej niż standardowe herbaty, dzięki temu ich działanie jest skuteczniejsze.
Po które powinniśmy sięgać:
RUMIANEK i herbata RUMIANKOWA

Rumianek jest w sumie jednym z najbardziej popularnych roślin leczniczych. Ma wiele wartościowych właściwości zawiera między innymi cholinę, witaminę C, chamuzulen (działa on alergicznie), liczne sole mineralne i wiele innych.
Rumianek pospolity ma spore właściwości przeciwzapalne, przyśpiesza proces gojenia ran.
Nadaje się do picia dla osób, które mają problem z żołądkiem, ale też dla osób mających różne alergie skórne.
Herbatka rumiankowa ma też działanie antybakteryjne, moczopędne. Pobudza też trawienie.
MIĘTA i herbata miętowa

Mięta to kolejna wartościowa roślina lecznicza, której liście wykazują działania rozkurczające mięśni gładkich układu pokarmowego, przy tym wspomaga procesy trawienia oraz leczy wzdęcia i zaparcia. Spożywanie herbaty z mięty najbardziej zalecane jest po potrawach ciężkostrawnych, czy mocno wzdymających.
W mięcie znajdziemy wiele witaminy A, sporo wapnia, potasu oraz magnezu.
MELISA i herbata z melisy

Melisa ma przede wszystkim właściwości uspakajające i rozkurczowe. Używa się jej do leczenia dolegliwości ze strony żołądka, pęcherzyka żółciowego, czy wątroby.
Melisa w medycynie ludowej jest wykorzystywana jako substancja do wspomagania leczenia nadczynności tarczycy.
POKRZYWA i herbata z pokrzywy

Pokrzywa ma silne działanie moczopędne, tym samym zmniejsza obrzęki. Wykorzystuje się ją również w chorobach nerek oraz leczeniu anemii.
Roślina ta zawiera witaminy takie jak A,K, B2,C oraz magnez, fosfor, wapń, siarkę, żelazo, potas, jod, krzem i sód.
Pokrzywa poprawia nasz metabolizm i trawienie, dlatego też warto dodawać ją do potraw. Związki w niej zawarte regulują pracę wątroby, trzustki oraz żołądka. Przeciwdziała zatrzymywaniu płynów.
Herbaty z pokrzywy nie zaleca się kobietą, które mają problemy z drogami rodnymi, ale także osobom z cukrzycą i przewlekłymi chorobami nerek (o zaostrzonym stopniu).
MNISZEK LEKARSKI i herbata z mniszka

To tak zwany mlecz, chyba pamiętamy je z dzieciństwa

Jest to rewelacyjny środek na oczyszczenie organizmu, herbatki te pomagają na zaparcia i dolegliwości żołądkowe.
Herbata z mlecza jest skutecznym sposobem na detoksykację naszego organizmu, co spowoduje też usunięcie z organizmu niepotrzebnych toksyn, likwiduje wzdęcia.
W liściach mniszka znajduje się wiele karotenoid, to barwniki roślinne, które zwalczają wolne rodniki. Mniszek też poszczycić się może sporą zawartością potasu, magnezu i krzemu. Znajdziemy w nim też witaminę C, witaminy z grupy B oraz witaminę A.
KOPER WŁOSKI i herbata z kopru włoskiego

Niweluje wzdęcia, zaparcia, łagodzi skurcze i bóle brzucha.
Bulwy kopru włoskiego mają też sporo witaminy C, witaminy K.
Działa pobudzająco na nasz układ trawienny, niweluje skutki przejedzenia. Napary z kopry zalecane są też osobą, które zmagają się z częstymi stanami napięcia, stresu, łagodzi ona układ nerwowy.
ŚWIETLIK i herbata z świetlika

Świetlik jest równie popularny jak mięta, czy melisa.
Jest on głównie wykorzystywany przy chorobach oczu, ale jego właściwości pomagają przy zaburzeniach trawiennych. Picie herbaty z świetlika pomaga przyswajać witaminę A, zwiększa też wydzielaniu soku żołądkowego, wykazuje też właściwości przeciwzapalne.
STOKROTKA POSPOLITA i herbata ze stokrotki

Przede wszystkim wspiera pracę wątroby, napary z niej usprawniają usuwanie z organizmu szkodliwych produktów przemiany materii dzięki różnorodności zawartych w niej substancji.
Herbatki ze stokrotki poprawiają trawienie, są pomocne w walkach zaburzeń pracy nerek dzięki ich lekkim właściwościom moczopędnym. Ma też działanie wzmacniające organizmu.
Młode listki stokrotki to bogactwo witaminy C, potasu, wapnia, fosforu, magnezu i żelaza.
DZIURAWIEC ZWYCZAJNY i herbatka z dziurawca

Dziurawiec ma właściwości regenerujące, stosowany jest przy problemach żołądkowych oraz zaburzeniach czynności wątroby.
Działa też przeciwbólowo, przeciwzapalnie, przeciwskurczowo oraz przeciwbakteryjnie.
Znajdziemy w nim witaminę A, C, cholinę, sole mineralne, pektyny.
SZAŁWIA i herbata z szałwii

Napar z szałwii działa uspokajająca, zmniejsza znacznie wydzielanie potu oraz wpływa korzystnie na nasz żołądek i jelita.
Znajdziemy w niej witaminy : A, C oraz te z gruby B. Ponadto wapń, magnez, potas, sód, cynk, żelazo.
Ma w sobie sporo garbników, goryczy i związków żywicowych, które poprawiają pracę układu trawiennego.
Listki szałwii, które ą bardzo aromatyczne dodane do ciężkostrawnych potraw, tłustych, wzdymających czynią je lżej trawnymi.
Pomaga również w leczeniu wzdęci, zaparć, niestrawności.
KRWAWNIK i herbata z krwawnika

Kolejna znana lecznicza roślina. Działa on przede wszystkim przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Aktywizuje on procesy trawienne, ponadto zauważono że zwiększa tempo przemiany materii.
Stosowany jest też często podczas wzdęć, niestrawności, przyśpiesza też gojenie ran.
CZYSTEK i herbata z czystka

Zawiera w sobie wiele polifenoli, są to silne antyoksydanty, przeciwutleniacze.
Polifenole hamują powstanie, ale i rozwój stanów zapalnych, a nawet dodają energii.
Neutralizują one wolne rodniki. Ma właściwości przeciwbakteryjne.
Ponadto czystek jest jedną z roślin, której bardzo silnie wspomagają układ immunologiczny.
BRZOZA (liście brzozy) napar z liści brzozy

Liście brzozy zawierają sporo pożytecznych substancji aktywnych takich jak flawonoidy, garbniki, trójterpeny (betulinę), olejek eteryczny, kwas askorbinowy.
Ma działanie przeciwzapalne, moczopędne, napotne, usprawniają metabolizm.
Regularne picie naparu z liści oczyści nasz organizm, wspomoże regenerację skóry i co najciekawsze działa tym samym antycelulitowo

CZARNY BEZ i herbata z czarnego bzu

Napar z czarnego bzu stosowany najczęściej jest w przeziębieniach, ale też w problemach z układem trawiennym.
Warto zaznaczyć też, że czarny bez wykorzystywany jest w kosmetyce i działa pielęgnująco.
Ponadto ma właściwości oczyszczające, działa lekko przeczyszczająco, łagodzi wzdęcia, ale też zgagę.
Kwiaty czarnego bzu zawierają spore ilości flawonoidów, kwasów fenelowych i organicznych oraz garbniki, olejek, śluzy, triterpeny, sterole i sole mineralne. Co czyni go bardzo wartościową rośliną. W jej owocach znaleźć można sporo witamin, między innymi C, A oraz witamin z grupy B.
LIPA i herbata z lipy

Lipa ma działanie przeciwzapalne, stymuluje ona wytwarzanie w organizmie związku, który wykazuje działanie przeciwwirusowe.
Napar z lipy jak wiadomo łagodzi objawy grypy między innymi kaszel, ale też zauważyć można, że pomaga załagodzić lub całkowicie zniwelować dolegliwości trawienne podczas infekcji dróg oddechowych. Kwiat lipy zawiera wiele prozdrowotnych substancji między innymi garbniki, flawonoidy, fitosterole, śluzy ale też kwasy organiczne, sole mineralne, witaminę C i PP.
Lipa ma też właściwości moczopędne, delikatnie pobudza też wytwarzanie soków żołądkowych.
MALINA i herbata z malin

Owoce maliny działają przeciwgorączkowo, moczopędnie, ale też wzmacniają i oczyszczają nasz organizm. W liściach malin znaleźć można garbniki, flawanoidy oraz witaminę C.
Ponadto sole mineralne między innymi żelazo, miedz, wapń.
BABKA PŁESZNIK, herbata z babki płesznik

Roślina ta ma właściwości, które pomagają regulować pracę jelit, ułatwiają wypróżnianie.
Zaleca się stosowanie jej w przypadku zaparć .
Babkę płesznik można polecić osobom, które mają problemy żołądkowo - jelitowe, ze względu na sporą zawartość błonnika.
Działa ona też osłonowo i przeciwzapalnie.
Badania wskazały, że substancje zawarte w nasionach tej rośliny mają zdolność do regulowania poziomu glukozy oraz insuliny we krwi.
FIOŁEK TRÓJBARWNY (BRATEK) , herbata z fiołka trójbarwnego

Zioło to ma działanie odtruwające organizm i moczopędne, napotne. Poprawia przemianę materii.
Udowodniono, że regularne picie naparu z bratka pomaga obniżyć ciśnienie tętnicze.
Wykorzystywać go można też w momencie problemów ze strony układu moczowego, z racji silnego działania moczopędnego.
Warto też zaznaczyć, że fiołek pobudza przemianę materii, ale dzięki znacznej zawartości śluzów zwiększa on uczucie sytości.
Bratek wykazuje też działanie lecznicze.
LUBCZYK LEKARSKI, herbata z lubczyku

Napary z lubczyku działają moczopędnie, pobudzają też system trawienny do pracy, łagodzą wzdęcia, niestrawność i bóle brzucha. Redukują nadmierną fermentację jelitową.
ŁOPIAN, herbata z łopianu

Wywary z łopianu stymulują nerki, jelita i żołądek do pracy. Pobudzają trawienie i pomagają w usunięciu zbędnych produktów przemiany materii.
Korzeń łopianu stosuje się przede wszystkim przy problemach ze strony układu pokarmowego, dla wydzielana soków trawiennych, przy zaburzonej przemianie materii.
Ma też zastosowania do leczenia problemów ze skórą. Wykorzystywany jest w kosmetyce.
Korzeń łopianu zawiera między innymi śluzy,fitosterole,kwasy organiczne,sole mineralne(siarczki i fosforany),białka gorycze,garbniki,żywicę,witaminę C. Cała roślina zawiera cenne mikroelementy w sporych ilościach cynk i miedź,a w nieco mniejszych kobalt,mangan i żelazo. Oraz związki poliacetylenowe, którym przepisuje się działanie bakteriobójcze.
POZIOMKA POSPOLITA, herbata z poziomki

Napary z liści poziomki wykazują działanie moczopędne, ale też przyczyniają się do łagodzenia, a nawet likwidowania stanów zapalnych jelit. Zaś owoce poziomki mają działanie lekko przeczyszczające, podnoszą odporność organizmu i tym samym pomagają w walce z infekcjami. To dzięki temu, że zawarta w nich jest spora dawka witaminy C.
Owoce dzięki zawartym w nich garbników wykazują właściwości ściągające oraz działania przeciwzapalnie, ale też przeciwbiegunkowe.
Pektyny w nich zawarte usprawniają usuwanie zbędnych produktów przemiany materii.
Napary z liści, ale też z owoców stymulują przemianę materii oraz pobudzają nerki do intensywniejszej pracy.
SKRZYP POLNY, herbata ze skrzypu polnego

Napary ze skrzypu stosowane są jako delikatny środek moczopędny.
Skrzyp polny zawiera bardzo ważną substancję - krzemionkę.Krzemionka wykazuje działanie poprawy przemiany materii.
W skrzypie znaleźć też można flawonoidy. Wykorzystywany jest też w kosmetyce jako substancja łagodząca problemy między innymi ze skórą.
KRUSZYNA POSPOLITA, herbata z kruszyny pospolitej (z wysuszonej kory)

Kruszyna wskazana jest przy problemach z zaparciami, w przypadku zaburzeń trawienia.
Jej zastosowanie łagodzi też schorzenia wątroby. Poprawia perystaltykę jelit. Pobudza ona pracę jelita grubego, wykazuje działania przeczyszczające.
Kora tego niepozornego krzewu zawiera między innymi garbniki, alkaloidy peptydowe, saponiny, sole mineralne. Kora ma też właściwości żółciopędne, często stosowana jest w chorobach wątroby.
Należy też zaznaczyć, że roślina ta jest częściowo trująca. Świeża (niewysuszona kora) oraz owoce tej rośliny mogą spowodować silne wymioty i biegunki.
Dlatego należy pamiętać, że w warunkach domowych można używać tylko wysuszoną korę, a nie owoce.
GOJNIK, herbatka z gojnika

Gojnik posiada wiele walorów zdrowotnych. Przede wszystkim działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie, wzmacnia tym samym układ odpornościowy.
Jest bogaty w sód, cynk, magnez, kobalt, miedź oraz żelazo. Zawiera też taniny, olejki eteryczne i jest naturalnym przeciwutleniaczem. W niektórych obszarach uznawany jest za „bułgarską viagrę”, działa na zasadzie afrodyzjaku.
Gojnik pomaga w pozbyciu się toksyn, usprawnia układ krążenia. Pomocny okazuje się w przypadku chorób nerek, wątroby czy chorobach układu oddechowego.
Z badań wynika, że gojnik podnosi wydajność mentalną naszego mózgu oraz hamuje stany zapalne, ma on też istotny wpływ na usuwanie złogów białkowych tworzących się w mózgu, które są niestety głównym sprawcą demencji starczej oraz choroby Alzheimera.
MORWA BIAŁA, herbatka z morwy białej

Roślina ta, zawiera substancje, które obniżają zawartość cukru we krwi(dzięki związkowi DNJ i jego pochodnych). Napary z liści mają też właściwości obniżania ciśnienia krwi, ale też wysokiego cholesterolu.
Podobne właściwości posiadają ekstrakty z kory korzenia morwy. Wykorzystywane były też przeciwzapalnie, przeciwbólowo oraz jako środki chroniące wątrobę i nerki.
Jak dowodzą badania, napar z liści morwy i jego frakcje hamują produkcję tlenku azotu, który jak wiadomo wywołuje uszkodzenia tkankowe, które często przyczyniają się do chorób nowotworowych. Morwa posiada również właściwości antyoksydacyjne.
Ponadto posiadają znaczącą ilość pektyn, które przyczyniają się do prawidłowej pracy jelit.
Docenić ją można również, za skuteczność w walce z otyłością. Przy nadwadze szczególnie cenne są napary z morwy i wyciągi z liści , ponieważ blokują rozkład węglowodanów, ograniczają wchłanianie cukrów.
Wymieniłam tutaj znane mi napary i zioła, które wykazują działania pomagające w usprawnieniu perystaltyki jelit, które pomogą nam w odchudzaniu, ale też wspomogą dzięki swoim właściwościom nasz układ odpornościowy.
Warto też na koniec podkreślić, że zanim zaczniemy jakąkolwiek kurację ziołową należałoby zwrócić się z naszymi wątpliwościami i obawami do zielarza, w sklepach zielarskich na pewno nasze wątpliwości zostaną rozwiane.
Zioła jak wiadomo mogą stać się sprzymierzeńcem, ale też wrogiem, gdy są źle przechowywane i stosowane.
Jest wiele schorzeń i chorób, przy których nieodpowiednie stosowanie ziół może pogłębić objawy choroby.

Zmieniony przez - domer w dniu 2017-04-24 19:41:18
W kuchni hamuje Cię Twoja własna wyobraźnia...
http://www.sfd.pl/[BLOG]_Agnieszka_w_kuchni__czyli_coś_z_niczego_;_-t1096225.html