Szacuny
5
Napisanych postów
249
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
9491
Mam pytanie co do moczenia Nasion i Orzechów
___
Najlepiej orzechy i nasiona namoczyć na całą noc.
Orzechy laskowe, nasiona dyni -czas moczenia min 10 godzin
Orzechy włoskie, migdały – czas moczenia min 8 godzin
Ziarna słonecznika, ziarna sezamu czas moczenia – 4-6 godzin
Orzechy nerkowca, pistacje czas moczenia 2-4h
Orzechy brazylijskie, makadamia, orzeszki piniowe – czas moczenia 1 godzina
___
Patrząc na powyższe informacje zastanawiam się np. nad
A) Gdy jem pestki dyni bezłupinowe też je moczyć ? i ew jak długo?
B) Gdy jest słonecznik bez łupiny też się go moczy ? ^^
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
3032
Napisanych postów
51847
Wiek
35 lat
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
350793
Nie ma co świrować z moczeniem, w pewnych grupach/czy też wśród grupy osób wyznających pewne trendy nieco odmienne od konwencjonanych jest to popularne, jednak specjalnie rozsądnego uzasadnienia nie ma.
Zmieniony przez - Koniu151 w dniu 2018-04-24 14:47:39
TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE. KONTAKT: [email protected]
Szacuny
5
Napisanych postów
249
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
9491
Tutaj akurat się nie zgodzę. Tym bardziej jak ktoś ma delikatny żołądek, ibs itp. :) (Jeżeli ktoś ma 100% sprawny żołądek nie odczuje znacznej różnicy) To tak jakby się porównało surowe warzywa i warzywa na parze i podsumowało, że nie ma różnicy.
- Namoczone orzechy i nasiona są rozmiękczone, łatwiejsze do strawienia, nie obciążają układu trawiennego +najbardziej chodzi mi o ten zabieg - Kwas fitynowy Jest niestrawną substancją antyodżywczą dla człowieka. Wykazuje silne działanie chelatujące, czyli ma zdolność do wiązania się ze składnikami mineralnymi. Dostarczane z pożywieniem pierwiastki w przewodzie pokarmowym łączą się z kwasem fitynowym i tworzą nierozpuszczalne kompleksy, przez co nie mogą być wchłonięte do krwiobiegu i wykorzystane. Kwas fitynowy nie tylko hamuje absorpcję minerałów z pożywienia, ale wypłukuje je z organizmu zwłaszcza żelazo oraz niewiele mniejszym stopniu magnez, wapń, cynk, miedź i pierwiastki śladowe. + To też nie jest obojętne dla jelit
Szacuny
1663
Napisanych postów
27216
Wiek
30 lat
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
516400
Kwas fitynowy ma wiele korzyści dla naszego zdrowia m.in: jest silnym przeciwutleniaczem, który wykazuje działanie przeciwnowotworowe, poza tym poprzez zapobieganie kalcyfikacji zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia, reguluje poziom glukozy we krwi, zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych etc. Mało tego, kwas fitynowy pomaga zapobiegać utracie gęstości kości. Jako ciekawostkę można dodać, że naukowcy w swoich pracach namawiają do tego aby przestać definiować kwas fitynowy jako substancja ,,antyodżywcza”.
Jeśli bowiem chcesz podchodzić do żywienia w ten sposób to możesz również się obawiać zanieczyszczeń w rybach, goitrogenów w warzywach kapustnych, a1-beta-kazeiny w nabiale, fruktozy w owocach etc..
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6313
Napisanych postów
78025
Wiek
40 lat
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
766950
Jeżeli jadasz ich sporo i moczenie pomaga Ci w trawieniu to śmiało. Nie widzę jednak specjalnego sensu w ustawiniu budzika żeby określić daną ilość godzin. Wstaw wieczorem i odlej wodę rano. Po problemie.