Szacuny
0
Napisanych postów
27
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
191
Siemka!
Mam problem z zaciśniętą pięścią, zaciskam dobrze [przynajmniej tak mi mówi trener (ćwiczę Karate)]. Jednak mam problem z tym, że moje kostki nie są pierwsze. Zresztą przesyłam zdjęcie mojej pięści. Znacie może jakieś ćwiczenia, aby to poprawić? Zaciskam pięść z całej siły, a mi nie wychodzi, przeszkadza mi to m.in w tym, że podczas walki naruszam sobie palec wskazujący i mnie potem boli przez parę dni. Z góry dzięki za pomoc :)
Szacuny
3
Napisanych postów
318
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
5250
Wbrew temu co mówi karate, pięść człowieka nie jest jego naturalną bronią.
Naturalną "bronią" człowieka jest używanie komunikacji do taktycznego działanie w grupie, umiejętność i predyspozycja do manipulacji przedmiotami i gruczoły potowe dzięki którym możemy ścigać i zamęczyć inne zwierzęta na śmierć, samemu się nie przegrzewając.
Co prawda niektórzy ludzie mają tak zbudowane dłonie, że po zaciśnięciu pięści kosteczki są z przodu a inni nie. To genetyczne i nic na to nie poradzisz, a próbując "korygować" to możesz sobie najwyżej zrobić krzywdę.
Może być też tak, że jeszcze rośniesz, ludzie rosną do około 25roku życia nawet i może się proporcje twojej pięści zmienią, choć to mało prawdopodobne, że palec nie będzie wystawał skoro wystaje od dzieciństwa.
Dlatego ludzie chcąc powalczyć sobie za pomocą własnego ciała wymyślili sporty walki w których między innymi używa się rękawic, dzięki którym pięści zawodników są chronione, takie same, a dzięki "dużej" powierzchni uderzającej wyrządzają teoretycznie nie groźne dla zdrowia stłuczenia.
Szacuny
0
Napisanych postów
27
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
191
Właśnie ten układ pięści strasznie utrudnia mi robienie pompek na dwóch pierwszych kostkach, czyli tak jak się powinno i robię je na trzech :( Tylko palec wskazujący mi tak strasznie wystaje, a inne nie :(
Szacuny
3
Napisanych postów
372
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
1380
Rób pompki na pięściach .Ja nie rozumiem co z tymi waszymi pięściami jest .Ja robiłem od zawsze pompki na pięściach i nie mam żadnych problemów z uderzaniem a jak przeglądam forum to co rusz widać że ktoś ma zawsze z czymś problemy nawet jeśli ma rękawice bokserskie aż nie mogę się nadziwić ludziom że mają tak słabe pięści