Witam. Otóż ostatnio zacząłem morsować i chciałem zapytać jaki wpływ może mieć ono na serce. Mam na myśli regularne morsowanie. Czy wzmacnia ono w jakikolwiek sposób ten organ, jaki wplyw morsowanie ma na układ krążenia? Czy ma ktoś rzetelne informacje na ten temat? Pozdrawiam
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Niedługo znacznie się trudniejszy okres gdy temperatura powietrza będzie niższa niż temperatura wody.
...
Napisał(a)
MowMiKoksOtóż ostatnio zacząłem morsować i chciałem zapytać jaki wpływ może mieć ono na serce.
przede wszystkim sprawdzić czy nie ma przeciwskazań i wszystko jest ok i w tym celu należałoby wybrać się do kardiologa
...
Napisał(a)
Przeciwwskazań brak. Byłem u kardiologa i robiłem wszelkie badania takie jak ekg, echo, badanie wysiłkowe, miałem obydwa holtery na dobę ciśnieniowy i ten elektryczny na serce. W innym celu robione badania. Mogłem spytać wtedy mojego kardiologa, ale badania robiłem pół roku temu, morsować zacząłem teraz byłem raptem kilka razy. Chciałem się dowiedzieć czy poprzez morsowanie wzmacnia się w jakiś sposób serducho i ogólnie układ krwionosny.
...
Napisał(a)
kajdanTez o tym mysle pytanie jak samopoczucie po morsowaniu?
Samopoczucie jest fajne jak u mnie. Czuję wtedy że pokonuję własne słabości itp ale to już subiektywne odczucie. Jeśli chodzi o samopoczucie fizyczne, to po morsowaniu dużo endorfin jest wytwarzanych i ogólnie czuję się błogo, po jakimś czasie przychodzi nagłe uczucie zmęczenia, spowodowane wysokimi obrotami organizmu podczas dogrzewania. Dobrze jest po morsowaniu zjeść solidny posiłek. Ja zawsze po idę się zdrzemnać.
...
Napisał(a)
W taką pogodę to w czapce bez kurtki delikatny trucht lub bieg w miejscu z wymachami 2-3 minuty i tyle. Zaczynaj od zamoczeń raz lub dwa i później stopniowo wydłużaj czas do 2-3 min. Musisz wyczuć bo każdy inaczej reaguje i odczuwa zimno.
Zmieniony przez - 21dorian21 w dniu 2018-02-10 15:22:38
Zmieniony przez - 21dorian21 w dniu 2018-02-10 15:24:09
Zmieniony przez - 21dorian21 w dniu 2018-02-10 15:22:38
Zmieniony przez - 21dorian21 w dniu 2018-02-10 15:24:09
...
Napisał(a)
Również morsowałem, cały 2015/2016
. Na pewno pomaga w redukcji tkanki tłuszczowej + pośrednio wpływając na podwzgórze może również m.in. poprawiać wspomniane krążenie, ogólny cykl wydzielania hormonów itp.
Samopoczucie generalnie tak jak MowMiKoks napisał - taka błogość, pozytywne zmęczenie. Osobiście w dłuższej perspektywie czasu odczułem fajnie poprawę pracy mózgu
.
Aktualnie niestety odpuszczam ze względów zdrowotnych. Taka fajna rada to zainwestowałbym w buty neopronowe, dłoni też bym nie zanurzał. Głowy się nie zaleca również, ale ja na przekór przed wyjściem kilka razy cały się zanurzałem

Samopoczucie generalnie tak jak MowMiKoks napisał - taka błogość, pozytywne zmęczenie. Osobiście w dłuższej perspektywie czasu odczułem fajnie poprawę pracy mózgu

Aktualnie niestety odpuszczam ze względów zdrowotnych. Taka fajna rada to zainwestowałbym w buty neopronowe, dłoni też bym nie zanurzał. Głowy się nie zaleca również, ale ja na przekór przed wyjściem kilka razy cały się zanurzałem

...
Napisał(a)
Pierwsza kapiel zaliczona woda lodowata najgorzej pierwszy raz pozniej juz lepiej chociaz po wyjsciu nie jest az tak zimno
...
Napisał(a)
No to pewnie poczułeś ten specyficzny zasys płuc przy zanurzeniu? U mnie najgorzej to palce u stóp znoszą takie kąpiele.
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!