Czasami spotykamy się z sytuacją, kiedy to osoby początkujące zastanawiają się, czy można kupić w promocji większą ilość mięsa lub ryb w dobrej cenie promocyjnej, oszczędzając w ten sposób kilka złotych. Bez wątpienia ma to sens, skoro możemy zaoszczędzić trochę pieniędzy. Czy jednak mięso takie może być zamrożone dłużej niż data przydatności do spożycia?
Mrożenie jest jednym z procesów przechowywania żywności, który pozwala w zdrowy sposób znacznie opóźnić proces psucia się pożywienia. Wszystko to dzięki bardzo niskiej temperaturze, która spowalnia aktywność enzymów i procesów, które powodują psucie się żywności oraz namnażanie mikroorganizmów. Dzięki temu, jak najbardziej można zamrozić w zasadzie każdy produkt, a w szczególności mięsa, ryby, warzywa, owoce, pieczywo, czy nawet
gotowe posiłki. Długość przechowywania ich w ten sposób uzależniona jest od konkretnego produktu. Z reguły im więcej tłuszczów w nim obecnych, tym krócej można przechowywać. Przyjmuje się, że dla większości mięs jest to około 6-8 miesięcy. W tym czasie produkt nie powinien ulec zepsuciu, więc śmiało możesz korzystać z promocji, np. na pierś z kurczaka i kupić od razu 10 kg. Warto wtedy podzielić ją na określone porcje, np. po 150-200 g i pomrozić w osobnych woreczkach. Mięsa nie zaleca się myć przed jego mrożeniem. Warto pamiętać, że szybki proces mrożenia wymaga również szybkiego rozmrażania, aby uniknąć procesu rekrystalizacji, wypływającego np. na strukturę produktu. Dlatego też mięso po wyjęciu możesz wrzucić do miseczki z wodą i rozmrozić w ciągu 1-2 godzin.
