Szacuny
11182
Napisanych postów
51930
Wiek
31 lat
Na forum
25 lat
Przeczytanych tematów
57816
Witam , zaczelem jesc duzo RYZU i KASZY , a niezawsze jest czas gotowac na swiezo , bialy ryz w miare krotko sie gotuje ale BRAZOWY wymaga czasu , czy ktos sie orientuje , moze czytal gdzies o mrozeniu juz ugotowanych torebek ? Nagotowalbym sobie za jednym zamachem wiecej i zamrozil , a potem wyciagal z zamrazalnika na biezaco w miare potrzeby . Przez noc sie rozmrozi torebka RYZU i mozna sobie odgrzac biezacego dnia ile potrzeba , PYTANIA BRZMIA : 1) CZY SPADA KALORYCZNOSC ? , 2) CZY WEGLOWODANY TRACA NA WARTOSCI , A MOZE POPROSTU ZNIKAJA Z CZASEM , PO TYGODNIU OD ZAMROZENIA ? , 3) NO I WARTOSCI ODZYWCZE , MAKRO I MIKRO SKLADNIKI ? Z chlebem albo piersia tak robie , kupuje , zamrazam i wyciagam na biezaco . Bardzo jestem ciekaw czy mozna nagotowac wiecej i zamrazac , wkoncu to juz ugotowane zamroze, a PIERS zamrazam surowa , wyjmuje wczesniej odmraza sie i go gara ?
Szacuny
17763
Napisanych postów
132954
Wiek
40 lat
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
1464565
Prawdopodobnie się nic nie stanie ale czy to będzie smaczne po odmrożeniu, nie rozumiem zbytnio po co mrozić jak dzien dwa to w lodówce spokojnie sobie może poleżeć, czas gotowania kaszy jest taki sam jak i kurczaka, 15 min i kasza ugotowana więc po co sobie jej smak psuć. Poza tym gotującego ryżu czy kaszy nie trzeba pilnować wrzucasz do wody i robisz sobie w domu cos tam innego, i tak tego kurczaka czy inne mięso musisz sobie przygotować. \
1
Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.
Szacuny
11182
Napisanych postów
51930
Wiek
31 lat
Na forum
25 lat
Przeczytanych tematów
57816
zaoszczedze na czasie , niekazdy ma czas co drugi dzien gotowac , a smaczne bedzie bo i tak idzie na patelnie , do tego jakis sos , ostatnio pomidorowy z przyprawami , curry albo gyrosik , do tego kawalki piersi , i mam gotowe , a ryz brazowy gotuje sie pol dnia , no ale jest mniej przetworzony od bialego , juz niewspomne o bialej kaszy , jest mega zdrowa , mam takie fajne tabele , porownanie ryzu bialego i brazowego , albo kaszy . Jestes pewien ze po zamrozeniu , nietraca wartosci ? jutro nagotuje woreczkow i zamroze sobie
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
3032
Napisanych postów
51847
Wiek
35 lat
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
350793
Nikt Ci nie każe jeść brązowego ryżu, kup basmati czy jaśminowy i też będzie okej, kasza gryczana biała gotuje się tyle co ryż.
No a poza tym liczy się ogół diety i ilość witamin/minerałów jakich z nimi dostarczasz, ryż nie jest tu kluczowym składnikiem. No i strasznie biedny jesteś jak nie masz 15 min co 2 dni na ugotowanie ryżu. Jak tak tragicznie z tym czasem to rób pierś z ryżem w jednym garnku/na jednej patelni, w tym samym czasie.
Zmieniony przez - Koniu151 w dniu 2016-11-11 18:46:12
2
TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE. KONTAKT: [email protected]
Szacuny
11182
Napisanych postów
51930
Wiek
31 lat
Na forum
25 lat
Przeczytanych tematów
57816
Basmati gotuje się kwadrans... Poza tym można gotować ryż czy kaszę o wiele krócej, jeśli nie jest przeznaczony do bezpośredniego spożycia, np. zamiast 30minut, wystarczy 15, a następnie zostawia się gorący pod przykryciem i sam "dojdzie". W ten sposób traci też mniej witamin.
Jeśli gotujemy w dobrym garnku z grubym dnem i dopasowaną przykrywką, to wystarczy po zgaszeniu ognia zostawić go na kuchence, a jeśli brak dobrego garnka, to po zdjęciu z ognia zawija się garnek w ręcznik/ścierkę, a później w koc lub kołdrę, żeby ciepło nie uciekło. Czyli praktycznie w 15 minut, łącznie z zagotowaniem wody i późniejszym opatuleniem garnka, można nagotować dużo ryżu czy kaszy i po ostygnięciu tylko wstawić do lodówki.
Mnie by się przynajmniej nie chciało kombinować z mrożeniem i rozmrażaniem, skoro kwadrans wystarczy by mieć spokój na trzy dni...
Pozdrawiam.
Szacuny
11182
Napisanych postów
51930
Wiek
31 lat
Na forum
25 lat
Przeczytanych tematów
57816
Zawsze na 3 dni robie , hehe i z tym przykryciem tez , zostawiam we wrzatku az napuchnie ladnie . Musze jeszcze poszukac jakies sosy na slodko do ryzu z piersia , bo pomidorowy z przyprawami albo na mleku juz mi brzydnie, myslalem o jakis powidlach , podniosa IG , i jest smaczne , moze ktos ma LINK z takimi cudami
Szacuny
11182
Napisanych postów
51930
Wiek
31 lat
Na forum
25 lat
Przeczytanych tematów
57816
Co do Twoich porównań, to ryż basmati czy jaśminowy to nie to samo, co zwykły biały ryż, jak również ryż parboiled (wstępnie podgotowany) - one mają więcej składników odżywczych, niż zwykły biały ryż. Brązowy ma jednak specyficzny smak i nie do wszystkich dań pasuje. Na słodko można robić z owocami, choćby z jabłkami. Sklepowe powidła to przeważnie paskudztwo, więc jeśli nie masz zapasu powideł własnej roboty, odradzam.