Szacuny
1
Napisanych postów
301
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
4030
Wiem ze utwardzanie itp to bzudy i mity - ale wlasnie jestem w drugim miesiacu treningow MT i mam zamiar kupic ochraniacze na piszczele, no ale slyszalem kilka razy jak inni mowia ze nie kupuja bo chca sie utwardzic i teraz sam nie wiem. Kupic czy poczekac jeszcze (ch** wie na co ale moze warto)? Bo jak na jednym treningu mocno nap*****lam to na nastepnym juz nie moge bo mnie golenie napieprzeja a chcialbym na kazdym ostro jechac na maksa.
Niwix - z gory dzieki za odpowiedz
Szacuny
3
Napisanych postów
685
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
6096
Zdj. styczeń 2005
Osobiście mam teraz ochraniacze typu "czarne skarpety" (zdjęcie poglądowe) - nie są złe, a przede wszystkim tanie (koszt max. 25 zł).
Kiedyś miałem zapinane na rzepy, ale to było jakieś 10 lat temu i teraz robią już znacznie lepszy sprzęt.
Kupiłem skarpety w tamtym roku, bo pamiętam, że na rzepy mi się przekręcały.
Ale "skarpety" też się przekręcają i okazały się mniej wygodne.
Ogólnie i tak mało kiedy je zakładam, raczej raz od święta, wolę trenowac z gołymi nogami, jak również walczyć/sparować.
-=®| Eyden |®=-
"...pieprzę ten wyścig, zatrzymam się tu... pozostając czysty..."
Szacuny
32
Napisanych postów
12917
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
86041
spoko
Bo jak na jednym treningu mocno nap*****lam to na nastepnym juz nie moge bo mnie golenie napieprzeja a chcialbym na kazdym ostro jechac na maksa.
tu już sobie odpowiedziałes czy warto czy nie
jak coś Cie boli to tak w skrócie " nienajlepiej" , jak nei chcesz żeby Cie bolało i chcesz być sprawny cały czas kup sobie ochraniacze , szkdoa zdrowia
Szacuny
11182
Napisanych postów
51930
Na forum
25 lat
Przeczytanych tematów
57816
I tak i tak golenie boleć będą.
Nie ma ochraniaczy które by całkowicie niwelowały ból.
W pewnym stropniu zmniejszają ten ból ale w większości to jest takie wzmocnienie psychiczne,tzn wiesz że coś tam masz na nogach i w świadomości wydaje Ci sie że mniej boli
Szacuny
0
Napisanych postów
11
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
86
Utwardzanie to nie do konca bzudry i mity:P. Oczywiscie to co widac na filmach to idiotyzm, tłukąc w beton albo wałkując walkiem dużo nie zdzialasz a tylko sobie zaszkodzisz:). Na rozsądne wzmocnianie goleni dobre jest kopanie w opony albo cwiczenie zwane "wysiadywanie jajek":) glupia nazwa ale wsyzscy tak na to mowia:P. Ochraniacze zawsze warto miec... sparujac sie bez nich mocno ryzykujesz.
Szacuny
0
Napisanych postów
11
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
86
Bardzo dobrze sie czuję... ale wiesz... sama opona-bez koła:). Świetnie imituje ciało, lepiej niż worek, i raczej nie zrobisz sobie na niej krzywdy. Oczywiście trzeba ja odpowiednio przytwierdzic do czegos. Chociaz worek jak najbardziej też.
Szacuny
0
Napisanych postów
11
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
86
dragon1987: Kolano nie styka się bezpośrednio z powierznią uderzaną w tym wypadku. Worek również się do tego nadaje, uważam jednak (i nie tylko ja) że kopanie w oponę jest bardziej efektywne a przy tym bezpieczne.
Szacuny
0
Napisanych postów
194
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
2258
ja tak sobie myślałem "na h*j mi ochraniacze przecież trzeba utwardzać i hartować organizm" no i się przeliczyłem golenie i śródstopie boli i się robią zakrzepy najlepiej jest jak najszybciej w miarę możliwości kupić sobie ochraniacze bo tkanka jakaś tak na goleniu długo się regeneruje więc długo boli jak dopiero zaczynasz to dobrze sobie kupić ochraniacze na goleń i śródstopie w jednym bo zawsze jak low kick źle siądzie koleś będzie za daleko i kopniesz śródstopiem parę razy i ci żyłki popękają i zakrzepiki gotowe (trochę bolą) i jak byś kupował to nie te białe tylko te czarne z grubsza pianką bo te białe g**** dają
Szacuny
1
Napisanych postów
301
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
4030
zeby zepsuc kolano wcale nie musi sie ono stykac z powierznia jakakolwiek - to raz
nie wiem dlaczego walenie w opony mialoby byc bardziej efektywne od kopania w worek (moze jest bardzej efektowne? hehe) - to dwa
a od czego mialaby byc ta opona ...rower, motor, samochod osobowy ciezarowy czy moze tylnia od Ursusa 60 i w jaki sposob zamocowana? - to trzy
probowales tego czy widziales tylko w jakiejs czesci "Rambo" :>?
a na powaznie - ochraniaczy sa rozne rozmiary? czym sie kierowac kupujac je? jaka dobra firm polecacie?
W poniedzialek juz bede mial i zaczne trenowac 4x w tygodniu