Szacuny
28
Napisanych postów
886
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
29677
siema, zastanawia mnie takie coś oprócz zdrowych tłuszczy jakie stosuje tj olej lniany i kokosowy (okołotreningowo) dodaje niezmielone siemie lniane.
1.do płatków owsianych na śniadanie które gotuje razem z siemieniem 10g ok 2min
2. do posiłków obiadowych i gotuje razem z ryżem/kasza też ok 5g do każdego jakieś 15min
siemię to wliczam w bilans dzienny i liczę jako zdrowe tłuszcze, ryż kasza nie są takie suche i bardziej mi smakują. Poza tym na pewno dobrze na kiszki wpływa.
...ktoś mądry albo wcale też nie zarzucił mi ze te siemię nie zmielone nic mi się nie przyswoi i nie ma co go wliczać, że niby wszystko wydalę choć szczerze nie zauważyłem by w swoich fekaliach były jakieś ziarenka siemienia choć też się nie przyglądałem zbytnio ale jem tak od dawien dawna i mowie nic nie zauważyłem. Jakie jest wasze zdanie przetrawi się czy nie? wliczać jako tłuszcze czy nie?
"idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach".
Z.Herbert
Szacuny
369
Napisanych postów
8676
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
130653
niezmielone siemię nie ma wartości odżywczych, przelatuje przez ciebie. spozywaj tylko mielone, ewentualnie pogryzione, mają wtedy cenne wartości dla organizmu
Szacuny
197
Napisanych postów
1532
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
11842
Dlatego że len mielony jest właśnie wykorzystywany do robienia m.in "zdrowego kisielu" w domu. Nawet na opakowaniach z tyłu masz "przykład podania" i tam jest jak zrobić kisiel owocowy z lnu mielonego. Co do WC Nie musisz przecież robić pestkami... :)
Szacuny
28
Napisanych postów
886
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
29677
no to skoro nie robię pestkami to coś jednak musi się z nimi dziać? czyt. są trawione? a skoro robi się kisiel to coś tam tłuszczu z nich może wypływa :D
"idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach".
Z.Herbert
Szacuny
197
Napisanych postów
1532
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
11842
Robienie się kiślu to naturalny efekt. Mielone od niemielonego różni się tym że te MIELONE jest odtluszczone. Najlepsza opcja? TAK NAPRAWDĘ najlepszą opcją jest ZAKUPIENIE CAŁYCH ZIAREN LNU i ZMIELENIE ich SAMEMU w domu wtedy masz PEWNOŚĆ że nie jest odtłuszczony a wszystkie wartości tłuszczy ale również lignanów o działaniu antyrakowym dotrą do organizmu. POZDRAWIAM