A może wy coś polecicie na czym smażycie? (Wiem ze można na oleju kokosowym ale chciałbym dowiedzieć się na czym jeszcze można by było zdrowo usmażyć.)
...
Napisał(a)
Witam, czy smażenie mięsa na smalcu zwierzęcym będzie prawidłowe? (oczywiście w normalnej dawce ok 10/15g.)
A może wy coś polecicie na czym smażycie? (Wiem ze można na oleju kokosowym ale chciałbym dowiedzieć się na czym jeszcze można by było zdrowo usmażyć.)
A może wy coś polecicie na czym smażycie? (Wiem ze można na oleju kokosowym ale chciałbym dowiedzieć się na czym jeszcze można by było zdrowo usmażyć.)
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
LlaalleeczkaA co Ty, Kuchennych Rewolucji nie oglądasz?!Na moje oko najlepszy jest olej rzepakowy i masło klarowane, ale mogę się mylić.
![]()
zależy czy patrzymy pod kątem walorów smakowych czy pod kątem obniżenia kaloryczności samych potraw, bo wiadomo, że na masełku będzie na pewno smaczniej

...
Napisał(a)
Hej, 10-15g fatu do smażenia to przecież od groma. Ja osobiscie robie tak że 1500g fileta z piersi kurczaka kroje w kostkę, przyprawiam, daję na patelnię wook, polewam leciutko wodą, przykrywam, daję na mały ogień i duszę pod przykryciem przez około 30 minut i wychodzi taki filet petarda i to beztłuszczowo.
W sklepach masz pełno sprejów typu Pam na ktorych można smażyć, nawet na oliwie z oliwek można smażyć.
W sklepach masz pełno sprejów typu Pam na ktorych można smażyć, nawet na oliwie z oliwek można smażyć.
1
Zapraszam :)
WinterR91
https://www.facebook.com/MichalJekiel
https://www.sfd.pl/DT_WinterR-t1188796.html
...
Napisał(a)
Ja akurat do smażenia glównie używam oliwki z oliwek , oleju rzepakowego oraz smalcu , wiele zalezy co i jak chcemy smażyć , do najcięższego smażenia ( jakieś np kotlety w panierkach ) , frytki używam smalcu zwierzęcego ( ma skłąd lipidowy zbliżony do oliwy z oliwek, ma bardzo wysoką temp dymienia i jest tani ) do krótkiej obróbce np do ryb bez panierki, warzywa na patelnie itp to używam oliwy z oliwek , rzepakowy jako baz np pod gulasze itp no i dochodza jeszcze jakieś jajecznice to na szybko na maśle
1
Wszystko o mnie :) https://www.facebook.com/TrenerTomaszPalej
...
Napisał(a)
Do piekarnika i cyk masz beztłuszczowo:) a na serio to możesz kombinować sprejem albo po prostu dać minimalną ilość masła czy smalcu aby się nie spaliło co użyjesz nie robi żadnej różnicy grunt żeby z umiarem
1
...
Napisał(a)
Nie wiem jaką ilość mięsa chcesz smażyć, ale zakładając, że masz dobrej jakości patelnię, wystarczy w zasadzie posmarować ją bardzo niewielką ilością tłuszczu i tyle. Mięso nie musi w nim pływać. Warto również zainwestować w dobrej jakości patelnię.
Smażyć można jak najbardziej na smalcu, oleju kokosowym, maśle klarowanym, czy oliwie z oliwek. Sprawdzi się również olej do smażenia w sprayu, np. coś takiego jak w linku poniżej:
https://sklep.sfd.pl/ALLNUTRITION_Cooking_Spray_Butter_Oil-opis39557.html
Smażyć można jak najbardziej na smalcu, oleju kokosowym, maśle klarowanym, czy oliwie z oliwek. Sprawdzi się również olej do smażenia w sprayu, np. coś takiego jak w linku poniżej:
https://sklep.sfd.pl/ALLNUTRITION_Cooking_Spray_Butter_Oil-opis39557.html
1
Moderator działu Odżywianie
...
Napisał(a)
ile gram oleju/smalcu dajecie by przyrządzić mięso 200/300g? (czy minimalna ilość że nie wliczacie.)
...
Napisał(a)
Ja przestałem sobie głowę zawracać dlatego że przestałem smażyć z wyjątkiem jajek ale i tam daje minimalnie bo jak domer napisał dobra patelnia załatwia sprawę
...
Napisał(a)
Patelnia tefal i możesz smażyć kurczaka bez grana oleju, ewentualnie posmarować patelnie zwilżonym od oleju recznikiem papierowym, można też kupić pama w sprayu, ale większość ludzi psika za dużo, bo myśli, że tam nie ma kalorii, ogólnie dla walorów smakowych chociażby jak makro puści to warto dodać trochę tłuszczu do smażenia.
Kompleksowe prowadzenie online.
...
Napisał(a)
ja do smażenia używam tłuszczy w sprayu, nie wyobrażam sobie gotowania bez puszki obok, masz teraz mnóstwo różnych rodzajów w postaci smaków, jak potrawa się do tego nadaje to na suchej patelni, a jak potrzeb trochę tłuszczu npormalnego do najlepiej do smażenia nadają się smalec, olej kokosowy, masło klarowane
Dziennik żywieniowy https://www.sfd.pl/[BLOG]_Kulinarne_zmagania-t1207353.html
...
Napisał(a)
Z jednej strony nie no to dość dużo tłuszczu i raczej mało zdrowego ale patrząc z innej gdybyś w diecie miał rozpisane dana ilość tłuszczu i byś się zmieścił w Tych wytyczonych to bilans będzie zachowany. też jeśli zamierzasz smażyć tylko jeden posiłek na takim tłuszczu to także nic strasznego się nie stanie
...
Napisał(a)
Około 5 gramów tłuszczu wystarczy żeby wysmarować taką ilością patelnię. Szczególnie w sytuacji, gdy chcemy smażyć np. pierś z kurczaka w kawałkach, cienko rozbitą, rybę, jajecznicę, czy jakieś warzywa. Co inne, jakby robić grubszy omlet, który już bezwzględnie wymaga dobrej jakości patelni i trochę tłuszczu. Smaż i próbuj, a sam dojdziesz do pewnej precyzji w tym, oraz nabierzesz doświadczenia.
https://www.sfd.pl/art/Dietetyka_i_zdrowe_odżywianie/Na_czym_smażyć_Najlepsze_oleje_w_sprayu_-a2943.html
https://www.sfd.pl/art/Dietetyka_i_zdrowe_odżywianie/Na_czym_smażyć_Najlepsze_oleje_w_sprayu_-a2943.html
Moderator działu Odżywianie
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!