Witam, otóż mam nietypowy problem, jestem dwa tygodnie po zabiegu rekonstrukcji więzadła krzyżowego przedniego, dzisiaj byłem na wizycie kontrolnej, przez ostatni tydzień chodziłem bez kul łokciowych ,jedynie zakładałem stabilizator , lekarz zdziwił się że jestem bez kul i powiedział że mogłem naciągnąć przeszczep , i tutaj pojawia sie moje pytanie w jakich sytuacjach mogę naciągnąć ten przeszczep ? Na nodze tylko sie podpierałem , kulałem ,nie robiłem żadnych gwałtownych ruchów. Proszę o pomoc ,z góry dziękuje :)
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź
...
Napisał(a)
dlaczego nie pytales lekarza o dalsze postepowanie ? w przypadku ACL sa rozne standardy postepowania generalnie powinnienes miec jeszcze kule i orteze
...
Napisał(a)
Lekarz powiedzial ze teraz 4tyg kule i orteza, ale powiedzial ze mogło się naciągnąć, oraz ze dowiemy się dopiero za 4tyg. Ale nie wyraził się jasno w jakich sytuacjach mogłem to więzadło naciągnąć i tutsj właśnie powstaje moje pytanie.
Zmieniony przez - Janek87 w dniu 2015-12-24 12:06:47
Zmieniony przez - Janek87 w dniu 2015-12-24 12:06:47
...
Napisał(a)
w tym ze nie bylo odciazenia swiezo po zabiegu nic teraz i tak nie mozesz zmienic tylko dostosuj sie do zalecen i za miesiac na kontrole
...
Napisał(a)
Witaj.
Janek87, spokojnie być może nic się nie stało. Przede wszystkim musisz unikać ruchów skrętnych pod obciążeniem, oraz ruchów wypychających w przód piszczel względem kości udowej. Samo podpieranie się na nodze nie będzie miało wpływu na naciągnięcie przeszczepu. Pamiętaj też o fazach implementowania się więzadła. Okres 6-12 tygodnia jest czasem kiedy więzadło jest stosunkowo najsłabsze i najbardziej podane na "rozciągnięcie". Skonsultuj się z jakimś fizjoterapeutą, który odpowiednio zadba o proces dojścia do formy.
Pozdrawiam serdecznie!
Janek87, spokojnie być może nic się nie stało. Przede wszystkim musisz unikać ruchów skrętnych pod obciążeniem, oraz ruchów wypychających w przód piszczel względem kości udowej. Samo podpieranie się na nodze nie będzie miało wpływu na naciągnięcie przeszczepu. Pamiętaj też o fazach implementowania się więzadła. Okres 6-12 tygodnia jest czasem kiedy więzadło jest stosunkowo najsłabsze i najbardziej podane na "rozciągnięcie". Skonsultuj się z jakimś fizjoterapeutą, który odpowiednio zadba o proces dojścia do formy.
Pozdrawiam serdecznie!
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!