Szacuny
6
Napisanych postów
101
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
1292
Witam.
Ostatnim czasem zacząłem regularnie mierzyć ciśnienie i trochę się zaniepokoiłem. Moje średnia ciśnienie to ok. 145/90. Ale mam częste wyskoki ciśnienia(nie spowodowane przemęczeniem i super stresem) tak do 165/110. Puls zawsze mam w granicach 91-100. I teraz nie wiem czy to jest problem na podłożu genetycznym czy raczej chodzi o mój tryb życia. Bo jak byłem młodszy miałem raczej ciśnienie w normie wręcz idealne. Ale przez ostatnie kilka miesięcy bardzo często piłem alkohol do tego oczywiście papierosy , a czasem się zdarzały jakieś dopalacze , ziele czy jakieś energy drinki + pseudoefydryna + alkohol. I teraz nie wiem co zrobić. Iść do lekarza czy próbować jakoś normować ciśnienie. Od jakiś 10 dni jem omegę , ale to na razie zbytnio nie pomaga. A jak próbuję biegać to zaraz mnie gardło boli i karar (krzywa przegroda albo alergia - sam nie wiem.) Więc nie wiem co robić.
Po paru wpadkach nawet najgorszy może stać się najlepszym.
Szacuny
2
Napisanych postów
195
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
6774
Idź do lekarza, nadcisnienie w takim wieku może skutkować komplikacjami w dalszym życiu. lekarz ci powie co i jak ewentualnie przypisze tabletki na cisnienie. z tym nie ma żartów.
Szacuny
4
Napisanych postów
1669
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
30962
odtaw syf i zobaczysz czy wraca do normy, biorąc leki i tak bedziesz musiał to zrobić, no i do lekarza idz, jesli masz w rodzinie nadciśnieniowców to dodatkowo jesteś bardziej na to schorzenie narażony.
Szacuny
6
Napisanych postów
101
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
1292
Ojciec ma nadciśnienie. Ale dopiero tam po 30-stce miał z tym problemy. Do Lekarza pójdę. A mam pytanie czy te wysokie ciśnienie i wysoki puls może być spowodowany alergią? Bo mam podejrzenie alergii u mnie. Nie dość , że ciągle jestem senny , mam złe samopoczucie , ociężałą głowę i ciągły nieżyt nosa.
Po paru wpadkach nawet najgorszy może stać się najlepszym.