Suplement stosowane przez ostatnie 60 dni wolnych od ilość dni wolnych od kreatyny
Informacje na temat diety (rozklad b/ww/tł na kg masy ciala, zapotrzebowanie kcal i bilans w diecie)
Jeżeli chodzi o diete to po prostu staram się jeść zdrowo, nie licze kalori itp, staram się tylko codziennie spożywać ponad 100g białka i unikać tłuszczy :)
Szacuny
0
Napisanych postów
36
Na forum
5 lat
Przeczytanych tematów
686
Cześć
Zmagam się z nadmierną potliwością w lato od kilku lat :/
Zawsze gdy jest ciepło poce się jak świnia i po wyjściu na dwór po kilku minutach mam całe plecy/klate/pachy mokre i pot spływa mi z czoła :( najgorzej to wygląda w jasnych koszulkach, dlatego od kilku miesięcy chodze w czarnych koszulkach xd niby nikt nie widzi wtedy ze jestem cały mokry ale z mojej koszulki można byłoby pot wyciskać po kilku godzinnym spacerze na dworze.
I moje pytanie brzmi: czy są może jakieś suple/tabletki na ograniczenie potliwości
Oczywiśćie stosuje antyperspirant, dezodorant, ale przy 25+ stopniach C w lato to nie pomaga :(
Nie wiem czy może być to genetyka ale mój tata i brat posiadają w pewnym stopniu taki sam problem jak ja
Dzięki z góry za odpowiedź i przepraszam gdybym w złym dziale założył temat a może i na złym forum xd :)
Zmieniony przez - Łukasz080 w dniu 2021-05-05 19:41:21
Szacuny
79
Napisanych postów
9042
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
121299
Przeniosę temat do zdrowia.
Istnieją suplementy z dodatkami wyciągu z ziela pokrzywy, liści szałwii czy melisy, które mogą pomóc. Jednak trzeba najpierw ocenić czy nie masz innych problemów zdrowotnych.
Czy masz jakieś inne dolegliwości np. problemy z jelitami? Nadmierna potliwość to czasami problem podłożu emocjonalnym, może za dużo o tym myślisz? Jak to wygląda gdy siedzisz sam w domu też z Ciebie tak się leje pot?
Certyfikowany dietetyk i trener personalny Najlepsze odżywki i suplementy -> http://sklep.sfd.pl
Szacuny
11182
Napisanych postów
51930
Na forum
25 lat
Przeczytanych tematów
57816
Problem jest złożony i bardzo szeroki, zatem raczej bez konsultacji z lekarzem większej poprawy nie będzie. :) Niemniej, spróbuj używać pod prysznic żeli zmniejszających potliwość,a jeśli chodzi o dietę to unikaj przypraw, kofeiny, alkoholu, natomiast pij napary z melisy, szałwii czy pokrzywy. Ogranicz spożycie cebuli, czosnku, imbiru, noś ciuchy z naturalnych materiałów, stosuj kąpiele z dodatkiem kory dębu. :)To tyle z domowych sposobów, ale na poważnie to pomoże tylko jakiś lekarz. :)
Szacuny
0
Napisanych postów
3
Na forum
5 lat
Przeczytanych tematów
11
Na pewno trzeba pójść do lekarza bo przczyny może być dużo. Jak dla mnie to problemy ze skórą lub hormonami polecam więc wizyte u endokrynologa lub dermatologa, na pewno któryś pomoże :)
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
12443
Napisanych postów
161889
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
1240247
Witaj, jako, ze sam mam podobne problemy pwoiem Ci szczerze, ze po prostu moze byc taka Twoja natura. dla spokoju wrato zbadac podstawowe hormony w tym oznaczyc hormony tarczycy, ktore moga tutaj byc glownym porowdyrem potliwosci. istnieja blokery kanalikow potowych, jak etiaxil, ktore stosujemy miejscowo, jednak twarzy tym juz nie wysmarujesz. tabletki istnieja, ale na mnie kompletnie nie dzialaja. potliwosc moze byc rowniez powiazana z hormonami odpowiadajacymi za nawodnienie organizmu, ale warto zaczac od podstaw