Cześć, mam problem z ciągłym spadkiem formy i nie wiem jak temu zapobiec oraz nie wiem gdzie popełniam błąd. Otóż to powtarza się co kilka tygodni i krążę w kółko. Mój staż to około 6 lat na siłowni, ale zatrzymałem się na wynikach, które wypracowałem przez pierwsze 2/3 lata i tak robię, że docieram do moich maxów i zaraz spadam znowu 10/20kg w dół i znowu pikuję formę i znowu spada mi siła i tak ciągle od kilku lat. Dieta zbilansowana, waga oscyluje w okolicy 78-81kg, zależy czy robię treningi bardziej wytrzymałościowe czy siłowe. Nawet po dłuższej przerwie około 2 miesięcznej wracam na siłownie i nie widać aby jakoś szczególnie moje wyniki spadły nadal moje maksy są blisko rekordów życiowych, ale czy ćwiczę czy nie ćwiczę to i tak różnicy nie ma, czasami się śmieją ze mnie na siłowni, że jak nie chodzę na siłownie to jestem w lepszej formie niż jak trenuję systematycznie.
Dla przykładu 2 tygodnie temu robiłem przysiady z ciężarem 125kg na 12 powtórzeń w 3 seriach a mogłem i do 16 dobić, ale nie miałem asekuracji a dość kondycyjnie się zmęczyłem, ciężaru praktycznie nie czułem na plecach a tydzień później nagle ciężko mi zrobić 6/8 powtórzeń w jednej serii i ciąży mi to tak jak wcześniej ze 160kg. Tak samo WL robiłem 3x8-10 powtórzeń 90kg oraz 4x6 100kg a na następny tydzień ledwo robię 80kg na 12 razy i 90kg na 6 powtórzeń gdzie w drugiej serii ledwo robię 5.
Przychodzę na trening testuje maksy w celu wyliczenia swojego % ciężaru i całkiem sprawnie robię 1x180kg w MC z lekkim zapasem, po 4 tygodniowym cyklu treningowym nie jestem w stanie zrobić raz poprawnie 170kg.
Ogólnie trenuję głównie FBW lub dzielę partię na Pn: Barki-Nogi-Triceps-Biceps, Środa: Plecy-Klata-Brzuch
Dla przykładu 2 tygodnie temu robiłem przysiady z ciężarem 125kg na 12 powtórzeń w 3 seriach a mogłem i do 16 dobić, ale nie miałem asekuracji a dość kondycyjnie się zmęczyłem, ciężaru praktycznie nie czułem na plecach a tydzień później nagle ciężko mi zrobić 6/8 powtórzeń w jednej serii i ciąży mi to tak jak wcześniej ze 160kg. Tak samo WL robiłem 3x8-10 powtórzeń 90kg oraz 4x6 100kg a na następny tydzień ledwo robię 80kg na 12 razy i 90kg na 6 powtórzeń gdzie w drugiej serii ledwo robię 5.
Przychodzę na trening testuje maksy w celu wyliczenia swojego % ciężaru i całkiem sprawnie robię 1x180kg w MC z lekkim zapasem, po 4 tygodniowym cyklu treningowym nie jestem w stanie zrobić raz poprawnie 170kg.
Ogólnie trenuję głównie FBW lub dzielę partię na Pn: Barki-Nogi-Triceps-Biceps, Środa: Plecy-Klata-Brzuch