Odżywka białkowa to jeden z najpopularniejszych suplementów wśród sportowców na każdym poziomie zaawansowania. Na rynku dostępne jest mnóstwo rodzajów białka, które różnią się między sobą właściwościami, składem, szybkością wchłaniania itp. Najczęściej spotykane białka to:
WPC (Whey Protein Concentrate) – ta frakcja białka występuje w odżywkach najczęściej. Jest dość ekonomiczny pod względem cenowym i ma w miarę dobrą wchłanialność i zawartość aminokwasów. Bardzo często jednak preparaty WPC wzbogacone są dodatkowymi składnikami takimi jak l-glutamina, witaminy i minerały, kreatyna itp. Czas wchłaniania białka waha się od 2 do 4 godzin. Ten rodzaj białka sprawdzi się jak uzupełnienie diety w ciągu dnia lub przed treningiem.
WHI (Whey Protein Isolate) – jest to białko bardziej wartościowe niż koncentrat, zawiera więcej aminokwasów i mniej dodatkowych składników. Ma znacznie lepszą wchłanialnością (30-60 min.) zatem poleca się stosowanie go z samego rana oraz/lub okołotreningowo. Z racji lepszej jakości jego cena jest też trochę wyższa.
WPH (Whey Protein Hydrolizate) – jest to białko o doskonałej jakości i dużej zawartości aminokwasów w porównaniu do WPC i WPI. Jest lekkostrawne dlatego też poleca się je osobom z problemami trawiennymi. Jakość tego białka wpływa również na wzrost ceny. Czas wchłaniania to ledwo 20-30 minut i sprawdzi się tak jak izolat – rano oraz okołotreningowo.
Poczytaj kiedy najlepiej suplementować białko:
https://www.sfd.pl/Kiedy_najlepiej_brać_białko__-t393283.html
Smaki odżywek białkowych
Jeszcze parę lat temu do wyboru było raptem kilka smaków m.in. czekolada, wanilia, truskawka. Dzisiaj możemy przebierać w smakach a producenci coraz bardziej nas zaskakują. Dostępne są smaki takie jak banan, orzech laskowy, karmel, kokos, ale też owoce leśne, jogurt a nawet masło orzechowe czy słony karmel. Wybór jest ogromny. Wiadomo jednak, że sam smak to nie wszystko, liczy się także jakość białka i dodatki, które się w nim znajdują. Często niestety białko ma chemiczny posmak, ale producenci robią co mogą by ulepszać receptury, więc i na tym polu jest znacząca poprawa. Ciekawą opcją jest białko, które po rozrobieniu z wodą przyjmuje budyniowatą, gęstą konsystencję.
Przykładem takiej odżywki jest
Ultra Whey Pudding z ALL NUTRITION:
https://sklep.sfd.pl/ALLNUTRITION_Ultra_Whey_Pudding-opis34802.html
Jeżeli nie jesteśmy pewni czy dany producent spełni nasze oczekiwania co do smaku, zwykle istnieje opcja zamówienia próbek dzięki czemu przetestujemy odżywkę bez ponoszenia kosztów za całe, duże opakowanie.
Więcej na temat odżywek białkowych:
https://www.sfd.pl/Jakie_białko_-t1099621.html#post1
https://www.sfd.pl/Białko,_a_ewentualne_skutki_uboczne-t272100.html#post1
