Mark J. Rebilas-USA TODAY Sports
Nate Diaz chce walki z Dustinem Poirierem lub Charlesem Oliveira, ale w wadze półśredniej
Szykując się do powrotu do Oktagonu UFC, Nate Diaz wskazał dwóch potencjalnych przeciwników z którymi chce się zmierzyć. Ci zawodnicy, to Dustin Poirier i Charles Oliveira czyli czołówka dywizji lekkiej, ale w żądaniach Diaza jest pewien haczyk.
Nate Diaz (20-12 MMA, 15-10 UFC), który nie rywalizował od przegranej przez TKO w trzeciej rundzie przez interwencję lekarza w walce z Jorge Masvidalem w listopadzie 2019 roku, dał jasno do zrozumienia, że chce być zestawiony albo przeciwko Dustinowi Poirierowi, albo Charlesowi Oliveirze - ale w wadze półśredniej, a nie lekkiej, w której obydwaj zawodnicy są topowymi pretendentami.
Dustin Poirier (27-6 MMA, 19-5 UFC) i Diaz byli zestawieni do walki na gali UFC 230 w 2018 roku, ale walka została anulowana po tym, jak Poirier doznał kontuzji. "Diament" poszedł dalej, aby zamiast tego zmierzyć się z Maxem Hollowayem i zdobył tymczasowy tytuł wagi lekkiej w kwietniu 2019 roku.
Chociaż nie był w stanie pokonać bezdyskusyjnego mistrza Khabiba Nurmagomedova pięć miesięcy później, Poirier jest teraz na fali po tym, jak w lipcu ubiegłego roku pokonał Dana Hookera oraz Conora McGregora przez TKO w drugiej rundzie w zeszłym miesiącu na UFC 257.
Poirier nawet wymienił Diaza jako potencjalnego następnego przeciwnika po pokonaniu McGregora, co przyciągnęło uwagę Diaza, który uważa, że jest to idealny czas, aby ich walka została ponownie zestawiona.
Nate Diaz"Teraz jest czas na pewno na tę walkę", powiedział Diaz w wywiadzie dla ESPN we wtorek. "Powinniśmy byli walczyć już dawno temu, a teraz gwiazdy nam sprzyjają. (...) Czekam na walkę, wielką walkę na którą ludzie są gotowi, a teraz jest na to czas.
Nie będę grał ku**a miłego gościa, jak to właśnie zrobił Conor McGregor. Conor po prostu wszedł mu prosto na głowę. Myślę, że walka ze mną byłaby dla niego bardziej realna, to bardziej poważna sytuacja. Nie sądzę, żeby mógłby się przespać z tą świadomością".
Innym nazwiskiem, którym Diaz jest zainteresowany w kwestii walki, jest Charles Oliveira (30-8 MMA, 18-8 UFC), który zdominował Tony'ego Fergusona w grudniu zeszłego roku na UFC 256, aby odnieść ósme zwycięstwo z rzędu.
Nate Diaz"To jest ten facet, właśnie tam" - powiedział Diaz o Oliveirze. "Będę walczył z tym gościem. To jest ten, z którym będę walczył. Lubię zwycięzców, bo to ja jestem zwycięzcą. Nie przegrałem z nikim. Staram się walczyć z facetami, którzy wygrywają.
Myślę, że Oliveira jest najlepszą walką w tej chwili i Dustin Poirier."
Podczas gdy zainteresowanie Diaza walką z którymkolwiek z tych zawodników z pewnością wydaje się szczere, potencjalną przeszkodą może być kategoria wagowa. Pomimo tego, że prezydent UFC Dana White powiedział, że Diaz powróci w wadze lekkiej, pochodzący ze Stockton zawodnik dał jasno do zrozumienia, że nie jest zainteresowany walką w tej "martwej dywizji".
Diaz, który nie walczył w 155 funtach od czasu zwycięstwa nad Michaelem Johnsonem w grudniu 2015 roku, upiera się, że jego następna walka odbędzie się w wadze półśredniej. Nawet pomimo tego, że celuje w pojedynki z dwoma najwyżej notowanymi zawodnikami wagi lekkiej.
Nate Diaz"Nie, nie walczę w 155", powiedział Diaz, dodając, że ma nadzieję walczyć od dwóch do czterech razy w tym roku. "Będę walczył prawdopodobnie w 170, 165, cokolwiek do 185. Nie 155. To jest martwa dywizja. Nie ma tam nic na co poluję w tej dywizji, nic do czego bym dążył. Czuję, że już ją podbiłem, więc prawdopodobnie będę walczył w 170 funtach".
Co ciekawe, Poirier odniósł się do wypowiedzi Diaza o rywalizacji w wadze półśredniej i umieścił na Twitterze wpis w którym wyraził zainteresowanie walką z Diazem w wyższej kategorii wagowej.
Dustin Poirier„Walka w wadze bliższej mojej naturalnej wagi brzmi jak wspaniały pomysł.”
https://twitter.com/DustinPoirier/status/1359178396928991235?s=20
Redaktor Fight24.pl i Sceny MMA i K-1
http://www.fight24.pl/
http://www.sfd.pl/Scena_MMA_i_K_1-f131.html