Szacuny
0
Napisanych postów
9
Na forum
4 lata
Przeczytanych tematów
225
Postanowiłem zrezygnować z cukru białego i wybrać jakąś jego zdrowszą wersję i zdecydowałem się na ksylitol 1kg firmy naturavena, który jakiś czas temu widziałem w auchan. Dostrzegłem tam również erytrytol (tej samej firmy i gramatury, ale z niższą ceną), aczkolwiek nie był podany kraj pochodzenia - wie ktoś dlaczego?
https://zerokalorii.pl/blog/erytrytol-chinski-czy-francuski-ktory-lepszy/ - na tym blogu wyczytałem, że kraj pochodzenia nie ma znaczenia, ponieważ pod względem chemicznym w ogóle się nie różnią. Nie podano go, bo producent uznał, że nie ma takiej potrzeby czy dlaczego? Dodam jeszcze, że za 1kg ksylitolu z Finlandii zapłaciłem niecałe 45zł, a tamten erytrytol kosztuje jakieś 27 i na niego myślę przejść, jak się ksylitol skończy.
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
3032
Napisanych postów
51847
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
350793
Jeżeli interesuje Cię kraj pochodzenia, to napisz bezpośrednio do producenta, niewątpliwie wie on o tym najlepiej. Acz w ogólnym rozrachunku nie będzie miało to większego znaczenia. Erytrytol w korzystnej cenie możesz kupić w sklepie sfd - 2kg za 38zł, czyli znacznie taniej, niż podajesz wyżej.
TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE. KONTAKT: [email protected]
Szacuny
0
Napisanych postów
9
Na forum
4 lata
Przeczytanych tematów
225
Bardziej chodzi mi o to czy kraj pochodzenia danego słodzika ma wpływ na jego prozdrowotne właściwości? Skoro takie erytrytole składem chemicznym się nie różnią to wydaje mi się, że nie.
6313
Napisanych postów
78029
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
766969
Według mnie kraj pochodzenia nie ma znaczenia. Większe znaczenie będzie miało przestrzeganie podstawowych zasad sanitarnych podczas produkcji, a tego nie wiemy i niestety nie mamy wpływu.
Osobiście stosuje erytrytol. Raz, że nie czuje różnicy w smaku w porównaniu z ksylitolem, a dwa że jest sporo tańszy. Nie jest również metabolizowany przez nasz organizm, więc nie pozyskamy z niego żadnych kalorii.
Również sugeruję Allnutrition Erytrytol 2*1kg o 37,99zł:
Szacuny
0
Napisanych postów
8
Na forum
4 lata
Przeczytanych tematów
96
pacman20
Bardziej chodzi mi o to czy kraj pochodzenia danego słodzika ma wpływ na jego prozdrowotne właściwości? Skoro takie erytrytole składem chemicznym się nie różnią to wydaje mi się, że nie.
Prozdrowotne w erytrolu jest to, że nie podbija cukru (glukozy) we krwi. Nie jest zbyt istotne skąd pochodzi.
2019 - 120 kg - mój max... 2020: 05-09_112 kg -> 09-09_111 kg -> 15-09_110 kg Cel: jeszcze odległy..
6313
Napisanych postów
78029
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
766969
"Co myślicie o ksylitolu naturavena?" W zasadzie to nic. Ksylitol jak ksylitol. Jeżeli jest on najkorzystniejszą opcja na rynku pod względem cena do ilości, to myślę, że jest wartym uwagi produktem. Jeżeli nie jest, to wniosek jest prosty do wyciągnięcia. Myślę, że skupianie się nad takimi szczegółami nie jest specjalnie istotne, a czas swój lepiej przeznaczyć na coś dużo bardziej ważne w kwestii kształtowania sylwetki. Oczywiście o ile taki cel jest dla Ciebie pierwszorzędnym. Np. poprawa techniki siadu.