Cześć, dowiedziałem sie, że mam umiarkowaną neuropatię nerwu łokciowego w wyniku schorzenia łokcia tenisisty. Lekarz nie zabronił mi ćwiczyć, bo jest ona tylko "umiarkowana" i tak naprawdę bardzo rzadko to odczuwam. Będę wykonywał kolejne badania, żeby zobaczyć czy da się to jakoś zrehabilitować czy już po ptakach... W każdym razie poczytałem też trochę w necie i między innymi przeciwskazania to między innymi obciążanie nadgarstków (tam się zaczyna ten nerw). Pomyślałem, że dobrym pomysłem będzie zakup usztywniaczy na nadgarstki do np. wyciskania - co o tym sądzicie? Jeśli tak to polecacie jakieś dobre? Może ktoś się z tym także zmaga i ma jakieś porady?
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź
...
Napisał(a)
Witaj,
nie wykonuj kolejnych badań, tlyko smigaj do fizjoterapeuty, ktory poprowadzi Cie w taki sposob, aby ograniczyć bol, a być moze nawet nieco wyprowadzi Cię z problemu łokcia tenisisty;)
skoro jest diagnoza, wiaodmo co sie dzieje z lokciami, wiesz, ze nerwy sa podraznione, podatne na stany zapalne przyczepy, to czas zajac sie od strony praktycznej zagadnieniem.
Czy pomogą usztywniacze? W mojej opinii w penym stopniu tak, jednak moze dojsc do sytuacji ze moga byc rowniez one zrodlem problemow w przyszlosci... Ciekzo jednoznacznie udzielic odpowiedzi, ktoa bylaby zero jedynkowa, gdyz temat jest indywidualny.
nie wykonuj kolejnych badań, tlyko smigaj do fizjoterapeuty, ktory poprowadzi Cie w taki sposob, aby ograniczyć bol, a być moze nawet nieco wyprowadzi Cię z problemu łokcia tenisisty;)
skoro jest diagnoza, wiaodmo co sie dzieje z lokciami, wiesz, ze nerwy sa podraznione, podatne na stany zapalne przyczepy, to czas zajac sie od strony praktycznej zagadnieniem.
Czy pomogą usztywniacze? W mojej opinii w penym stopniu tak, jednak moze dojsc do sytuacji ze moga byc rowniez one zrodlem problemow w przyszlosci... Ciekzo jednoznacznie udzielic odpowiedzi, ktoa bylaby zero jedynkowa, gdyz temat jest indywidualny.
Prowadzenie on-line, trening, dieta, suplementacja dla zaawansowanych kontakt
https://www.instagram.com/tomq.bb/
...
Napisał(a)
Kurde, nie napisałem, że byłem już u fizjoterapeuty z tym łokciem tenisisty i mi pomógł - trochę znowu zacząłem odczuwać napięcie w tym miejscu (ale nie ból) na wakacjach, bo miesiąc ćwiczeń nie robiłem, ale tak ogólnie to mi to przeszło i normalnie mogłem znowu się podciągać, robić dipy itd.. Dlatego pytałem o te neuropatię już stricte, bo łokieć tenisisty wyeliminowany.
Chronologicznie to wyglądało tak, że bolała mnie ręka coraz mocniej z pół roku około, potem poszedłem w listopadzie 2023 na USG i potem u fizjo wyleczyłem, ale dalej mam wrażenie, że ręka boli lekko w innym miejscu, więc poszedłem do ortopedy, który powiedział, że to może być spowodowane neuropatią, którą miałem w opisie badania USG..
Zmieniony przez - froxyy w dniu 2024-09-18 17:58:55
Chronologicznie to wyglądało tak, że bolała mnie ręka coraz mocniej z pół roku około, potem poszedłem w listopadzie 2023 na USG i potem u fizjo wyleczyłem, ale dalej mam wrażenie, że ręka boli lekko w innym miejscu, więc poszedłem do ortopedy, który powiedział, że to może być spowodowane neuropatią, którą miałem w opisie badania USG..
Zmieniony przez - froxyy w dniu 2024-09-18 17:58:55
...
Napisał(a)
Nie jestem lekarzem, więc ciężko jest ustosunkować mi się do neuropatii. Ogólnie rzecz biorąc łokieć tenisisty/golfisty najczęściej wynika właśnie że słabych mięśni przedramienia i chwytu. W wyniku tego praca w tym stawie pod kątem określonych obciążeń powoduje zwiększenie się stanów zapalnych i generowanie problemu. Dlatego też najważniejsze jest aby wyeliminować stan zapalny, ćwiczenia generujące bolesność mięśni i wprowadzić ćwiczenia wzmacniające przedramię. Jest tego dość dużo i warto skonsultować z fizjoterapeutą.
Moderator działu Odżywianie
...
Napisał(a)
Tylko, że ta neuropatia niestety w zależności od stopnia zaawansowania może powodować utratę masy mięśniowej w danym obszarze lub prościej mówiąć powodować osłabienie danego odcinka. Od fizjoterapeuty dostałem ćwiczenia na piłeczce, które mają zamiar rozbić trochę mięśnie wokół tego nerwu oraz jedno ćwiczenie z ciężarkiem na rozciągnięcie prostowników w ręcę + wzmocnienie mięśni przedramienia właśnie. Zrobię to badanie EMG, żeby zobaczyć na ile uszkodzony jest nerw + może w takim razie jeszcze raz się udam do fizjoterapeuty na konsultacje?
...
Napisał(a)
Z drugiej strony ćwiczenia na przedramiona chyba dosyć mocno obciążają nadgarstki? A tego niby powinno się unikać? Już sam nie wiem... Myślałem o tych usztywniaczach na nadgarstki do np. wyciskania, ale wtedy chyba przedramiona będą bardziej pracować?
...
Napisał(a)
Tak, tak jak napisalem dlatego to moze byc bron obosieczna.
Z jednej strony odciazy, a z drugiej strony moze rozleniwic miesnie i wplynac w przyszlosci na powro problemow z lokciami.
Skomplikowany temat, wymaga obserwacji i wykluczenia tych ruchow, ktore beda nasilac problem, czyli przy jakis ciezkich cwiczeniach, gdzie wymagaja jest mocna stabilizacja nadgastka i bedzie on obciazony osiowo, wtedy mozna dac usztywniacze. W innych przypadkach niech tez troszke te nadgarstki popracuja, zeby je wzmacniac.
Zadbac musisz mocno o ich mobilnosc, zakresy ruchomosci pronacji, supinacji ale tez rotacje
Z jednej strony odciazy, a z drugiej strony moze rozleniwic miesnie i wplynac w przyszlosci na powro problemow z lokciami.
Skomplikowany temat, wymaga obserwacji i wykluczenia tych ruchow, ktore beda nasilac problem, czyli przy jakis ciezkich cwiczeniach, gdzie wymagaja jest mocna stabilizacja nadgastka i bedzie on obciazony osiowo, wtedy mozna dac usztywniacze. W innych przypadkach niech tez troszke te nadgarstki popracuja, zeby je wzmacniac.
Zadbac musisz mocno o ich mobilnosc, zakresy ruchomosci pronacji, supinacji ale tez rotacje
Prowadzenie on-line, trening, dieta, suplementacja dla zaawansowanych kontakt
https://www.instagram.com/tomq.bb/
...
Napisał(a)
Jakie ćwiczenia powinienem wykluczyć/uważać? Na razie przestałem robić dipsy, rozpiętki na bramie, bo tam bardzo odczuwałem i mam wrażenie, że przy podciąganiu też ciągnie mnie w przedramieniu mocno, ale to akurat dziwne, bo tam nadgarstek nie lata?
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!