Wiosna na pełnej... Kusimy RABATAMI! SPRAWDŹ!
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

Neuropatia nerwu łokciowego, a ćwiczenie

temat działu:

Zdrowie i Uroda

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 325

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 246 Wiek 3 lata Na forum 4 lata Przeczytanych tematów 1489
Cześć, dowiedziałem sie, że mam umiarkowaną neuropatię nerwu łokciowego w wyniku schorzenia łokcia tenisisty. Lekarz nie zabronił mi ćwiczyć, bo jest ona tylko "umiarkowana" i tak naprawdę bardzo rzadko to odczuwam. Będę wykonywał kolejne badania, żeby zobaczyć czy da się to jakoś zrehabilitować czy już po ptakach... W każdym razie poczytałem też trochę w necie i między innymi przeciwskazania to między innymi obciążanie nadgarstków (tam się zaczyna ten nerw). Pomyślałem, że dobrym pomysłem będzie zakup usztywniaczy na nadgarstki do np. wyciskania - co o tym sądzicie? Jeśli tak to polecacie jakieś dobre? Może ktoś się z tym także zmaga i ma jakieś porady?
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
TomQ-MAG Fizjoterapeuta Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12447 Napisanych postów 161899 Wiek 36 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 1240289
Witaj,
nie wykonuj kolejnych badań, tlyko smigaj do fizjoterapeuty, ktory poprowadzi Cie w taki sposob, aby ograniczyć bol, a być moze nawet nieco wyprowadzi Cię z problemu łokcia tenisisty;)
skoro jest diagnoza, wiaodmo co sie dzieje z lokciami, wiesz, ze nerwy sa podraznione, podatne na stany zapalne przyczepy, to czas zajac sie od strony praktycznej zagadnieniem.

Czy pomogą usztywniacze? W mojej opinii w penym stopniu tak, jednak moze dojsc do sytuacji ze moga byc rowniez one zrodlem problemow w przyszlosci... Ciekzo jednoznacznie udzielic odpowiedzi, ktoa bylaby zero jedynkowa, gdyz temat jest indywidualny.

Prowadzenie on-line, trening, dieta, suplementacja dla zaawansowanych kontakt
https://www.instagram.com/tomq.bb/ 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 246 Wiek 3 lata Na forum 4 lata Przeczytanych tematów 1489
Kurde, nie napisałem, że byłem już u fizjoterapeuty z tym łokciem tenisisty i mi pomógł - trochę znowu zacząłem odczuwać napięcie w tym miejscu (ale nie ból) na wakacjach, bo miesiąc ćwiczeń nie robiłem, ale tak ogólnie to mi to przeszło i normalnie mogłem znowu się podciągać, robić dipy itd.. Dlatego pytałem o te neuropatię już stricte, bo łokieć tenisisty wyeliminowany.

Chronologicznie to wyglądało tak, że bolała mnie ręka coraz mocniej z pół roku około, potem poszedłem w listopadzie 2023 na USG i potem u fizjo wyleczyłem, ale dalej mam wrażenie, że ręka boli lekko w innym miejscu, więc poszedłem do ortopedy, który powiedział, że to może być spowodowane neuropatią, którą miałem w opisie badania USG..

Zmieniony przez - froxyy w dniu 2024-09-18 17:58:55
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Szacuny 6313 Napisanych postów 78032 Wiek 40 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 766991
Nie jestem lekarzem, więc ciężko jest ustosunkować mi się do neuropatii. Ogólnie rzecz biorąc łokieć tenisisty/golfisty najczęściej wynika właśnie że słabych mięśni przedramienia i chwytu. W wyniku tego praca w tym stawie pod kątem określonych obciążeń powoduje zwiększenie się stanów zapalnych i generowanie problemu. Dlatego też najważniejsze jest aby wyeliminować stan zapalny, ćwiczenia generujące bolesność mięśni i wprowadzić ćwiczenia wzmacniające przedramię. Jest tego dość dużo i warto skonsultować z fizjoterapeutą.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Tylko, że ta neuropatia niestety w zależności od stopnia zaawansowania może powodować utratę masy mięśniowej w danym obszarze lub prościej mówiąć powodować osłabienie danego odcinka. Od fizjoterapeuty dostałem ćwiczenia na piłeczce, które mają zamiar rozbić trochę mięśnie wokół tego nerwu oraz jedno ćwiczenie z ciężarkiem na rozciągnięcie prostowników w ręcę + wzmocnienie mięśni przedramienia właśnie. Zrobię to badanie EMG, żeby zobaczyć na ile uszkodzony jest nerw + może w takim razie jeszcze raz się udam do fizjoterapeuty na konsultacje?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Z drugiej strony ćwiczenia na przedramiona chyba dosyć mocno obciążają nadgarstki? A tego niby powinno się unikać? Już sam nie wiem... Myślałem o tych usztywniaczach na nadgarstki do np. wyciskania, ale wtedy chyba przedramiona będą bardziej pracować?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
TomQ-MAG Fizjoterapeuta Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12447 Napisanych postów 161899 Wiek 36 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 1240289
Tak, tak jak napisalem dlatego to moze byc bron obosieczna.
Z jednej strony odciazy, a z drugiej strony moze rozleniwic miesnie i wplynac w przyszlosci na powro problemow z lokciami.
Skomplikowany temat, wymaga obserwacji i wykluczenia tych ruchow, ktore beda nasilac problem, czyli przy jakis ciezkich cwiczeniach, gdzie wymagaja jest mocna stabilizacja nadgastka i bedzie on obciazony osiowo, wtedy mozna dac usztywniacze. W innych przypadkach niech tez troszke te nadgarstki popracuja, zeby je wzmacniac.
Zadbac musisz mocno o ich mobilnosc, zakresy ruchomosci pronacji, supinacji ale tez rotacje

Prowadzenie on-line, trening, dieta, suplementacja dla zaawansowanych kontakt
https://www.instagram.com/tomq.bb/ 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Jakie ćwiczenia powinienem wykluczyć/uważać? Na razie przestałem robić dipsy, rozpiętki na bramie, bo tam bardzo odczuwałem i mam wrażenie, że przy podciąganiu też ciągnie mnie w przedramieniu mocno, ale to akurat dziwne, bo tam nadgarstek nie lata?
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Przedwczesny wytrysk - porady

Następny temat

Przeciążenie stopy - porady

Wiosna na pelnej
Polecane artykuły