Szacuny
16
Napisanych postów
512
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
1233
acha i to nie komisja przyznaje kwote, bo kwota jest juz ustalona przez odpowiedni organ panstwa, oczywiscie podlega waloryzacji, komisja orzeka tylko o stopniu niepelnosprawnosci
Szacuny
13
Napisanych postów
127
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
4986
1. Stopień znaczny – kwota dofinansowania 27 % przeciętnego wynagrodzenia w gospodarce narodowej ogłoszona przez Prezesa GUS za poprzedni kwartał. Aktualna wysokość dofinansowania wynosi 602 zł.
2. Stopień umiarkowany odpowiednio 25 % wynagrodzenia jak wyżej. Aktualna kwota dofinansowania – 558 zł
3. Stopień lekki – kwota dofinansowania 23 % wynagrodzenia jak wyżej. Aktualna kwota dofinansowania – 513 zł 4. Dzieci i młodzież ucząca się – tak jak przy stopniu znacznym tj. 602 zł
5. Opiekunowie osoby niepełnosprawnej – kwota dofinansowania 18 % wynagrodzenia jak wyżej. Aktualna kwota dofinansowania - 402 zł.
Szacuny
16
Napisanych postów
512
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
1233
Ale to zalezy jaka jest renta czy socjalna czy inwalidzka.
Renta socjalna przysługuje osobie pełnoletniej, całkowicie niezdolnej do pracy z powodu naruszenia sprawności organizmu, które powstało przed ukończeniem 18 roku życia, oraz tym, którzy doznali naruszenia sprawności organizmu w okresie nauki przed ukończeniem 25 lat, a także w trakcie studiów doktoranckich i aspirantury naukowej. Wysokość renty socjalnej wynosi 84 proc. najniższej renty z tytułu całkowitej niezdolności do pracy wypłacanej z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych(kwota 464 zł brutto)
Renta inwalidzka przysługuje ubezpieczonemu, który spełnia łącznie następujące warunki:
jest niezdolny do pracy,
ma wymagany okres składkowy i nieskładkowy (są to ustawowo określone okresy uwzględniane przy ustalaniu prawa do emerytury i renty oraz przy obliczaniu ich wysokości, przy czym okresy nieskładkowe uwzględnia się w wymiarze nie przekraczającym jednej trzeciej udowodnionych okresów składkowych),
niezdolność do pracy powstała w okresie zatrudnienia albo nie później niż w ciągu 18 miesięcy od zakończenia tego okresu.
Renta z tytułu niezdolności do pracy (renta inwalidzka) może być:
stała - jeżeli niezdolność do pracy jest trwała,
okresowa - jeżeli niezdolność do pracy jest okresowa (przysługuje ona przez okres wskazany w decyzji organu rentowego).
Szacuny
1
Napisanych postów
2
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
4
Mam przyznany stopień niepełnosprawności-lekki. Prócz tego jestem studentką.Może ktoś wie czy należa mi się jakieś świadczenia?Jeśli już to skąd i jak mogę się o nie starać?
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
20985
Napisanych postów
71624
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
576937
Tak.
W szkole wyżeszej przyznają stypendia specjalne dla osób niepełnosprawnych - wyskość zależy od stopnia niepełosprawności.
Poza tym zdaje się, że rodzice pobierają coś a'la zasiłek opiekuńczy (nie wiem jak się to dokładnie nazywa) i jest przyznawane do wypłaty w zakładzie pracy lub przez tzw Opiekę.
Z PFRON'u możesz się starać o dofinansowanie do nauki - np na zakup komputera, książek ect... gdzie PFRON dopłaca 90% całość kosztów. Ogólnie ma kilka programów, które obejmują osoby niepełnosprawne.
Ogólnie musisz sama chodzić dopytywać się co i gdzie może Ci przyszługiwać...