Szacuny
59
Napisanych postów
680
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
5512
Witam od dłuższego czasu mam niski poziom hemoglobiny obecnie 15.6 norma 14 do 18 i hematokryt obecnie 44 norma 42 do 52. Podejrzewałem niski poziom żelaza . Badanie wykazało zw jest w dolnej granicy normy. Suplementow ale wiec polecane żelazo Now iron complex ok 2msc . Dzisiaj odbieram wyniki i hematokryt j.w. nadal nisko a żelazo 56 norma od 59 do 158. WTF?
Zmieniony przez - pawel.tarka28 w dniu 2017-03-16 09:43:26
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
20985
Napisanych postów
71624
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
576937
Niczego niepokojącego wcale to nie musi oznaczać. Być może tak u Ciebie wygląda to standardowo, nie u wszystkich przecież musi być zaraz powyżej normy. Rozumiem wyniki konsultowałeś z lek med POZ? ...czy raczej autodiagnoza i leczenie wg wsłasnego uznania..?
Szacuny
59
Napisanych postów
680
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
5512
Krzycz z różnych powodów lekarza odwiedzam często ale nic ciekawego mi nie powiedział. Poza wynikami bardziej mnie martwią objawy jak no częste infekcje ostatnio,brak energii ,mała wydolnośći która dostrzegam podczas treningów SW. Szukam problemu ,robie regularne badania morfologia raz lepiej raz gorzej np teoretycznie teraz wszystko w normie ale te wspomniane barze nisko. Hormony ok,wit d ok ,jonogram ok a objawy zostają a nawet a parametry jak poziom żelaza coraz niżej
Szacuny
152
Napisanych postów
1971
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
15863
Staraj się uzupełniać żelazo z pożywieniem. Dużo żelaza zawiera np. amarantus, kminek. Sama suplementacja żelazem z tego co mi wiadomo nie jest zbyt zdrowo. Dodatkowo upewnij się czy masz dobrze zakwaszony żołądek, gdyż w przeciwnym razie ograniczone jest wchłanianie żelaza.
Szacuny
436
Napisanych postów
2520
Na forum
8 lat
Przeczytanych tematów
266183
jak wyżej, dokwaszenie żołądka może pomóc jeśli nie jest idealne. Czysta suplementacja żelazem raczej słaby pomysł, bardziej by się przydało poszukać przyczyny tego niższego poziomu. Do tego dobadać ferrytynę i transferynę, które przynajmniej będą dawały jakiś wyraźniejszy obraz. Ew. dodatkowo B12. No i wrzuć poprzednie badania.
Szacuny
3363
Napisanych postów
8469
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
407869
Żelazo w suplementach się słabo przyswaja. Temat zgłębiałam. Jeżeli w ogóle jakieś suplementy, to z mojego researchu wśród lekarzy i farmaceutów wychodzi na to, że najlepszy jest feroplex (na receptę). Tani nie jest. I jest jeszcze kwestia przyjmowania w sposób umożliwiając wchłanianie - dla mnie dramat, bo nie można kawy i herbaty 2 godz przed i po.
"Jeszcze nie jest ze mną tak żle, żeby robaki zaczynały mlaskać na mój widok, kiedy jadę wózkiem po łące..." nie moje tylko Sebastiana Fitzka z "Pasażera 23", ale sobie pożyczyłam.
Szacuny
2090
Napisanych postów
49893
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
492546
Warto przyjrzeć się diecie i być może należy zwiększyć produkty w których występuje jego duża ilośc , warto się również zapoznać z poniższymi artykułami z potreningu.pl