Szacuny
2
Napisanych postów
23
Na forum
2 lata
Przeczytanych tematów
405
Sprawilam sobie zegarek, ktory mierzy tetno.
Moje tetno spoczynkowe to 42-46. W nocy spada do 37...
Wiem, ze zawodowi sportowcy maja obnizone wartosci ale czy mozna nazwac mnie wyczynowym sportowcem? Nie sadze...
Troche podkrecilam treningi od stycznia tzn.
- 3x jogging - w sumie okolo 20km tygodniowo,
- 1x trening silowy upper body,
- 2x trening silowy na dolne partie,
- 1h cardio na silowni (schody lub rower, tetno max. 155),
- 10k krokow dziennie...
Szacuny
4728
Napisanych postów
5683
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
52706
Tętno spoczynkowe na poziomie 42–46 uderzeń na minutę, a zwłaszcza 37 w nocy, jest rzeczywiście bardzo niskie. To często występuje u osób mocno wytrenowanych, ale skoro sama nie uważasz się za wyczynowego sportowca, warto to skonsultować z lekarzem – zwłaszcza jeśli pojawiają się objawy, takie jak: zawroty głowy, uczucie osłabienia, duszności, omdlenia, chroniczne zmęczenie. Obniżenie tętna, ale spadek do 37 bpm w nocy to już wartość, którą dobrze byłoby skontrolować (np., EKG lub badanie Holtera, by sprawdzić rytm serca w różnych momentach doby). Podsumowując: jeśli nie masz żadnych objawów, możliwe, że to efekt dobrej kondycji, ale warto wykonać kontrolę u lekarza, żeby wykluczyć np., zaburzenia przewodnictwa w sercu (np., blok przedsionkowo-komorowy).
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
9152
Napisanych postów
83455
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
705602
Ja gdy używałem Samsunga czy huawei też mi taki niski w nocy pokazywał . Zmieniłem na garmina i jest całkowicie inaczej . W nocy schodzi nisko ale max 45-50 a nie 35
Szacuny
6313
Napisanych postów
78011
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
766870
Jak najbardziej, jest to normalne wśród osób regularnie trenujących. Szczególnie w sytuacji, gdy nie masz dużej masy ciała, masy mięśniowej, którą trudniej jest dotlenić. Wartości, które napisałaś są niskie i prawidłowe. Również mam około tętno spoczynkowe około 38, a jak tylko wejdę w okres roztrenowania/urlopu, to od razu wzrasta do 42-44, w zależności od długości przerwy od aktywności fizycznej. Jeżeli więc nie ma z tym związanych żadnych niepokojących Ciebie problemów, to nie widzę powodu do zmartwień.
Szacuny
2
Napisanych postów
23
Na forum
2 lata
Przeczytanych tematów
405
Z ciekawosci sprawdzilam tez pomiary na zegarku garmin. Faktycznie w nocy spada mi na Garminie do okolo 40 gdzie w Apple Watch nawet do 36. W ciagu dnia znowu Apple Watch ma delikatnie nizsze pomiary :) Roznica max. do 5 jednostek tak czy inaczej.