Wiosna na pełnej... Kusimy RABATAMI! SPRAWDŹ!
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

Niskie tętno - porady

temat działu:

Zdrowie i Uroda

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 283

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 23 Wiek 34 lat Na forum 2 lata Przeczytanych tematów 405
Sprawilam sobie zegarek, ktory mierzy tetno.
Moje tetno spoczynkowe to 42-46. W nocy spada do 37...
Wiem, ze zawodowi sportowcy maja obnizone wartosci ale czy mozna nazwac mnie wyczynowym sportowcem? Nie sadze...
Troche podkrecilam treningi od stycznia tzn.
- 3x jogging - w sumie okolo 20km tygodniowo,
- 1x trening silowy upper body,
- 2x trening silowy na dolne partie,
- 1h cardio na silowni (schody lub rower, tetno max. 155),
- 10k krokow dziennie...

Czy powinnam sie martwic?
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4728 Napisanych postów 5683 Wiek 44 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 52706
Tętno spoczynkowe na poziomie 42–46 uderzeń na minutę, a zwłaszcza 37 w nocy, jest rzeczywiście bardzo niskie. To często występuje u osób mocno wytrenowanych, ale skoro sama nie uważasz się za wyczynowego sportowca, warto to skonsultować z lekarzem – zwłaszcza jeśli pojawiają się objawy, takie jak: zawroty głowy, uczucie osłabienia, duszności, omdlenia, chroniczne zmęczenie. Obniżenie tętna, ale spadek do 37 bpm w nocy to już wartość, którą dobrze byłoby skontrolować (np., EKG lub badanie Holtera, by sprawdzić rytm serca w różnych momentach doby).
Podsumowując: jeśli nie masz żadnych objawów, możliwe, że to efekt dobrej kondycji, ale warto wykonać kontrolę u lekarza, żeby wykluczyć np., zaburzenia przewodnictwa w sercu (np., blok przedsionkowo-komorowy).
2
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
flex1976 Trener Personalny Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 9152 Napisanych postów 83455 Wiek 49 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 705602
Jaki smartwatch ?

TRENINGI KATOWICE

KONTAKT-KONSULTACJE
https://www.instagram.com/bestbodysebastianszmit/ 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 23 Wiek 34 lat Na forum 2 lata Przeczytanych tematów 405
Apple Watch 10
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 9152 Napisanych postów 83455 Wiek 49 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 705602
Ja gdy używałem Samsunga czy huawei też mi taki niski w nocy pokazywał . Zmieniłem na garmina i jest całkowicie inaczej . W nocy schodzi nisko ale max 45-50 a nie 35
1

TRENINGI KATOWICE

KONTAKT-KONSULTACJE

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Szacuny 6313 Napisanych postów 78011 Wiek 40 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 766870
Jak najbardziej, jest to normalne wśród osób regularnie trenujących. Szczególnie w sytuacji, gdy nie masz dużej masy ciała, masy mięśniowej, którą trudniej jest dotlenić. Wartości, które napisałaś są niskie i prawidłowe. Również mam około tętno spoczynkowe około 38, a jak tylko wejdę w okres roztrenowania/urlopu, to od razu wzrasta do 42-44, w zależności od długości przerwy od aktywności fizycznej. Jeżeli więc nie ma z tym związanych żadnych niepokojących Ciebie problemów, to nie widzę powodu do zmartwień.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Z ciekawosci sprawdzilam tez pomiary na zegarku garmin. Faktycznie w nocy spada mi na Garminie do okolo 40 gdzie w Apple Watch nawet do 36. W ciagu dnia znowu Apple Watch ma delikatnie nizsze pomiary :) Roznica max. do 5 jednostek tak czy inaczej.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Dałbym wiarę garminowi
1

TRENINGI KATOWICE

KONTAKT-KONSULTACJE

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Dzieki za Wasze opinie :)
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Badania hormonalne - analiza

Następny temat

Interpretacja badań - porady

Alldeynn
Polecane artykuły