Szacuny
0
Napisanych postów
2
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
24
Witam
Mam pytanie, ponieważ 2 miesiące temu miałam operacje na nogę i teraz mam w szynie z gipsu i przez gips jedna noga mi chudnie szybciej od drugiej i zastanawiam się czy samą dietą dam rade jakoś nadgonić chorą nogę.W gipsie będę niestety jescze jakieś 2 miesiące i potem rehabilitacja. Czy sama dieta jakoś pomoże ? czy da sie coś zrobić by noga nadganiała drugą ?
Szacuny
21
Napisanych postów
1872
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
19374
Jaką operację miałaś, że po niej Ci wstawili jeszcze nogę do gipsu?
Nic nie poradzisz na zanik mięśnia pod gipsem. Ja po operacji nogi zaraz po ściągnięciu szwów wskoczyłam na basen. Mimo codziennych treningów i dobrej diety noga operowana i tak była chudsza, bo mięśniówka z całodziennego nieużywania poszła się paść.
Szacuny
11182
Napisanych postów
51930
Na forum
25 lat
Przeczytanych tematów
57816
Musisz, z całą mocą podkreślam: musisz zacząć ćwiczyć siłowo. Żadne aeroby, musi być trening oporowy. Najpierw będzie to zapewne trening pod okiem rehabilitanta, potem we własnym zakresie. Poszukaj w dziale Crossfit dziennika Curary - ona może się podzielić z Tobą swoimi doświadczeniami. Tutaj masz temat wrong - zawodniczki w rzucie dyskiem, która prowadziła też później kilka bardzo wartościowych dzienników.
Szacuny
119
Napisanych postów
28242
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
125433
Będąc w gipsie możesz robić ćwiczenia izometryczne i szczerze mówiąc dziwię się, że nikt Ci ich nie zalecił. co prawda nie sprawisz, że ubytek masy mięśniowej nie będzie zachodził, bo nie da się tego procesu zupełnie zatrzymać, ale możesz go dzieki tym ćwiczeniom znacznie spowolnić. Dodatkowo myślę, że generalnie trenieng ogólnorozwojowy/wytrzymałościowy w granicach rozsądku i bólu by Ci nie zaszkodził.
Ale żeby Ci pomóc, potrzebuję więcej konkretów - z jakiej okazji operacja, jak wyglądała, czemu szyna, czemu tak długo, dokąd gips itd. itp.
Szacuny
0
Napisanych postów
2
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
24
Operacje miałam z powodu komplikacji po złamaniu podudzia. Zostałam potrącona przez samochód. Miałam osteotomie, czyli wycinali mi kawałek kości, by kość była prosta i skrócili o 1 cm. W nodze mam 7 śrub i blaszek metalową. Szyna jest ponieważ noga musi być usztywniona. Długo ponieważ mam problem ze zrostem kości.Usztywnienie jest do kolana. Chciałabym jakoś ćwiczyć tą zdrową nogę, ponieważ chora noga zrobiła się dużo chudsza od zdrowej. Bardzo mi to przeszkadza.