Szacuny
8
Napisanych postów
1731
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
8943
To nie jest istotne czy walczy w gi. Jest wielu zawodników z czarnymi paskami, którzy gi widzieli najwyżej w TV.
To jak wysoko jest w umiejętnościach czarny pas świadczy m in fakt, że Jeff Monson, będący doświadczonym zapaśnikiem, świetnym grapplerem, mistrzem swiata ADCC i FILA czarny pas dostał po tym jak 2 raz wygrał Abu Dhabi. A Jeff ćwiczy w klubie gdzie jest 18 innych czarnych pasów, więc ma od kogo się uczyć.
Szacuny
15
Napisanych postów
11027
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
72188
A Silva? Dostał czarny pas po Pridzie (i to nie od jakiegoś przypadkowego mistrzunia) w uznaniu tego co robi na ringu raczej niż swoich umiejętności w BJJ
Zmieniony przez - renegat44 w dniu 2009-04-23 13:59:21
"Musisz świecić przykładem odwagi, honoru, żarliwej dla Narodu służby"
Szacuny
8
Napisanych postów
452
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
10407
dziwna sprawa z tym dawaniem pasów o którym wspomnieliście... bo jednak bjj to sport w którym gi jest nieodłącznym elementem, więc jeśli ktoś w nim nie walczy (lub nie trenuje), bo uprawia submission fighting, zapasy, mma itp. to mimo wszystko trochę dziwne, że uzyskuje najwyższy stopień w bjj.
tylko mnie nie krytykujcie, bo ja w żaden sposób nie kwestionuje umiejętności tych ludzi w walce na glebie, chodzi mi tylko o pewne różnice w sportach walki związanych z parterem ;)
Szacuny
119
Napisanych postów
28242
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
125433
Moim zdaniem też pas powinno się dostawać za to,co się stricte robi, a nie za to,że jest się ogólnie dobrym w podobnym sporcie Ale ja mam chyba bardzo tradycyjne do tego podejście.
Z drugiej jednak strony, jeśłi ktoś jest bardzo dobry, to i w gi bardzo szybko "douczy" się technik, zresztą większość technik jest dokładnie taka sama w gi,jak i w no-gi.
Zmieniony przez - Saida w dniu 2009-04-23 20:47:07
Szacuny
8
Napisanych postów
452
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
10407
zgadzam się z Tobą Saida... uważam jednak, że czarny pas w bjj powinny otrzymywać osoby, które uprawiają bjj (czyli trenują/walczą w gi).. bo w innym wypadku wygląda to trochę tak jakby np osobę grającą doskonale w squash'a uznać automatycznie za autorytet w dziedzinie tenisa