Andrzej Kalisz - AKADEMIA YIQUAN http://www.yiquan.pl
...
Napisał(a)
Już z 3 lata temu wrzucałem filmiki z turniejów Wulin Dahui. Wtedy odbywały się między przedstawicielami jednego określonego stylu. Teraz zaczęły się w wersji międzystylowej. Tutaj akurat tongbeiquan vs. Chen shi taijiquan. Uderzenia pięścią na głowę wciąż zabronione, ale kopnięcia, które wcześniej były tylko na korpus teraz są też i na głowę.
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Przepraszam za offtop niezwiązany z tematem
nie, to jest zupełnie inne kopnięcie. Bez odchylania się do tyłu z pozycji wyprostowanej kopnięcie nasadą palców w bok kolana od dołu.
Dla mnie to koniec tego wątku w tym temacie.
nie, to jest zupełnie inne kopnięcie. Bez odchylania się do tyłu z pozycji wyprostowanej kopnięcie nasadą palców w bok kolana od dołu.
Dla mnie to koniec tego wątku w tym temacie.
bujing yishi bu zhang yi zhi
...
Napisał(a)
tongbeiquan górą ;)
A na poważnie obaj zawodnicy ciekawe pomysły mieli.
No i kolan chyba regulamin też zabraniał, bo sporo razy aż się prosiło.
No i brak technik ręcznych na głowę powodował przy takach ręcznych na korpus u walczących pochylanie głowy w dół - to się prosi o kolanko lub podbródkowy i byłby nokaut.
Reasumując - coś ciekawego się dzieje i poprawia, no ale jakiś niedosyt nadal jest, bo mogło by być lepiej bez tak kluczowych ograniczeń regulaminu.
A na poważnie obaj zawodnicy ciekawe pomysły mieli.
No i kolan chyba regulamin też zabraniał, bo sporo razy aż się prosiło.
No i brak technik ręcznych na głowę powodował przy takach ręcznych na korpus u walczących pochylanie głowy w dół - to się prosi o kolanko lub podbródkowy i byłby nokaut.
Reasumując - coś ciekawego się dzieje i poprawia, no ale jakiś niedosyt nadal jest, bo mogło by być lepiej bez tak kluczowych ograniczeń regulaminu.
...
Napisał(a)
Widziałem tylko pierwszy film...i szkoda , że w tym kierunku to idzie...
Sława trwa chwilę...wiedza jest wieczna.
Sława trwa chwilę...wiedza jest wieczna.
...
Napisał(a)
Z drugiej strony, nie wiadomo, co lepsze, ewentualnie gorsze - gdy wiedza ginie, bo się rozmywa, czy gdy ginie, bo i tak nie ma nią zainteresowanych...
...
Napisał(a)
Wuxia - ja powiem tak - to co na tym filmiku robią można odbierać na dwa sposoby. Jeden taki jak twój, ze z tradycyjnych styli robi się trochę cyrk i jest to niestety fakt. A z drugiej strony, jest jednak jakiś cień nadziei, że to wyewoluuje w coś mającego większą wartość. Zobaczymy. To jak wyglądają te zawody niestety nie zależy do końca od organizatorów, publiki, szkół tradycyjnego wu shu, ale od wizji działaczy KPCH. I tak to teraz wygląda, jak za jakiś czas będzie wyglądało, się przekonamy.
...
Napisał(a)
A to jeszcze jedna formuła rozwijana ostatnio w Chinach. Chyba podobne reguły, ale to już bez związku z określonymi stylami.
...
Napisał(a)
Nie wiem, jakie tam obowiązują reguły, ale przy drugim knockdownie powinien być chyba KO. Przecież, jak sędzia skończył liczyć, gość się ledwo trzymał na nogach i nie bardzo wiedział, co się wokół niego dzieje. Było oczywiste, że zaraz dostanie trzeci raz.
Trenerów dzielimy na dwie kategorie:
- jedni potrafią wiele rzeczy, których nie uczą
- drudzy uczą wielu rzeczy, których nie potrafią.
...
Napisał(a)
Ciekawe jest to że różnice stylowe biorą w łeb i zawodnicy używają podobnych rozwiązań technicznych nie zależnie od szkoły z której pochodzą:)
...
Napisał(a)
Soczyste obrotówki wyłapał :)
Trener PoTreningu.pl
AdrianIwanowski.eu
Polecane artykuły