Szacuny
87
Napisanych postów
3307
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
23199
Już z 3 lata temu wrzucałem filmiki z turniejów Wulin Dahui. Wtedy odbywały się między przedstawicielami jednego określonego stylu. Teraz zaczęły się w wersji międzystylowej. Tutaj akurat tongbeiquan vs. Chen shi taijiquan. Uderzenia pięścią na głowę wciąż zabronione, ale kopnięcia, które wcześniej były tylko na korpus teraz są też i na głowę.
Szacuny
9
Napisanych postów
1921
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
14221
Przepraszam za offtop niezwiązany z tematem
nie, to jest zupełnie inne kopnięcie. Bez odchylania się do tyłu z pozycji wyprostowanej kopnięcie nasadą palców w bok kolana od dołu.
Dla mnie to koniec tego wątku w tym temacie.
Szacuny
9
Napisanych postów
1921
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
14221
tongbeiquan górą ;)
A na poważnie obaj zawodnicy ciekawe pomysły mieli.
No i kolan chyba regulamin też zabraniał, bo sporo razy aż się prosiło.
No i brak technik ręcznych na głowę powodował przy takach ręcznych na korpus u walczących pochylanie głowy w dół - to się prosi o kolanko lub podbródkowy i byłby nokaut.
Reasumując - coś ciekawego się dzieje i poprawia, no ale jakiś niedosyt nadal jest, bo mogło by być lepiej bez tak kluczowych ograniczeń regulaminu.
Szacuny
87
Napisanych postów
3307
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
23199
Z drugiej strony, nie wiadomo, co lepsze, ewentualnie gorsze - gdy wiedza ginie, bo się rozmywa, czy gdy ginie, bo i tak nie ma nią zainteresowanych...
Szacuny
9
Napisanych postów
1921
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
14221
Wuxia - ja powiem tak - to co na tym filmiku robią można odbierać na dwa sposoby. Jeden taki jak twój, ze z tradycyjnych styli robi się trochę cyrk i jest to niestety fakt. A z drugiej strony, jest jednak jakiś cień nadziei, że to wyewoluuje w coś mającego większą wartość. Zobaczymy. To jak wyglądają te zawody niestety nie zależy do końca od organizatorów, publiki, szkół tradycyjnego wu shu, ale od wizji działaczy KPCH. I tak to teraz wygląda, jak za jakiś czas będzie wyglądało, się przekonamy.
Szacuny
4
Napisanych postów
627
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
9388
Nie wiem, jakie tam obowiązują reguły, ale przy drugim knockdownie powinien być chyba KO. Przecież, jak sędzia skończył liczyć, gość się ledwo trzymał na nogach i nie bardzo wiedział, co się wokół niego dzieje. Było oczywiste, że zaraz dostanie trzeci raz.
Trenerów dzielimy na dwie kategorie:
- jedni potrafią wiele rzeczy, których nie uczą
- drudzy uczą wielu rzeczy, których nie potrafią.