Siemka, pewnego dnia kupiłem sobie ryż i znalazłem na nim ciekawy przepis na omlet ryżowy. Myślę sobe co mi tam, zrobie posmakuje ;) wyszedł pycha. Tutaj macie przepis:
SKŁADNIKI:
100g ryżu białego
1 jajko
2 łyżki mąki kukurydzianej (nie miałem więc zastąpiłem pszenną)
100g sera żółtego (nie musi być)
Szczypiorek (można zastapić cebulą lub porą, ja dałem por)
Olej (Lekko zakryta patelnia)
Sól i Pieprz
SPOSÓB WYKONANIA 1 :
Wbić jajko do miski i zmiksować, następnie dodać mąke, sól, pieprz, por i wszystko zmiksowac poraz kolejny. Do wszystkiego dodac ugotowany ryż biały i wymieszać dokładnie łyżką. Na rozgrzaną patelnie wszystko nałóżyć na jeden rzut albo na mniejsze placuszki. Smażyć na złoty kolor z każdej strony. Wyjąć można na ręcznik papierowy żeby trochę ten tłuszcz ociekł, na koniec troche ketchupu lub też nie i Smacznego ! :)
SPOSÓB WYKONANIA 2 :
Wbić jajko do miski i zmiksować, następnie dodać mąke, sól, pieprz. Dodać ryż biały i wymieszać wszystko dokładnie. Pod koniec smażenia placuszków nałożyć na nie ser żółty żeby trochę się roztopił i oblał omlety i na koniec posypać porem,cebulą lub szczypiorkiem :)
Osobiście robiłem wersję 1 i wyszła super :) Polecam :)
Tutaj Fotka:

SKŁADNIKI:
100g ryżu białego
1 jajko
2 łyżki mąki kukurydzianej (nie miałem więc zastąpiłem pszenną)
100g sera żółtego (nie musi być)
Szczypiorek (można zastapić cebulą lub porą, ja dałem por)
Olej (Lekko zakryta patelnia)
Sól i Pieprz
SPOSÓB WYKONANIA 1 :
Wbić jajko do miski i zmiksować, następnie dodać mąke, sól, pieprz, por i wszystko zmiksowac poraz kolejny. Do wszystkiego dodac ugotowany ryż biały i wymieszać dokładnie łyżką. Na rozgrzaną patelnie wszystko nałóżyć na jeden rzut albo na mniejsze placuszki. Smażyć na złoty kolor z każdej strony. Wyjąć można na ręcznik papierowy żeby trochę ten tłuszcz ociekł, na koniec troche ketchupu lub też nie i Smacznego ! :)
SPOSÓB WYKONANIA 2 :
Wbić jajko do miski i zmiksować, następnie dodać mąke, sól, pieprz. Dodać ryż biały i wymieszać wszystko dokładnie. Pod koniec smażenia placuszków nałożyć na nie ser żółty żeby trochę się roztopił i oblał omlety i na koniec posypać porem,cebulą lub szczypiorkiem :)
Osobiście robiłem wersję 1 i wyszła super :) Polecam :)
Tutaj Fotka: