OMLET
składniki:
2 jaja
1 białko
60g mąki ryżowej (może być też inna)
opcjonalnie aromat do ciast
szczypta proszku do pieczenia
wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy. Do ubitych już białek dodajemy żółtka, mąkę, proszek do pieczenia (+ ewentualnie słodzik) i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na rozgrzaną patelnię i smażymy ok. 5 min pod przykrycie, potem odwracamy placek na drugą stronę i smażymy jeszcze 2 minutki.
MASA BUDYNIOWA
składniki:
20g skrobi ziemniaczanej
15g odżywki białkowej, u mnie waniliowa, ale może być jakikolwiek inny smak
opcjonalnie aromat do ciast
2 szklanki wody
wykonanie:
1,5 szklanki wody wlewamy do garnka i gotujemy na małym ogniu. W pozostałej 0,5 szklanki wody rozpuszczamy skrobię i odżywkę. Kiedy woda się zagrzeję wlewamy rozpuszczoną skrobię i odżywkę do garnka ciągle mieszając. Masa powinna po paru sekundach zacząć gęstnieć i uzyskać konsystencję budyniu.
UWAGI:
Do zrobienia masy budyniowej można zamiast wody użyć mleka; dodać łyżkę masła i/lub żółtko jaja.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
520kcal
34g białka
13g tłuszczu
67g węgli
składniki:
2 jaja
1 białko
60g mąki ryżowej (może być też inna)
opcjonalnie aromat do ciast
szczypta proszku do pieczenia
wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy. Do ubitych już białek dodajemy żółtka, mąkę, proszek do pieczenia (+ ewentualnie słodzik) i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na rozgrzaną patelnię i smażymy ok. 5 min pod przykrycie, potem odwracamy placek na drugą stronę i smażymy jeszcze 2 minutki.
MASA BUDYNIOWA
składniki:
20g skrobi ziemniaczanej
15g odżywki białkowej, u mnie waniliowa, ale może być jakikolwiek inny smak
opcjonalnie aromat do ciast
2 szklanki wody
wykonanie:
1,5 szklanki wody wlewamy do garnka i gotujemy na małym ogniu. W pozostałej 0,5 szklanki wody rozpuszczamy skrobię i odżywkę. Kiedy woda się zagrzeję wlewamy rozpuszczoną skrobię i odżywkę do garnka ciągle mieszając. Masa powinna po paru sekundach zacząć gęstnieć i uzyskać konsystencję budyniu.
UWAGI:
Do zrobienia masy budyniowej można zamiast wody użyć mleka; dodać łyżkę masła i/lub żółtko jaja.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:
520kcal
34g białka
13g tłuszczu
67g węgli