Po 10 tygodniach trwania próby, w grupie Oligonolu, w porównaniu z grupą placebo, odnotowano następujące rezultaty: korzystniejszy o prawie 2% indeks masy ciała, niższą o 1.5% wagę ciała, mniejszy o 3% obwód talii, mniejszy o blisko 5% rozmiar podskórnej i mniejszy o ponad 15% rozmiar trzewnej tkanki tłuszczowej.
Skoro w grupie ochotników otrzymujących Oligonol, w porównaniu z grupą placebo, rozmiar podskórnej i trzewnej tkanki tłuszczowej obniżył się łącznie o 20%, zaś waga ciała jedynie o 1.5%, musiało oznaczać to bezspornie, że jednocześnie wzrosła beztłuszczowa masa ciała, której wagowo głównym składnikiem jest tkanka mięśniowa.
Źródło:
Jun Nishihira, Maremi Sato-Ueshimaa,b, Kentaro Kitadatec, KojiWakamec, Hajime Fujiic. Amelioration of abdominal obesity by low-molecular-weight polyphenol (Oligonol) from lychee. JOURNAL OF FUNCTIONAL FOODS 1 (2009) 341–348.
Więcej o wpływie OPC na redukcję tłuszczu i ochronę masy mięśniowej możecie przeczytać tutaj:
http://slawomirambroziak.pl/legalne-anaboliki/oligomeryczne-proantocyjanidyny-sposob-na-plazowa-sylwetke/#more-1007
S. Ambroziak