- ile należy jeść posiłków?,
- jak często jeść?,
- jaki trening wykonywać?,
- jakie ćwiczenia są najlepsze?,
- jakie partie mięśniowe łączyć ze sobą?,
- ile razy w tygodniu trenować?.
Z tego też względu zdecydowanie warto udać się do działu trening dla początkujących, gdzie uzyskamy odpowiedź na większość z nich: https://www.sfd.pl/Trening_dla_początkujących-f114.html.
W przypadku interesującego Cię zagadnienia, odpowiedź jest bardzo prosta. Trenować należy wtedy, kiedy Tobie to pasuje. Nie ma to większego wpływu na uzyskane efekty. Istotne będzie, kiedy zjemy posiłek przed treningiem. Warto, aby był to czas około 2 godzin. Tak, aby nie trenować z pełnym żołądkiem. Z kolei po treningu warto zjeść w miarę szybko.
W przypadku niektórych osób, szczególnie tych, które mają problemy z zaśnięciem, ważne będzie to, aby nie trenować zbyt późno. Trening dla naszego organizmu jest czynnikiem stresogennym. Wzrost kortyzolu powoduje to, że jesteśmy w stanie czuwania, gotowi do ucieczki i pracy. Ciężko więc może być nas zasnąć w takiej sytuacji.

Moderator działu Odżywianie
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź
jezeli masz sile i energię rano o 10 nic nie stoi na przeszkodzie

jezeli o 19 jw.
tylko zjedz posiłek przedtreningowy( jezeli masz diete dopasuj trening do niej)
Podsumowujac podsumowanie tego podsumowania moge podsumowac ze nic z tego nie podsumuje ; D

najwieksza moc jest wtedy
"Miota nim jak szatan..."
Nie mam podpisu pod wypowiedziami...
ja kiedys wolalem cwiczyc wieczorami
teraz z wielka checia lece na silke w poludnie

"Mniejsi i więksi,równi i równiejsi,jedni używają mózgu drudzy używają
mięśni,lub obu jednocześnie,Ci są tu najlepsi bezsprzecznie,a i tak nie żyją wiecznie ... "
ja sie przyzwyczaiłem rano/w południe
i tak też ćwicze
większość raczej wieczorami, ale to to bardziej kwestia rozkładu zajęć niż tego że to 'jedyna słuszna pora'
pzdr.
Mi osobiście ćwiczy się lepiej późnym popołudniem albo wieczorem. Wtedy rozładowuje napięcie wszystkich problemów dnia wyciskając kolejne serie :)
Biegać szybciej, Skakać wyżej,
Time to beat: Półmaraton: 41m27s; Maraton: 1h33m49s; Annie: 7m31s

W życiu znam się na dwóch rzeczach, na pokerze i na ludziach, dlatego nie przegrywam...