Szacuny
6
Napisanych postów
50
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
898
Witam.
Planuję zakup obciążenia do domowej siłowni i mam dylemat czy wybrać obciążenie bitumiczne czy żeliwne. Bitumiczne jest dużo tańsze ale zajmuje więcej miejsca a żeliwne jest z kolei trwalsze.
Czy moglibyście poradzić które lepiej wybrać?
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6841
Napisanych postów
62862
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
784542
Tak na prawdę jedynym czynnikiem jaki trzeba wziąć pod uwagę to Twoje finanse i nic innego.
Finanse są tutaj najważniejszą kwestią bo tylko to Cię może limitować w przypadku zakupu obciążenia. Obciążenie żeliwne jest po prostu najlepsze i najtrwalsze z dostępnych opcji. Lepszą opcją są jeszcze gumowane obciążniki żeliwne, ale one są jeszcze droższe od takiego surowego, żeliwnego obciążenia.
Dodatkowo obciążenie żeliwne jest najbardziej trwałe i tutaj nie ma cop do tego wątpliwości.
Natomiast obciążenie bitumiczne nie jest zbyt dobre i trwałe. W covidzie trenowałem u znajomego na siłowni to po 3 miesiącach standardowego używania tych bitumicznych obciążeń część popękała. Może jak ktoś tego delikatnie używa to będzie to trwalsze.
Jak bym Ci miał doradzić to wolałbym teraz kupić mniej obciążenia i za jakiś czas w razie możliwości dokupić więcej bo ono będzie po prostu trwalsze, a i nie traci na wartości, jak byś chciał obciążenie sprzedać to bez problemu znajdziesz chętnych. Dla mnie żeliwo najlepsze.
Zmieniony przez - rion10 w dniu 2024-10-22 10:46:44
Szacuny
7
Napisanych postów
40
Na forum
2 lata
Przeczytanych tematów
2360
Zależy od wielu czynników. Bitumiczne objętościowo zajmuję więcej miejsca i może wystąpić problem w postaci braku miejsca na sztandze lub hantli na dołożenie ciężaru. Za to bitumiczne jest mniej hałaśliwe i zdecydowanie bezpieczniejsze dla podłogi niz żeliwne, prędzej pęknie talerz niż kafelek, no przynajmniej u mnie :) Dlatego też wolałbym nie używać obciążenia bitumicznego na przykład do martwego ciągu
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
34749
Napisanych postów
25163
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
282630
Lepiej dołozyc albo kupić mniej ale brac żeliwo , Bitumiczne to słaba opcja , kupisz i będziesz za jakiś czas żałować . Plusem jest tylko cena a tak to same minusy ( grube , dużo miejsca zajmują , mniej na gryf dasz , z czasem zaczyna sie wysypywać wypełnienie , mogą się odkształcac, cieżko sprzedać ) żeliwo zawsze trzyma cene i zawsze sprzedasz , mało miejsca zajmuje , jest trwałe . Kupuj żeliwo