Szacuny
11182
Napisanych postów
51930
Na forum
25 lat
Przeczytanych tematów
57816
Czesc.Mam pytanie odnosnie obdukcji lekarskiej,po pobiciu.Chodzi mi konkretnie o to czy musi ona zostac wykonana w jakims okreslonym czasie aby byc dowodem w sadzie.Gdzies na forum czytalem ze musi byc zrobiona w ciagu 3 dni,ale gdzie indziej slyszalem ze w ciagu tygodnia.Moze ktos z Was juz ja robil,albo robiono ja przeciwko wam?
Szacuny
7
Napisanych postów
516
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
10479
O ile wiem nie jest ważne kiedy obdukcja jest zrobiona , po prostu jeżeli pójdziesz do lekarza sądowego zbyt późno nie będzie on mógł stwierdzić obrażeń ( zależy oczywiście od ich rodzaju ) . Spotkałem się z obdukcjami wydawanymi przez lekarza sądowego na podstawie dokumentów leczenia szpitalnego po okresie leczenia poszkodowanego np. ok. miesiącu.
Jeżeli obrażenia nie są poważne radzę obdukcję zrobić jak najprędzej.
Szacuny
205
Napisanych postów
13874
Na forum
23 lat
Przeczytanych tematów
158206
najlepiej jak najszybciej, ale niektóre obrażenia "wychodzą" dopiero poźniej.
specjalista medycyny sądowej (bo oni powinni robić obdukcję) potrafi ocenic kiedy miało mijesce obrażenie.
oprócz tego należy przechowywac wszelkie wypisy ze szpitala etc. związane z obrazeniami.
Szacuny
1
Napisanych postów
3
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
4
Witam ja również chciałam o coś zapytać mianowicie czy jeśli zrobiłam obdukcje i nigdzie nie głosiłam się z jej wynikiem może ktoś inny to zrobić bez mojej zgody i wiedzy np lekarz wykonujący tego typu badanie czy m do tego prawo??. bardzo proszę o odpowiedz..
Szacuny
77
Napisanych postów
11983
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
79498
Jeżeli jest to rana postrzałowa,kłuta,lub cięta sugerujaca,że rana pojawiła się w wyniku dokonania przestępstwa,to lekarz ma obowiązek zgłoszenia tego faktu na Policję.Nie wiem jak jest z siniakami,krwiakami,itp.
Mocno nam temat odkopałaś...6 lat minęło...
Zmieniony przez - słaby 56 w dniu 2009-12-30 14:32:40
2
Raczej ustapić niż zranić,raczej zranić niz okaleczyć,raczej okaleczyć niż zabić,prędzej zabić samemu,niż dać się zabić.
Szacuny
0
Napisanych postów
108
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
17832
ona24 jeśli dostałaś od męża to ściganie następuje na twój wniosek, jak od narzyczonego, to jeśli lekko to dalej na twój wniosek, a jak mocniej to już z urzędu
W praktyce jeśli nie było rany postrzałowej, albo wielu ran ostrym narzędziem to lekarz nikogo nie zawiadomi
We're children of a fighting race
That never yet has known disgrace